De boeiende ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap
1ste maand na de bevruchting (of tot 6 weken na uw laatste menstruatie)
De zwangerschap begint 7 dagen na de bevruchting, wanneer de bevruchte eicel zich in de baarmoeder nestelt. Dat proces noemt men de innesteling. Vanaf dan begint de uitwisseling tussen het vruchtje en het lichaam van de moeder via de bloedvaten.
*. Ovulatie
0. Bevruchting
1. Dag 1 : stadium 2 cellen
2. Dag 2 : stadium 4 cellen
3. Dag 3 : stadium 8 cellen
4. Dag 4 : stadium morula
5. Dag 5 en 6 : Stadium vrije blastocyt
7. Dag 7 : Innesteling
In die fase gebeurt de celdeling waarbij het embryo en de placenta worden gevormd. Het vruchtwater begint stilaan te verschijnen. Alle genetische eigenschappen van het toekomstige mensje liggen al vast (geslacht, haarkleur, kleur van de ogen, enz.) en er is al een eerste aanzet van het hart en de bloedsomloop .
2de maand (tot 10 weken na uw laatste menstruatie)
Het embryo wordt groter: het meet nu 4 tot 5 centimeter en weegt 11 gram. Men kan al een hoofdje, de delen van het gezicht en een romp onderscheiden. De armen en benen worden gevormd, net als het skelet en het zenuwstelsel. Aan het einde van de 2de maand beschikt het embryo over al zijn organen, zoals de hersenen en de longen, maar die zijn natuurlijk nog niet volgroeid en werken ook niet. Het hart begint ongeveer op 6 weken te kloppen.
3de maand (tot 15 weken na uw laatste menstruatie)
Voortaan is er stilaan sprake van een foetus. Die is nu 10 centimeter groot en weegt 50 gram. De hersenen groeien snel: de neuronen worden gevormd en maken verbindingen tussen elkaar zodat er informatie kan worden overgebracht. De foetus kan zijn armpjes en beentjes bewegen en zweeft in zijn vruchtzak, waarin op dat moment nog veel plaats is.
4de maand (tot 19 weken na uw laatste menstruatie)
De haren en nagels beginnen te groeien en zijn huid krijgt een laagje donshaar. De foetus meet ongeveer 19 centimeter en weegt 200 gram. U kunt hem voelen bewegen vanaf het einde van de 4de maand.
5de maand (tot 24 weken na uw laatste menstruatie)
De foetus weegt 500 gram en is nu groter dan 20 centimeter. De zintuiglijke ontwikkeling begint: hij begint geluiden van buitenaf te horen en kan licht waarnemen. Zijn smaakpapillen ontwikkelen zich. Het geslacht van de baby is zichtbaar op de echografie.
Vanaf het einde van de 5de maand is de foetus in principe levensvatbaar. Maar in de praktijk worden premature baby’s in deze fase bijna nooit medisch behandeld omdat het risico op ernstige en onomkeerbare gevolgen te groot is.
6de maand (tot 28 weken na uw laatste menstruatie)
De foetus beweegt veel, maar slaapt ook veel. De communicatie met de buitenwereld begint te evolueren. Hij kan reageren op prikkels zoals stemmen uit de omgeving, muziek en het strelen van de buik. Zijn dunne lichaampje wordt wat dikker waardoor een deel van de rimpels op zijn huid verdwijnt. De dichtheid van het skelet neemt toe. Hij weegt bijna 1 kilo.
Alle organen zijn gevormd, maar nog niet volledig functioneel. Zijn hersengolven kunnen worden waargenomen. Hij wordt beweeglijker en kan de bewegingen van zijn armpjes en beentjes efficiënter controleren.
7de maand (tot 32 weken na uw laatste menstruatie)
De foetus weegt ongeveer 1600 gram en meet zo’n 40 centimeter. Het ademhalingsorgaan en zenuwstelsel blijven zich verder ontwikkelen. Het uiterlijk van de huid en haren wordt nu definitief. Hij beweegt veel en drinkt vruchtwater.
8ste maand (tot 36 weken na uw laatste menstruatie)
De organen zijn bijna volledig ontwikkeld. De baby neemt nu veel plaats in de baarmoederholte in en kan zich niet meer constant omdraaien, maar hij schopt nog regelmatig. Hij plaatst zich nu gewoonlijk in de ideale positie voor de bevalling, dus met het hoofdje naar beneden. Nu begint hij aan te komen zodat hij vanaf de geboorte zelf zijn lichaamstemperatuur kan regelen.
9de maand (tot 40 weken na uw laatste menstruatie)
De baby bereikt nu zijn maximale gewicht en lengte die hij bij de geboorte zal hebben. Een pasgeboren baby is gemiddeld 50 centimeter lang en weegt tussen 3 en 3,5 kilo. Het lichaam blijft lenig en de beenderen van zijn schedel zijn nog niet allemaal aan elkaar gegroeid, wat de doorgang tijdens de bevalling vergemakkelijkt. De bloedsomloop is nog verbonden met die van de moeder. Na het doorknippen van de navelstreng begint die de eigen hartslag te volgen.
De zwangerschap van week tot week vanuit het standpunt van de toekomstige mama
Publicatiedatum : 11-01-2016