Onzichtbare babyziekten Opsporen met de Guthrie-test
De Guthrie-test of hielprik kan zeldzame ziekten opsporen bij pasgeborenen. De hielprik is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden, en wordt al uitgevoerd tijdens de eerste…
De Guthrie-test of hielprik kan zeldzame ziekten opsporen bij pasgeborenen. De hielprik is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden, en wordt al uitgevoerd tijdens de eerste…
Zwanger zijn en een vegetarisch dieet volgen: goed of slecht idee? Kan deze voedingswijze gevolgen hebben voor uw gezondheid of die van uw baby? Welke producten genieten de…
U kunt ervoor kiezen om uw baby kunstmatige voeding te geven. Welke producten bestaan er? Wat zit erin? Hoe een keuze maken tussen de vele melkproducten die verkrijgbaar…
Oestrogenen, progesteron, HCG, oxytocine, prolactine … Tijdens de zwangerschap produceert het lichaam van de vrouw tal van hormonen. Waarvoor dienen ze en wat is hun impact? Zwangerschap: een…
Druggebruik tijdens de zwangerschap houdt risico’s in voor het verloop ervan en voor de gezondheid van de baby. Welke?
Uw gynaecoloog heeft u een amniocentese (vruchtwaterpunctie) voorgesteld. Wat is de bedoeling van deze prenatale test? Hoe verloopt hij precies? Houdt hij risico’s in? Het antwoord in zes…
Ongeveer rond de 22ste week van de zwangerschap krijgt u een tweede, zogenaamd ‘morfologische’ echo. Maar waarvoor dient dit onderzoek en hoe verloopt het? In België voorziet het…
De placenta (moederkoek) is een essentieel orgaan voor het goede verloop van de zwangerschap. Hier gebeuren immers alle vitale uitwisselingen tussen moeder en foetus. Waaruit bestaat ze precies?…
Listeriose is een infectie die door een bacterie wordt veroorzaakt en voornamelijk via voeding wordt overgedragen. Zwangere vrouwen, met een verminderde weerstand, kunnen makkelijker besmet worden en dat…
Borstvoeding wordt vaak beschreven als een magisch moment, maar brengt ook heel wat problemen mee. Mastitis (borstklierontsteking) is een vaak voorkomende complicatie bij zogende moeders, al kan ze…
De baby komt niet altijd ter wereld op het verwachte moment. In enkele specifieke gevallen helpt het medisch team de natuur een handje door de bevalling kunstmatig op…
Wanneer een ernstige misvorming bij het kind wordt vastgesteld of het leven van de moeder in gevaar is, is het soms aangewezen de zwangerschap te onderbreken. In welke…
Hebt u contracties vóór het voorziene einde van uw zwangerschap? Geen paniek, het zijn waarschijnlijk Braxton Hicks-contracties. Die ‘valse’ samentrekkingen worden veroorzaakt door een tijdelijke spanning van de…
Pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) is een zwangerschapscomplicatie die zich kan voordoen in het tweede en het derde trimester. Als ze niet behandeld wordt, kunnen de gevolgen dramatisch zijn voor baby…
Zwangerschapsontkenning heeft niets met verbergen of liegen te maken, het is een fenomeen waarbij een vrouw zwanger is zonder het te beseffen. De mechanismen van zwangerschapsontkenning blijven een…
Zoals veel toekomstige moeders bent u misschien wat bang van een episiotomie of ‘knip’? Het is een kleine insnijding die gemaakt wordt in het vaginale slijmvlies om de…
Er worden drie prenatale echografieën uitgevoerd op sleutelmomenten van de zwangerschap. Doel: elk trimester de ontwikkeling van de baby nagaan en eventuele afwijkingen opsporen. Echografie om de zwangerschapsleeftijd…
Als toekomstige mama stelt u zich elke dag heel wat terechte vragen: “Wat als ik moet bevallen met een keizersnede? Houdt dat risico’s in voor mijn baby en…
Wanneer een vrouw zwanger is, verandert er van alles in haar lichaam. De meeste koppels ervaren die veranderingen niet als een probleem: er wordt misschien wel minder frequent…
Ongeveer 6,6 % van alle baby’s in België worden te vroeg geboren1. Wat zijn de oorzaken van prematuriteit (vroeggeboorte)? Welke risico’s loopt de baby? Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?
NIPT (‘non-invasive prenatal testing’ of niet-invasieve prenatale screening) is een 100 % veilige methode om trisomie 21 op te sporen bij de foetus. Hoe gebeurt dat onderzoek precies?…
Tijdens de zwangerschap en tijdens en na de bevalling horen we vaak spreken over de bekkenbodem. Maar waarover gaat het precies? Waarom is het belangrijk om de bekkenbodem…
Als specialiste in zwangerschap en normale geboorten (d.w.z. zonder complicaties) is het de taak van de vroedvrouw om vrouwen raad te geven, te begeleiden en bij te staan…
Als uw arts een zwangerschapsdiabetes (Lees meer) vaststelt, zal hij u aanraden uw voeding aan te passen. Men zal dan eerder spreken over het herstel van een evenwichtige…