De menopauze zorgt bij vrouwen voor verschillende, het ene al wat aangenamer dan het andere. Zo zijn er onder andere de opvliegers, de vermoeidheid en het risico op incontinentie en osteoporose. Soms is een geschikte behandeling nodig om deze periode zo goed mogelijk door te komen. Wat zijn de mogelijke opties?

Hormonale substitutietherapie tijdens de menopauze

Bij hormonale substitutietherapie worden hormonen toegediend om het verlies te compenseren van de hormonen die tot dan toe door de eierstokken werden aangemaakt. Deze behandeling wordt niet altijd automatisch voorgeschreven en is niet verplicht. Ze wordt voorgeschreven als de klachten, zoals hevige opvliegers, frequente prikkelbaarheid of extreme vermoeidheid, onleefbaar worden. Er mogen ook geen contra-indicaties zijn voor deze behandeling.

Sommige studies hebben aangetoond dat er bij hormonale substitutietherapie een verhoogd risico bestaat op borstkanker. Daarom wordt aangeraden om de kleinst mogelijke doeltreffende dosis te nemen. Die wordt geval per geval bekeken. Patiëntes moeten ook regelmatig naar de arts gaan om de dosis te laten herzien in functie van de klachten. De vastgelegde dosis kan worden toegediend in de vorm van een tablet of een pleister bijvoorbeeld.

Hormonale substitutietherapie moet tijdelijk zijn. Uit voorzorg mag de behandeling niet langer dan vijf jaar duren, hoewel meer en meer recente studies zouden aantonen dat het wel goed is om de behandeling langer te volgen, zelfs levenslang.

Meer informatie vindt u in de artikelen “Alles weten over de HST” en “Is hormonale substitutietherapie gevaarlijk?”

De menopauze:
alternatieve behandelingen?

Voor vrouwen in de overgang die een therapie met hormonen en de bijbehorende risico’s willen vermijden, kunnen de klachten ook worden verlicht met alternatieve behandelingen. Hun doeltreffendheid is echter wisselend en niet altijd wetenschappelijk bewezen.

Enkele van die natuurlijke of alternatieve geneeswijzen zijn acupunctuur, homeopathie, osteopathie en fytotherapie. Die laatste bestaat uit voedingssupplementen die plantaardige fyto-oestrogenen bevatten. Ze zijn onder andere terug te vinden in salie, soja, rode klaver en hop. Ook vitamine E en zwarte gifbes (christoffelkruid) kunnen worden gebruikt.

De doeltreffendheid van alternatieve geneeswijzen bij overgangsklachten is nog niet wetenschappelijk bewezen. Er wordt nog altijd onderzoek naar gedaan.

Andere medicijnbehandelingen voor overgangsklachten

De behandeling kan bedoeld zijn om alleen bepaalde overgangssymptomen te bestrijden. Het gaat dan om een symptomatische behandeling. Lage dosissen antidepressiva of centrale antihypertensiva zoals clonidine, een geneesmiddel tegen een te hoge bloeddruk, kunnen opvliegers verzachten.

Niet-hormonale medicijnen zoals bisfosfonaten helpen om osteoporose te voorkomen of te behandelen.

Tot slot kan een vaginale bevochtiger of een glijmiddel het vrijen vergemakkelijken in geval van vaginale droogte.

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Gautier Vandenbossche
Publicatiedatum : 11-01-2016