Acne: wat doe je eraan?
Acne
Acne is een ontstekingsziekte van de huid, die wordt veroorzaakt door een verhoogde productie van talg en een versnelde verwijdering van dode huidcellen. Acne steekt de kop op tijdens de puberteit, precies door de hormonale veranderingen die eigen zijn aan de puberteit, meer bepaald door het verhoogde testosterongehalte in het organisme.
Er zijn verschillende types acne, die telkens andere letsels veroorzaken:
Acne vulgaris
Inflammatoire acne
Cystische acne
Acne komt zowel bij meisjes als jongens voor. Jongens krijgen vaak te maken met een ernstigere vorm van acne. Meisjes krijgen acne in het algemeen dan weer vroeger. Acne houdt ook langer aan bij meisjes dan bij jongens.
Bijschrift : A. Gezond haarzakje / B. Black comedon / C. Witte comedon / D. Ontstekingsacne
1. Epidermis / 2. Dermis / 3. Hypodermis / 4. Haarzakje / 5. Sebaceous klier / 6. Overproductie van talg / 7. Propionibacterium acnes / 8. Ontsteking /
Hoe behandel je acne?
Hoe je acne precies behandelt, hangt af van het type letsel, maar het verschilt ook van persoon tot persoon (en van de verergerende factoren).
Er bestaan verschillende types lokale behandelingen tegen acne :
- Crèmes op basis van retinoïden (afgeleiden van vitamine A) gaan in tegen de abnormaal hoge verwijdering van dode huidcellen in de poriën. Ze zijn geschikt voor wie last heeft van mee-eters.
- Als je daarentegen last hebt van inflammatoire acne, zal de dermatoloog crèmes op basis van benzoylperoxide of lokale antibiotica voorschrijven. Opgepast, bij benzoylperoxide bestaat het risico dat je linnengoed verkleurt. Je gebruikt dus best enkel witte lakens en witte handdoeken.
Er bestaan ook orale behandelingen
- Oraal toe te dienen antibiotica zijn geschikt voor ernstige vormen van acne met veel ontstekingsletsels. Ze worden altijd gecombineerd met een lokale behandeling.
- Isotretinoïne, een afgeleid product van vitamine A, gaat de vorming van mee-eters tegen, maar bezit ook anti-ontstekingseigenschappen. Isotretinoïne heeft wel een aantal bijwerkingen. Zorgvuldige medische opvolging is dus geboden.
- Mondelinge inname van zinkgluconaat is eveneens een optie voor wie last heeft van ernstige acne.
- Bepaalde (gecombineerde) orale anticonceptiemiddelen kunnen de talgproductie in goede banen leiden en acne doen verminderen.
In de meeste gevallen gaat acne spontaan weg op 18- tot 25-jarige leeftijd, maar als je er op tijd bij bent, kun je die vervelende acne én littekenvorming toch beperken of zelfs vermijden. Het is echter ook mogelijk dat je als volwassene last blijft hebben van acne.
De zon droogt de huid uit en werkt ontstekingsremmend, waardoor onze huid er beter uitziet en de acne als bij wonder afneemt. Toch is de zon niet echt zo’n milde weldoener: door de UV-stralen wordt de epidermis dikker en raken onze poriën verstopt. De zonnige vakantie is nog maar net achter de rug of daar duikt de acne alweer op!
Tips tegen acne
Reinig je huid grondig
Make-up
Niet doen dus
acne en voeding
Publicatiedatum: 28-03-2018