De komst van een baby verandert uw leven. Door het gebrek aan slaap, de bezoekjes van uw omgeving, uw vermoeide lichaam door de bevalling en de mentale chaos door de nieuwe verantwoordelijkheden is het niet verwonderlijk dat u er niet direct aan denkt om opnieuw met uw anticonceptie te starten.

De eerste menstruatie na de bevalling

Over het algemeen kunnen de seksuele betrekkingen worden hervat na vier weken, als u er zin in hebt en zonder medische contra-indicatie. De eisprong – en dus de vruchtbaarheid – kan op hetzelfde moment terugkomen: vanaf de vierde week na de bevalling zonder borstvoeding, en tot zes maanden, afhankelijk van de wijze van borstvoeding en van de biologie van elke vrouw. Omdat de eisprong in theorie twee weken voor de menstruatie plaatsvindt, moet u daar rekening mee houden en al vooraf een voorbehoedsmiddel gebruiken.

Borstvoeding en natuurlijke anticonceptie

De LAM-methode (lactatie-amenorroemethode) verhindert de eisprong in de volgende situaties:

  • U geeft uitsluitend borstvoeding: zes voedingen verspreid over 24 uur, dus dag en nacht, en nooit meer dan zes uur tussen de voedingen;
  • De baby is nog geen zes maanden oud;
  • Als u uw menstruatie nog niet hebt gekregen (niet te verwarren met de bloedingen na de bevalling gedurende ongeveer een maand).

De contraceptieve werking van borstvoeding is te verklaren door de afscheiding van prolactine, die wordt gestimuleerd door de voedingen. Dit hormoon brengt en houdt niet alleen de melkproductie op gang, het remt ook de productie af van de hormonen die verantwoordelijk zijn voor de menstruatiecyclus en dus voor de eisprong in 98 %1 van de gevallen.

Het prolactinegehalte varieert echter bij elke vrouw en na zes maanden verhindert dit hormoon de eisprong niet meer. Daarom is deze natuurlijke anticonceptiemethode niet erg betrouwbaar op termijn.

Andere anticonceptiemethoden

Als u borstvoeding geeft

Als de borstvoeding niet of niet meer beantwoordt aan wat hierboven werd vermeld, wordt een anticonceptiemiddel aangeraden. Verschillende al dan niet hormonale middelen zijn geschikt in deze situatie:

Alleen de gecombineerde anticonceptiemiddelen (die een oestrogeen of progestativum bevatten) worden afgeraden tijdens de eerste zes weken van de borstvoeding, omdat ze de werking van prolactine afremmen. Het betreft de combinatiepillen, de pleister en de vaginale ring.

* = semaines / a. Microprogestatieve pil / b. Pilule combinée


Als u geen borstvoeding geeft

  • U mag opnieuw beginnen met de combinatiepil vanaf de derde week.
  • Hetzelfde geldt voor de ring, de pleister en het implantaat : vanaf de derde week.
  • De microprogestatieve pil en het spiraaltje (behalve na een keizersnede), worden ingebracht direct na de bevalling.
  • De prikpil mag worden toegediend in de vijf dagen na de bevalling.
  • Condooms zijn altijd een geschikte oplossing.

Het is raadzaam om enkele maanden na de bevalling te wachten als u een sterilisatie overweegt, zodat u goed kan nadenken over wat u wil doen.

* = semaines

Het beste anticonceptiemiddel na de bevalling is dat wat u kiest met volledige kennis van zaken. Aarzel niet om er met uw arts of gynaecoloog over te praten na uw zwangerschap en vóór de grote omwenteling!