Borstvoeding: voordelen voor moeder en kind
De principes van borstvoeding
Alle vrouwen kunnen na hun bevalling borstvoeding geven. Hoewel borstvoeding wordt aanbevolen, is het niet verplicht. De moeder kiest zelf wat haar het beste lijkt. Om een goede keuze te kunnen maken, kan ze informatie- en voorbereidingscursussen over borstvoeding volgen (positie van de baby, voorkomen van tepelkloven, enz.).
Idealiter krijgt de baby uitsluitend borstvoeding tot hij zes maanden oud is of minstens tot vier maanden om van de gezondheidsvoordelen te kunnen profiteren. Maar zelfs op korte termijn blijft deze manier van voeden voordelen bieden.
Wanneer de baby ouder is dan zes maanden, moet hij afwisselend moedermelk en andere voedingsmiddelen krijgen (fruit, groenten, enz.). Zo kunt u moedermelk combineren met de noodzakelijke voedingsstoffen voor de ontwikkeling tot uw kind twee jaar of zelfs ouder is.
Wanneer de jonge mama haar kind de borst geeft, moet ze zelf gezond eten en voldoende vitaminen en mineralen innemen (calcium, ijzer, vitamine D, enz.). Ze mag geen alcohol drinken en niet roken. Bovendien moet ze haar cafeïneverbruik beperken (maximaal drie kopjes koffie per dag).
Het is echter mogelijk om op elk ogenblik met borstvoeding te stoppen. In dat geval wordt aangeraden om borstvoeding af te wisselen met een flesje en het aantal flesvoedingen stilaan op te voeren. Voor de flesvoeding gebruikt u melkpoeder dat geschikt is voor uw baby en geen koemelk.
De voordelen van borstvoeding
De samenstelling van de moedermelk is optimaal aangepast aan de behoeften van de zuigeling. Ze verandert dagelijks en is daardoor altijd afgestemd op de groei en ontwikkeling van de baby. Het colostrum (de eerste melk die na de bevalling wordt afgescheiden) bevat voedzame bestanddelen en antistoffen die de baby beschermen. Het heeft bovendien een laxerend effect en bevordert de eerste stoelgang.
Dankzij de hoge voedingswaarde biedt moedermelk heel wat voordelen voor het kind :
- Bescherming tegen infecties, met name infecties van het spijsverteringskanaal, de urinewegen en de luchtwegen
- Minder spijsverteringsproblemen
- Minder kans op bloedarmoede en wiegendood
- Preventie van allergieën (eczeem, astma) bij baby’s met een verhoogd risico
- Bijdrage aan de opbouw van de celmembranen, waaronder die van het centrale zenuwstelsel
- Kleiner risico op obesitas, diabetes en tandproblemen
Borstvoeding geven heeft ook voordelen voor de moeder. De contracties die de borstvoeding teweegbrengt, zorgen er immers mee voor dat de baarmoeder sneller weer op haar plaats komt te zitten. Andere voordelen zijn onder andere :
- Gewichtsverlies
- Het ontstaan van een bijzondere band tussen moeder en kind dankzij de interactie, het plezier en de tederheid tijdens de borstvoeding
- Een lager risico op bloedarmoede, borstkanker, eierstokkanker en osteoporose na de menopauze
Borstvoeding wanneer u weer aan het werk bent
U hoeft niet met borstvoeding te stoppen wanneer u na uw zwangerschapsverlof weer aan het werk gaat. Met een goede voorbereiding is het perfect mogelijk die twee te combineren. Ga om te beginnen na bij de opvang waar uw kind naartoe gaat of ze bereid zijn om moedermelk op te warmen en vraag hoe ze de melk geven .
Kolf vervolgens tijdens uw zwangerschapsverlof af, zodat u een voorraad kunt aanleggen. De afgekolfde moedermelk kunt u bewaren in een steriel en hermetisch afgesloten potje dat daar speciaal voor bedoeld is.
Die potjes zijn te koop bij uw apotheker of in een winkel met artikelen voor babyverzorging.
U kunt moedermelk bewaren gedurende :
- 4 uur op kamertemperatuur (maximaal 22 °C)
- 72 uur in de koelkast (+4 °C)
- 6 maanden in de diepvriezer (-18 °C)
Zorg er wel voor dat u uw baby 's ochtends en 's avonds de borst blijft geven. Zo stimuleert u de melkproductie.
Publicatiedatum : 11-01-2016
Meer info : www.who.int/topics/breastfeeding (WHO)