Hebt u last van kleine bloedingen tussen twee menstruatieperiodes? Dit fenomeen heet ‘spotting’ en komt bij veel vrouwen voor. Wat zijn de oorzaken? En bestaan er oplossingen voor?

Wat is spotting?

Spotting (letterlijk ‘vlek‘) is de Engelse term voor vaginale bloedingen buiten de menstruatieperiode. Het bloedverlies is minder overvloedig dan tijdens de maandstonden, de bloedingen zijn pijnloos en het bloed is meestal donkerder van kleur. Veel vrouwen kampen met spotting, ongeacht of ze de anticonceptiepil nemen of niet. Spotting is meestal onschuldig

Hormonale ontregeling

Spotting wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een hormonale ontregeling. Ook bij wie de pil neemt, verloopt de menstruatiecyclus niet altijd perfect evenwichtig. De twee belangrijkste hormonen die de vrouwelijke cyclus sturen (oestrogenen en progesteron) zijn normaal harmonieus op elkaar afgestemd. Onder invloed van diverse factoren kan die harmonie ontsporen en dan ontstaan er lichte bloedingen. Factoren die schommelingen in het hormoonpeil kunnen veroorzaken, zijn de volgende:

Hormonale

Hormonale anticonceptie (pil, implantaat, hormoonspiraaltje, pleister, vaginale ring) bevat een bepaalde hoeveelheid oestrogenen en/of progesteron. De dosis verschilt volgens anticonceptiemiddel (en zelfs tussen de merken/types van anticonceptiepil!). Het zou kunnen dat uw anticonceptiemiddel een hormonale dosis bevat die niet (of niet meer) geschikt is voor u, en dat geeft dan spotting. Ook van anticonceptiemethode veranderen kan een tijdlang lichte bloedingen tussen de maandstonden veroorzaken, omdat het lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de omschakeling van hormonale anticonceptie op het koperspiraaltje. Maar spotting kan bijvoorbeeld ook optreden na het overstappen van het ene op het andere type pil. Ook het onafgebroken nemen van de pil kan spotting uitlokken;

De premenopauze

De premenopauze kan leiden tot spotting door de hormonale veranderingen die het lichaam in die periode ondergaat. Opgelet: als u al in de menopauze bent en bloedingen krijgt, moet u naar uw huisarts of gynaecoloog;

Stress en emoties

Stress en emoties kunnen het hormonale evenwicht onrechtstreeks verstoren en bloedingen tussen twee menstruatieperiodes veroorzaken;

Een jetlag

Een jetlag heeft niet alleen een impact op uw slaap, maar ook op uw hormoonhuishouding! Zeker als u uw pil door het tijdsverschil niet op het gebruikelijke tijdstip hebt kunnen nemen.

Spotting tijdens de zwangerschap

In het gros van de gevallen blijven de maandstonden tijdens de zwangerschap uit, maar soms zet het lichaam zijn cyclus na de innesteling van de bevruchte eicel voort. Een op de vier vrouwen krijgt zo te maken met spotting tijdens de zwangerschap. Over het algemeen blijft het bloedverlies beperkt tot het eerste trimester. Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan ook wijzen op een extra-uteriene of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Zolang deze zwangerschap niet uitgesloten is door een echografie, moet elk bloedverlies u aanzetten om naar de gynaecoloog te gaan!

Spotting veroorzaakt door andere ziektes …

Meestal is spotting onschuldig. Maar als het bloedverlies blijft duren of vaak optreedt, is een medisch consult noodzakelijk. In zeldzame gevallen kan spotting namelijk wijzen op een gynaecologische ziekte, zoals baarmoederfibromen, een seksueel overdraagbare infectie, poliepen in de baarmoeder, endometriose, endometritis (ontsteking van het baarmoederslijmvlies), enz.

`

Spotting: hoe wordt het behandeld?

Spotting wordt behandeld door de oorzaak aan te pakken:

  • verandering van hormonale anticonceptie als het huidige middel niet langer geschikt is,
  • een heelkundige ingreep bij een baarmoederfibroom of poliepen,
  • specifieke medicijnen bij infecties,
  • enz.
Dit artikel kwam tot stand onder de leiding van dr. Millie Marin Ponce, gynaecoloog verbonden aan het universitaire ziekenhuis Saint-Luc.
Publicatiedatum: 10-10-2017