Je hebt net je eerste menstruatie gekregen of je wilt je erop voorbereiden? Wat is menstruatie? Wat doen als je pijn hebt? In dit artikel verneem je alles wat je moet weten over de menstruatie.

point-d-interrogation

Panikeer vooral niet!

Zo ongeveer twee jaar lang zullen je regels onregelmatig zijn. Geef jouw lichaam de tijd om zich aan te passen aan die nieuwe toestand.

Wat is menstruatie?

Ook al is de menstruatie, ook regels genoemd, een onderwerp waar vaak niet over gesproken wordt, alle vrouwen op onze planeet krijgen er mee te maken. Het is geen ziekte en er is ook niets vies aan! De menstruatie is een cyclisch optredende bloeding die drie tot zeven dagen duurt en elke maand ongeveer rond dezelfde datum begint.

De eerste menstruatie verschijnt tijdens de puberteit, gemiddeld tussen de leeftijd van 10 en 16 jaar, maar dat kan ook vroeger of later gebeuren. Het is dus normaal dat je jouw regels niet tegelijk met je vriendinnen krijgt. Jullie zijn allemaal verschillend en het is jouw eigen lichaam dat beslist! Gewoonlijk verschijnen ze voor het eerst ongeveer twee jaar nadat jouw borsten zich beginnen te ontwikkelen en nadat er haren verschijnen. Erfelijkheid is vaak een goede aanwijzing. Aarzel dus niet en praat erover met je mama als je wilt weten op welke leeftijd zij haar eerste menstruatie kreeg.

Maar als je na je 16de verjaardag nog altijd niet menstrueert, doe je er goed aan hierover te praten met jouw arts.

Een vrouw menstrueert haar hele leven lang, maar op twee belangrijke momenten gebeurt dat niet: als ze zwanger wordt en rond haar vijftigste, als de menopauze begint. Vanaf een bepaalde leeftijd krijgen dus alle vrouwen te maken met ‘menstruatie’. Het is een natuurlijk verschijnsel dat eigen is aan elke vrouw.

Wat is de oorsprong van de menstruatie?

Om te begrijpen wat menstruatie is, moet je eerst weten hoe de menstruatiecyclus in elkaar zit.
De eerste dag van jouw regels betekent het begin van een nieuwe menstruatiecyclus. Die duurt gemiddeld 28 dagen, maar hij kan ook korter of langer zijn. De duur van een normale menstruatiecyclus is bij elke vrouw anders.

De cyclus wordt onderverdeeld in drie grote fasen, die we hier kort samenvatten:

Schema_cycleMenstruel_follicules-1

1. De folliculaire fase: elke maand ontwikkelt zich een groepje follikels in de eierstokken. Na enkele dagen groeit één follikel uit tot follikel van de Graaf, terwijl de andere verdwijnen.

Onder invloed van andere hormonen in de hersenen (FSH, LH) ontwikkelt die follikel zich verder en produceert hij oestrogenen.

Die veroorzaken de groei van het baarmoederslijmvlies (endometrium).

Schema_cycleMenstruel_follicules-2

2. De ovulatie: één keer per maand, rond de 14de dag van de cyclus, komt een gerijpte eicel vrij van de eierstok waarin hij zich bevond.

Vervolgens reist hij heel langzaam via een van de eileiders naar de baarmoeder. Bij onbeschermde seks kan hij bevrucht worden door een zaadcel.

Schema_cycleMenstruel_follicules-3

3. De secretoire fase: onder invloed van progesteron, dat geproduceerd wordt door het geel lichaampje, begint het endometrium slijm af te scheiden en bereidt het zich voor op een eventuele zwangerschap.

Maar daarvoor heb je nog tijd!

De eerste menstruatie geeft aan dat jouw lichaam klaar is voor seks en voor een baby. Maar dat is het zowat: jouw lichaam is klaar. Dat betekent nog niet dat jij zelf klaar bent! Doe alles op je eigen tempo, er is geen haast bij!

Soms zijn er menstruatieklachten

Tijdens je menstruatie kun je last hebben van enkele vervelende symptomen. Ze worden veroorzaakt door de verschillende fasen van jouw menstruatiecyclus en onder invloed van de hormonen die jouw lichaam aanmaakt. Je kunt je wat lusteloos voelen, overal pijn hebben of ook nog last hebben van:

  • een opgeblazen gevoel;
  • pijn in de rug en de bovenbenen, en buikkrampen;
  • hoofdpijn;
  • een opstoot van acne;
  • meer drang hebben om te plassen dan normaal;
  • heviger zweten;
  • een lichte gewichtstoename;
  • stemmingswisselingen;

Geen paniek, dat is heel normaal. Jouw lichaam stuurt gewoon signalen uit. Schenk er aandacht aan om een gepaste oplossing te vinden. Als je regels té pijnlijk zijn, doe je er goed aan een arts of gynaecoloog te raadplegen om erover te praten. Neem ook een kijkje in het artikel dat handelt over ‘het premenstrueel syndroom’.

Geluk!

Maar misschien heb je wel geluk en voel je helemaal niets speciaals tijdens je menstruatie. Ook dat is heel normaal, want het lichaam van elke vrouw is anders.

En panikeer vooral niet!

Aarzel niet en vraag jouw arts of gynaecoloog om advies als je je steeds pips voelt en altijd last hebt van pijnlijke regels.

Wat doe je als je pijn hebt tijdens je regels?

Er bestaan verschillende middelen om pijn tijdens de menstruatie te verlichten.
Lees ook het artikel ’Tips om een pijnlijke menstruatie te verlichten’

De arts kan een pijnstiller voorschrijven om buikkrampen, lage rugpijn en pijn in de bovenbenen te verzachten. Soms kan het ook helpen om een oraal anticonceptiemiddel als de pil te nemen om je menstruatiecyclus te regelen en huidproblemen als acne op te lossen. Raadpleeg jouw arts of gynaecoloog.

Wat de andere symptomen betreft: heb wat geduld. Die worden heel snel beter!

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Gautier Vandenbossche
Publicatiedatum : 02-02-2016