Welke anticonceptie voor zwaarlijvige vrouwen?
Vrouwen die lijden aan obesitas zijn blootgesteld aan cardiovasculaire risico’s die nog toenemen door inname van gecombineerde hormonale anticonceptie. Wat zijn juist die risico’s? En hoe kan men…
Vrouwen die lijden aan obesitas zijn blootgesteld aan cardiovasculaire risico’s die nog toenemen door inname van gecombineerde hormonale anticonceptie. Wat zijn juist die risico’s? En hoe kan men…
Sommige vrouwen kiezen ervoor om continu de pil te nemen. Waarom? Hoe gaan ze daarbij precies te werk? Wat zijn de nadelen? Zijn er risico’s aan verbonden? Elke…
Hebt u last van kleine bloedingen tussen twee menstruatieperiodes? Dit fenomeen heet ‘spotting’ en komt bij veel vrouwen voor. Wat zijn de oorzaken? En bestaan er oplossingen voor?
Er zijn nieuwe toepassingen op de markt waardoor vrouwen een beter inzicht krijgen in het verloop van hun menstruatiecyclus. Soms worden ze gebruikt om de zwangerschapskansen te verhogen,…
De technieken voor natuurlijke anticonceptie – zoals de temperatuurmethode, coïtis interruptus en de Oginomethode – hebben momenteel de wind in de zeilen. Maar wat kunnen we er echt…
De combinatiepil en roken gaan niet goed samen. Dit geldt eveneens als u een pleister of een vaginale ring gebruikt. De reden hiervoor? Deze anticonceptiemethoden, ook wel gecombineerde…
Anticonceptie: redenen genoeg om eraan te denken. U voelt zich niet aangesproken? Lees dan eerst de 10 argumenten om anticonceptie te gebruiken. 1. Om een ongewenste zwangerschap te…
Welke factoren beïnvloeden vrouwen en mannen bij hun keuze van een anticonceptiemiddel? Religie? Cultuur? Gedeeltelijk, maar dat zijn niet de enige factoren. Iedereen heeft zijn eigen waardesysteem op…
U wil een voorbehoedsmiddel beginnen gebruiken. Hoe kiest u het middel dat het beste bij u past? Maak een afspraak bij een zorgverlener (huisarts, gynaecoloog, vroedvrouw of in…
Een normale menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar toch is een vrouw maar 4 tot 5 dagen per maand vruchtbaar. De eerste dag van de menstruatiecyclus is de…
Na geslachtsgemeenschap zonder bescherming, of een probleem met het voorbehoedsmiddel, kan de morning-afterpil de kans op een ongewenste zwangerschap verkleinen. Focus op deze vorm van noodanticonceptie.
De contraceptiepil is reeds 60 jaar op de markt en is het meest gebruikte voorbehoedsmiddel ter wereld. Haar samenstelling is veranderd doorheen de jaren, om beter te passen…
Eén keer de pil vergeten kan soms al tot een ongewenste zwangerschap leiden. Het is daarom verstandig om uw voorzorgen te nemen. We geven graag enkele handige tips,…
Doorlopende inname van de pil beperkt het gevaar dat ze wordt vergeten en kan in sommige gevallen de maandstonden uitstellen. Ontdek hier hoe dat werkt.
Wat is het? De hormoonspiraal, ook wel Intrauterine Device (IUD) genoemd, heeft een T-vorm van ongeveer 3 cm die in de baarmoeder wordt ingebracht. Rond het steeltje zit…
Wat is het?Het koperspiraal of koperhoudende spiraal, ook wel Intrauterine Device (IUD) genoemd, heeft een T-vorm van ongeveer 3 cm die in de baarmoeder wordt ingebracht. Rond het steeltje…
Pil versus vruchtbaarheid:van mythe tot werkelijkheid Volgens sommige opvattingen zou de pil de vruchtbaarheid van de vrouw verminderen. Die mythe, die diep in ons gedachtegoed geworteld is, doet…
Wat is het?Het vrouwencondoom ziet eruit als een cilindervormige koker die aan één eind gesloten is en die bestaat uit polyurethaan of nitril. Het wordt als een buisje…
‘Zal het pijn doen?’ Die vraag kan sommige vrouwen bezighouden wanneer zij een spiraaltje willen laten plaatsen. De voordelen van dit zeer doeltreffende, praktische en omkeerbare middel maken…
Het hormonaal implantaat is een soepel reservoir van zo’n 4 cm lang en 2 mm breed. Het heeft met andere woorden ongeveer de afmetingen van een lucifer. Het…
De vaginale ring is een zeer flexibel plastic buisje met een diameter van zo’n 5 centimeter dat achter in de vagina wordt geplaatst. De contraceptieve werking ontstaat door…
Anticonceptiepil, condoom, pleister, ring, IUD, hormonale of mechanische anticonceptie… Er bestaan veel voorbehoedsmiddelen voor vrouwen. Ontdek meer erover.
Als het condoom gescheurd is tijdens het vrijen, zijn er twee gevaren: een ongewenste zwangerschap en een seksueel overdraagbare aandoening. Tips om snel en goed te reageren. Risico…
In het begin vergt het aanbrengen van een condoom wel wat oefening, maar zo kunnen wel veel ‘condoomongelukjes’ voorkomen worden. Het scheuren van een condoom is immers vaak…