U kunt ervoor kiezen om uw baby kunstmatige voeding te geven. Welke producten bestaan er? Wat zit erin? Hoe een keuze maken tussen de vele melkproducten die verkrijgbaar zijn?

Enkele redenen om te kiezen voor flesvoeding

Uw baby is geboren en u hebt ervoor gekozen om flesvoeding (of kunstmatige zuigelingenvoeding) te geven in de plaats van borstvoeding. Er zijn enkele redenen die jonge ouders aanzetten tot die keuze. Onder andere:

  • organisatorische moeilijkheden als de ouders opnieuw aan het werk gaan
  • persoonlijke voorkeur
  • pijn of kloven bij het zogen
  • problemen bij het aanvaarden van de manier waarop uw baby afhankelijk is van u voor voedsel;
  • zeldzame medische contra-indicaties zoals hartinsufficiëntie of bepaalde infectieziektes bij de moeder, of galactosemie bij het kind (een zeer zeldzame intolerantie voor melksuiker bij baby’s)

Hoe dan ook, u moet de keuze zelf maken, uiteraard in overleg met uw partner! Onthoud wel: het is beter om rustig een flesje te geven dan helemaal gestresseerd borstvoeding te geven. Uw baby zal dat immers zeker aanvoelen.

Voor elke leeftijd een eigen melk

Vanaf de geboorte tot 4 à 6 maanden moet een zuigeling voornamelijk melkvoeding krijgen. De babymelk wordt ingedeeld volgens leeftijd, naargelang de specifieke behoeftes van het kind:

  • er is zuigelingenmelk (of eerste leeftijdsmelk): van de geboorte tot de leeftijd waarop de voeding wordt uitgebreid (tussen 4 en 6 maanden)
  • opvolgmelk (of tweede leeftijdsmelk): vanaf de introductie van vaste voeding tot 12-18 maanden
  • groeimelk: van 12-18 maanden tot 3 jaar

Tussen de vierde en de zesde levensmaand van uw baby kunt u beginnen met de introductie van vaste voeding: afhankelijk van zijn ontwikkeling zijn dat maaltijden die bestaan uit groenten of fruit, aangevuld met melk, en daarna alleen nog groenten of fruit. Vraag hierover advies aan uw kinderarts.

Waaruit bestaat zuigelingenmelk?

Zuigelingenmelk of opvolgmelk (de wettelijke term voor 'kunstmatige melk' of 'babymelk') is een melkproduct dat op een streng gecontroleerde manier wordt bereid. Het wordt meestal gemaakt op basis van koe- of geitenmelk, en daarna bewerkt om te voldoen aan zeer strikte wettelijke vereisten:

  • er worden essentiële vetzuren toegevoegd, want die zijn onontbeerlijk voor de goede ontwikkeling van de hersenen
  • de melk wordt verrijkt met ijzer, sporenelementen en vitamines
  • er worden probiotica en prebiotica toegevoegd
  • het gehalte minerale zouten wordt verlaagd met het oog op het uitscheidingsvermogen van de nieren

Naarmate de bedrijven verder vooruitgang boeken in hun wetenschappelijk onderzoek, benadert de samenstelling van bereidingen voor zuigelingen die van moedermelk steeds meer. Baby’s die tijdens hun eerste zes levensmaanden flesvoeding krijgen, verkeren in opperbeste gezondheid.

Hoe de juiste melk kiezen?

Er bestaan verschillende types melk voor zuigelingen:

  • standaardmelk
  • melk met specifieke indicaties: voor kleine babyprobleempjes zoals obstipatie, krampjes, reflux, enz
  • therapeutische melk (verkrijgbaar op voorschrift): vooral bij allergie

Na de bevalling zal uw arts u helpen om de beste melk te kiezen voor de eerste levensdagen van uw kleintje. Als u daarna op een andere soort wil overstappen, moet u altijd een kinderarts of huisarts raadplegen voor u de melk in de apotheek gaat kopen. De melk moet in elk geval gecertificeerd zijn volgens Europese richtlijn 2006/141/EG, waarin bepaalde criteria worden opgelegd aan de fabrikanten.

Sommige moeders geven de voorkeur aan melk zonder palmolie, omdat daarover negatieve geruchten de ronde doen onder consumenten. Dat heeft geen zin, want moedermelk, die perfect voldoet aan de voedingsbehoeften van zuigelingen, bevat palmitinezuur. Het is dus normaal en goed voor uw baby dat babyvoeding palmolie bevat. Overigens wordt in sommige soorten melk palmolie vervangen door kokos- of kopraolie.”

Dr. Jean Simar, kinderarts

Biomelk?

Er bestaat biologische zuigelingenmelk gemaakt op basis van melk van koeien die volgens de principes van de biologische landbouw worden gehouden. Die melk volgt dezelfde veiligheidsvereisten als niet-biologische melk.

Let echter goed op met plantaardige sappen op basis van amandelen, quinoa en kastanjes. Die mag men bovendien geen 'melk' noemen, omdat ze geen melk zijn. Ze zijn gevaarlijk en weinig voedzaam, want ze bevatten onvoldoende calcium, mineralen (ijzer), vetzuren, eiwitten en calorieën. De samenstelling ervan is niet voldoende om te voorzien in de voedingsbehoeften van de zuigeling en veroorzaakt tekorten. Te vermijden dus, zeker vóór de leeftijd van één jaar!

Artikel opgesteld onder leiding van dr. Jean Simar, kinderarts.
Bronnen: Arnault Pfersdorff, Bébé, premier mode d’emploi, Uitg. Hachette Famille. ; Prof. Jacques Lansac en dr. Nicolas Evrard, Le Grand Livre de ma grossesse, Uitg. Eyrolles.
Date de publication : 27-02-2020