De eerste keer naar de gynaecoloog: hoe gaat dat?
Wanneer en waarom gaat u naar de gynaecoloog?
Er is geen ideale leeftijd voor een eerste bezoek aan de gynaecoloog. Jonge meisjes kunnen er naartoe op het moment van hun eerste menstruatie, hun eerste seksuele betrekkingen, of omdat ze zich vragen stellen over hun lichaam of hun seksualiteit.
De keuze van een voorbehoedsmiddel is natuurlijk een van de redenen waarom u een gynaecoloog kunt raadplegen. Tijdens een gesprek zal de gynaecoloog uw leefgewoonten en eventuele contraindicaties leren kennen. Zo kan hij u helpen bij het kiezen van de methode die het best bij u past. Nadat u een keuze hebt gemaakt, bezorgt hij u de nodige voorschriften. Vervolgens kan hij een bepaald voorbehoedsmiddel inbrengen, zoals een spiraaltje.
In sommige situaties daarentegen is een dringende raadpleging vereist: na onbeschermde seks, bij uitblijvende menstruatie, ongebruikelijke vaginale afscheiding of bloedingen, genitale jeuk, buikpijn of pijn tijdens het vrijen.
Een gynaecoloog kiezen
Vriendinnen, uw moeder, uw zus(sen) of uw huisarts kunnen u zeker op weg helpen wanneer u op zoek bent naar een gynaecoloog.
U kunt ook uw vertrouwde ziekenhuis bellen of langsgaan in een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk.
De raadpleging:
alleen of met iemand erbij?
Wat uw leeftijd ook is, u beslist of u alleen naar de gynaecoloog gaat of niet. Minderjarige meisjes hebben het recht om hun ouders niet op de hoogte te brengen van een bezoek aan een gynaecoloog.
De gynaecoloog moet bovendien het beroepsgeheim respecteren: de raadpleging blijft vertrouwelijk.
Een mannelijke of vrouwelijke gynaecoloog?
Net als bij andere artsen maakt het voor de praktijk niet uit of een gynaecoloog nu een man of een vrouw is. In de ogen van een mannelijke gynaecoloog is de vrouw die hij onderzoekt een patiënte bij wie hij een medische handeling verricht, zonder enige seksuele dimensie. Hoe vanzelfsprekend dit ook is, toch hebben sommige vrouwen wel degelijk een voorkeur voor een mannelijke of een vrouwelijke gynaecoloog. Aarzel bij het maken van een afspraak niet om specifiek naar een vrouwelijke of mannelijke arts te vragen als u daar behoefte aan hebt.
De anamnese, een noodzakelijke stap
Tijdens een eerste consultatie begint de gynaecoloog met de anamnese. Hij zal u met andere woorden verschillende routinevragen stellen om zich een beeld te vormen van uw algemene gezondheidstoestand.
Bijvoorbeeld:
- Hebt u bepaalde ziektes (gehad)?
- Neemt u geneesmiddelen?
- Op welke leeftijd werd u voor het eerst ongesteld?
- Is uw cyclus regelmatig? Zijn uw maandstonden pijnlijk?
- Bent u reeds seksueel actief?
Hij zal u ook vragen stellen over uw familiale voorgeschiedenis, in het bijzonder wanneer u een voorschrift voor een anticonceptiemiddel wenst. Zo kan hij vragen of uw moeder of grootmoeder een vrouwelijke kanker heeft gehad (borstkanker, baarmoeder(hals)kanker, eierstokkanker, enz.) en of bepaalde ziektes voorkomen in uw familie (diabetes, flebitis, trombose, embolieën, enz.).
Hij kan ook uw bloeddruk meten en uw lichaamsgewicht controleren.
Zelf kunt u hem best duidelijk uitleggen wat de reden van uw bezoek is. Stel zeker de vragen die u hebt, zelfs al lijken ze een beetje belachelijk. Maak u geen zorgen: de gynaecoloog is er voor u en zal uw vragen op een objectieve manier beantwoorden, zonder u te veroordelen of uit te lachen.
Het gynaecologisch onderzoek, niet systematisch
De gynaecoloog onderzoekt u om uw organen te controleren en eventuele infecties of ziektes op te sporen. Zo'n gynaecologisch onderzoek neemt 10 minuten in beslag, doet geen pijn en kan – met uitzondering van het nemen van een uitstrijkje – zelfs uitgevoerd worden wanneer u ongesteld bent. Dit onderzoek gebeurt niet systematisch vanaf het eerste bezoek, behalve wanneer de gynaecoloog dat nodig acht.
Nadat u zich volledig of gedeeltelijk hebt uitgekleed, moet u op de gynaecologische onderzoekstafel gaan liggen en uw voeten in de beensteunen plaatsen.
Het onderzoek bestaat concreet uit drie handelingen:
Een vaginaal toucher:
Een onderzoek
Een uitstrijkje
Ook kan een inwendige echo
Het volgende bezoek
Bent u niet helemaal tevreden met uw gekozen gynaecoloog, dan staat het u vrij om van gynaecoloog te veranderen tot u een arts gevonden hebt bij wie u zich op uw gemak voelt.
Ga vervolgens geregeld langs, liefst elk jaar!
Publicatiedatum : 11-01-16