Afbinden van de eileiders: definitieve anticonceptie
Definitieve geboortebeperking door sterilisatie kan bij zowel mannen als vrouwen. Bij vrouwelijke sterilisatie worden de eileiders afgesloten.
Zo wordt verhinderd dat de eicel van de eierstok naar de eileider kan, zodat ze daar niet in contact kan komen met de zaadcellen om bevrucht te worden.
1. Eierstokken / 2. Eileiders / 3. Baarmoeder / 4. Vagina
Voor wie is deze techniek bedoeld?
Het afbinden van de eileiders kan bij meerderjarige vrouwen die geen kinderen (meer) willen.
De methode is ongeveer 99,5 %1 doeltreffend.
Hoe verloopt het?
Eerste stappen
De procedure voor definitieve anticonceptie begint met een raadpleging bij een arts zodat de patiënte haar wensen en motivatie duidelijk kan maken. De gynaecoloog zal de details van de operatie, de verschillende mogelijke technieken, de nazorg en de bijbehorende risico’s omschrijven.
Hij zal ook de andere bestaande voorbehoedsmiddelen toelichten zodat de vrouw een onbevooroordeelde keuze kan maken. Ze krijgt een volledig dossier mee naar huis om haar te helpen bij haar beslissing. Officieel moet een termijn van 4 maanden bedenktijd worden nageleefd tussen dat eerste gesprek en de eigenlijke medische ingreep.
Als de patiënte na die periode nog steeds haar eileiders wil laten afbinden, dan moet ze haar keuze schriftelijk bevestigen om de volgende fase te starten. Het is belangrijk om te vermelden dat alleen rekening wordt gehouden met haar eigen beslissing en niet met die van haar partner.
Afbinden van de eileiders
Bij deze methode wordt rechtstreeks verhinderd dat de eicel in de eileider geraakt. Dat kan door de eileider door te knippen en vervolgens af te sluiten via elektrocoagulatie of met een klemmetje.
Die ingreep gebeurt meestal onder volledige narcose. De eileiders zijn via verschillende technieken te bereiken, de ene al wat ingrijpender dan de andere:
- een laparoscopie (een kleine insnijding in de navel waarlangs een kleine camera en de instrumenten worden ingebracht),
- een kleine insnijding ter hoogte van de schaamstreek of achter aan de vagina,
- of een andere operatie waarvoor de buik moet worden opengemaakt.
De ingreep gebeurt in elk geval in een ziekenhuis.
Na de ingreep
De patiënte kan wat pijn in de buik ervaren, maar die verdwijnt na een tijdje.
Bij het uitblijven van de maandstonden, plotse hevige buikpijn die zich eventueel aan één kant van de buik situeert, vaginaal bloedverlies, vermoeidheid of duizeligheid moet u absoluut onmiddellijk een arts raadplegen om te controleren of er geen sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, die zich in minder dan 1% van de gevallen kan voordoen.
Bijwerkingen
Het afbinden van de eileiders heeft geen impact op de hormoonhuishouding van de vrouw of op de frequentie van de menstruatie. Onbevruchte eicellen worden door de macrofagen opgeslorpt.
De definitieve anticonceptie beïnvloedt het genot en het seksuele verlangen van de vrouw niet.
Is de afsluiting van de eileiders omkeerbaar?
De verschillende technieken waarmee de eileiders worden afgesloten, zijn niet langer volledig onomkeerbaar. Herstel van de eileiders is mogelijk door het afgesloten gedeelte weg te nemen. Een dergelijke ingreep heeft echter een slaagkans van slechts 40 à 85%2.
De Essure-methode zelf is niet omkeerbaar .
Publicatiedatum : 11-01-2016
Update : 02-12-2019
Bron 1 : OMS, Medical eligibility criteria for contraceptive use - Part II, 5th edition (2015), p. 102
Bron 2 : www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/tubal-ligation-reversal?