Bloedingen tijdens de menopauze, of 'postmenopauzaal bloedverlies', zijn een vaak voorkomende reden van raadpleging. Dergelijk bloedverlies is nooit normaal – het is dan ook belangrijk om de oorzaak ervan te bepalen om het te verhelpen.

Bloedverlies bij vrouwen in de menopauze

De menopauze bestaat in de definitieve stopzetting van de menstruatie en het einde van de vruchtbaarheidscyclus. We zeggen van een vrouw dat ze in de menopauze is wanneer ze twaalf opeenvolgende maanden niet meer gemenstrueerd heeft. Of ze een dag duren of meer, of ze herhaaldelijk voorkomen of slechts één keer, of ze overvloedig zijn of eerder licht, vaginale bloedingen een jaar of meer na de laatste menstruatie moeten altijd worden beschouwd als abnormaal en moeten de vrouw ertoe aanzetten om een arts te raadplegen.

Verschillende oorzaken

Vaginale bloedingen bij vrouwen in de menopauze – ook wel 'postmenopauzaal bloedverlies' (PMB) genoemd – zijn geen ziekte op zich, maar het symptoom van een onderliggend gezondheidsprobleem. Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen van dat bloedverlies:

 • Een onaangepaste of slecht gedoseerde hormonale behandeling.
 • De aanwezigheid van één of meerdere baarmoederpoliep(en): dit zijn kleine goedaardige tumoren die gevormd worden in het baarmoederslijmvlies.
 • De aanwezigheid van (een) baarmoederfibro(o)m(en).
 • Een eierstokcyste, die gekenmerkt wordt door bloedingen en bekkenpijn.
 • Een vaginale infectie.
 • Een ontsteking (endocervicitis) of een goedaardige pathologie van de baarmoederhals (ectropion ...).
 • Een atrofie (verdunning) van het vaginaslijmvlies: dit kan microverwondingen veroorzaken en het vaginaslijmvlies uitdrogen. Seksuele betrekkingen kunnen in dat geval pijnlijker zijn en bloedingen en pijn veroorzaken.
 • Een kanker van het endometrium of de baarmoederhals, of soms een eierstokkanker.

Postmenopauzaal bloedverlies verwart men soms met bloedingen in de blaas (bijvoorbeeld in geval van cystitis) of van anorectale oorsprong (aambeien, anale fissuren ...).

Postmenopauzaal bloedverlies (PMB) kan zowel voorkomen bij vrouwen die een hormoontherapie volgen als bij vrouwen die geen vervangende hormoonbehandeling volgen

Dr. Gautier Vandenbossche, gynaecoloog-verloskundige aan het CHU in Luik.

Onderzoek van de bloedingen

Afhankelijk van de vermoedelijke oorzaken kunnen en moeten meerdere bijkomende onderzoeken uitgevoerd worden om de diagnose te stellen:

 • Beeldvormende onderzoeken (endovaginale echografie, MRI)
 • Cervico-vaginaal uitstrijkje
 • Biopsie van het baarmoederslijmvlies of van de baarmoederhals
 • Bacteriologische vaginale uitstrijkjes ...

Voor elke oorzaak een behandeling

Het is van essentieel belang dat de oorzaak van de postmenopauzale bloedingen wordt vastgesteld, omdat de behandeling daarvan afhangt. Als de bloedingen bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een onaangepaste dosis van de hormoontherapie, kan deze worden aangepast.

Eventuele poliepen of fibromen kunnen worden verwijderd door een chirurgische ingreep. Vaginale infecties, evenals atrofie en vaginale droogte kunnen worden behandeld met medicatie.

Wist u dat?

De periode die voorafgaat aan de menopauze wordt 'premenopauze' genoemd. Tijdens deze periode vertraagt de activiteit van de voortplantingsorganen geleidelijk en is de secretie van hormonen (oestrogeen en progesteron) niet meer zo evenwichtig. Deze wijzigingen hebben een weerslag op de menstruele cyclus: de menstruatie kan onregelmatig zijn en de hoeveelheid bloedverlies kan wijzigen.

Artikel opgesteld onder leiding van dr. Gautier Vandenbossche, gynaecoloog-verloskundige aan het CHU in Luik.
Publicatiedatum: 12-09-2017