Vegetarisme en zwangerschap: een combineerbaar duo?
Zwanger zijn en een vegetarisch dieet volgen: goed of slecht idee? Kan deze voedingswijze gevolgen hebben voor uw gezondheid of die van uw baby? Welke producten genieten de…
Zwanger zijn en een vegetarisch dieet volgen: goed of slecht idee? Kan deze voedingswijze gevolgen hebben voor uw gezondheid of die van uw baby? Welke producten genieten de…
Uw gynaecoloog heeft u een amniocentese (vruchtwaterpunctie) voorgesteld. Wat is de bedoeling van deze prenatale test? Hoe verloopt hij precies? Houdt hij risico’s in? Het antwoord in zes…
Ongeveer rond de 22ste week van de zwangerschap krijgt u een tweede, zogenaamd ‘morfologische’ echo. Maar waarvoor dient dit onderzoek en hoe verloopt het? In België voorziet het…
Pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) is een zwangerschapscomplicatie die zich kan voordoen in het tweede en het derde trimester. Als ze niet behandeld wordt, kunnen de gevolgen dramatisch zijn voor baby…
Er worden drie prenatale echografieën uitgevoerd op sleutelmomenten van de zwangerschap. Doel: elk trimester de ontwikkeling van de baby nagaan en eventuele afwijkingen opsporen. Echografie om de zwangerschapsleeftijd…
Als specialiste in zwangerschap en normale geboorten (d.w.z. zonder complicaties) is het de taak van de vroedvrouw om vrouwen raad te geven, te begeleiden en bij te staan…
Overal ter wereld zijn er elke dag zwangere vrouwen die te horen krijgen dat ze niet één maar meerdere baby’s verwachten. Het aantal meerlingzwangerschappen is de afgelopen jaren…
Raadpleging vóór de bevruchtingWanneer een koppel beslist om zwanger te worden, wordt aangeraden om ook vóór de bevruchting een arts te raadplegen. Die raadpleging is hoofdzakelijk een uitwisselings-…
De agenda van een zwangere vrouw lijkt bijna op de planning van een minister! Het is een drukke periode: prenatale raadplegingen, alle administratie die in orde moet worden…
Zwangerschap is geen ziekte. Toch laat u zich best opvolgen door een arts om te zorgen dat u en uw baby zich zo goed mogelijk voelen tot de…
Tijdens uw zwangerschap ondergaat u een aantal klinische onderzoeken, bloedonderzoeken en tests die verplicht zijn of worden aangeraden door het medische team. Waarvoor dienen ze? Wanneer moeten ze…
De gynaecoloog speelt een essentiële rol in alle levensfasen van een vrouw. Hij grijpt uiteraard in de eerste plaats in bij de biologische kwesties (anticonceptie, vruchtbaarheid, menopauze, gynaecologische…
Uitblijven van de menstruatie Als u een regelmatige cyclus hebt, zou het uitblijven van uw menstruatie uw aandacht moeten trekken. Toch kan dit teken soms onopgemerkt voorbijgaan, bijvoorbeeld…
U bent over tijd en hebt onlangs onbeschermde seks gehad. U kunt dus zwanger zijn. Als dat daadwerkelijk zo blijkt te zijn, wilt u uw zwangerschap niet uitdragen.…
Toxoplasmose is een infectie veroorzaakt door een parasiet die aanwezig is in aarde en bijgevolg ook op groenten en in vlees. Deze ziekte is alleen gevaarlijk tijdens de…
Tijdens de zwangerschap verandert het lichaam geleidelijk om de baby te laten groeien en klaar te zijn voor de bevalling. Hieronder vindt u de grootste veranderingen van het…
De zwangerschap is een boeiende evolutie die 9 maanden duurt. Elke maand worden verschillende stadia doorlopen, van de bevruchte eicel tot de foetus die klaar is om geboren…
Bij een risicovolle zwangerschap lijdt de moeder of het kind aan een ziekte die beiden in moeilijkheden brengt. Ze kan met andere woorden gepaard gaan met complicaties en…