Eén keer de pil vergeten kan soms al tot een ongewenste zwangerschap leiden. Het is daarom verstandig om uw voorzorgen te nemen. We geven graag enkele handige tips, voor beginnende of verstrooide pilgebruiksters.

1. Zorg voor een link met uw dagelijkse routine

Neem uw pil ‘s ochtends of ‘s avonds en zorg voor een link met een dagelijkse handeling, bijvoorbeeld de eerste kop koffie van de dag of het verwijderen van uw make-up ‘s avonds. Leg de pilstrip op een goed zichtbare plaats: op de keukentafel, naast uw tandenborstel, op uw nachtkastje, … Zorg er wel voor dat u de pilstrip buiten het bereik van kinderen bewaart!

astuce-pilule-smartphone

2. Stel een alarm in op uw gsm

Een eenvoudig alarm op uw mobieltje kan ervoor zorgen dat u niet vergeet uw pil te nemen. Houd rekening met uw tijdsbesteding en programmeer dit alarm op een moment dat u uw pil in alle rust kunt nemen. Voorzie eventueel een tweede alarm om tijdig een nieuw doosje te kopen.

3. Download een app op uw smartphone

Er bestaan talloze apps voor smartphones die het leven willen vereenvoudigen voor vrouwen die de pil nemen. Sommige apps passen hun aanbevelingen zelfs aan aan het merk dat u selecteert. Ze vertellen u zelfs wat u dient te doen bij tijdsverschillen!

Hieronder vindt u een selectie van gratis apps voor de iPhone:

myPill®
Links naar de applicatie

En voor Android:

Lady Pill Reminder
Links naar de applicatie

myPill
Links naar de applicatie

Pilule-astuces

4. Betrek uw
partner erbij

Mannelijke partners kunnen ook helpen bij het regelen van uw anticonceptie! Toegegeven, we geloven er niet echt in dat mijnheer u dagelijks aan uw pil zal herinneren. Durft u het aan? Waarom ook niet… Al kan het geen kwaad om uit voorzichtigheid ook een automatisch alarm in te stellen!

5. Zorg dat u altijd een noodstrip op zak hebt

Vrouwen vergeten soms hun pil te nemen omdat hun pilstrip thuis ligt. Zorg dat u steeds een noodstrip in uw portemonnee of handtas hebt zitten. Zo kunt u bij onvoorziene omstandigheden toch gewoon uw pil nemen van deze strip.

Zorg dat u ook steeds een reservevoorschrift hebt zodat u in geval van nood meteen een nieuw doosje kunt aanschaffen. Zo hoeft u niet de volle prijs voor een doosje te betalen indien uw pil terugbetaald wordt, of hoeft u zich geen zorgen te maken dat u bij de apotheek maar één voorlopige strip meekrijgt.

Vergeet u ondanks alles toch geregeld om uw pil te nemen, dan kunt u voor een anticonceptiemiddel kiezen waaraan u niet elke dag hoeft te denken, zoals het spiraaltje, de vaginale ring, de pleister, de prikpil of het implantaat.

Voor elke vrouw is er een anticonceptiemiddel!

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Marie Mawet

Publicatiedatum : 11-01-16