Het eerste bezoek aan de gynaecoloog is een belangrijk moment in het leven van een jong meisje. Tijdens deze eerste consultatie wordt de kiem gelegd van een vertrouwensband zodat u in alle openheid met de specialist kunt spreken over uw privéleven en uw lichaam. Hieronder volgt wat informatie om goed voorbereid aan dit eerste bezoek te beginnen.

point-d-interrogation

Wanneer en waarom gaat u naar de gynaecoloog?

Er is geen ideale leeftijd voor een eerste bezoek aan de gynaecoloog. Jonge meisjes kunnen er naartoe op het moment van hun eerste menstruatie, hun eerste seksuele betrekkingen, of omdat ze zich vragen stellen over hun lichaam of hun seksualiteit.

De keuze van een voorbehoedsmiddel is natuurlijk een van de redenen waarom u een gynaecoloog kunt raadplegen. Tijdens een gesprek zal de gynaecoloog uw leefgewoonten en eventuele contraindicaties leren kennen. Zo kan hij u helpen bij het kiezen van de methode die het best bij u past. Nadat u een keuze hebt gemaakt, bezorgt hij u de nodige voorschriften. Vervolgens kan hij een bepaald voorbehoedsmiddel inbrengen, zoals een spiraaltje.

In sommige situaties daarentegen is een dringende raadpleging vereist: na onbeschermde seks, bij uitblijvende menstruatie, ongebruikelijke vaginale afscheiding of bloedingen, genitale jeuk, buikpijn of pijn tijdens het vrijen.

Een gynaecoloog kiezen

Vriendinnen, uw moeder, uw zus(sen) of uw huisarts kunnen u zeker op weg helpen wanneer u op zoek bent naar een gynaecoloog.

U kunt ook uw vertrouwde ziekenhuis bellen of langsgaan in een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk.

De raadpleging:
alleen of met iemand erbij?

Wat uw leeftijd ook is, u beslist of u alleen naar de gynaecoloog gaat of niet. Minderjarige meisjes hebben het recht om hun ouders niet op de hoogte te brengen van een bezoek aan een gynaecoloog.

De gynaecoloog moet bovendien het beroepsgeheim respecteren: de raadpleging blijft vertrouwelijk.

Een mannelijke of vrouwelijke gynaecoloog?

Net als bij andere artsen maakt het voor de praktijk niet uit of een gynaecoloog nu een man of een vrouw is. In de ogen van een mannelijke gynaecoloog is de vrouw die hij onderzoekt een patiënte bij wie hij een medische handeling verricht, zonder enige seksuele dimensie. Hoe vanzelfsprekend dit ook is, toch hebben sommige vrouwen wel degelijk een voorkeur voor een mannelijke of een vrouwelijke gynaecoloog. Aarzel bij het maken van een afspraak niet om specifiek naar een vrouwelijke of mannelijke arts te vragen als u daar behoefte aan hebt.

article-gyneco

De anamnese, een noodzakelijke stap

Tijdens een eerste consultatie begint de gynaecoloog met de anamnese. Hij zal u met andere woorden verschillende routinevragen stellen om zich een beeld te vormen van uw algemene gezondheidstoestand.

Bijvoorbeeld:

  • Hebt u bepaalde ziektes (gehad)?
  • Neemt u geneesmiddelen?
  • Op welke leeftijd werd u voor het eerst ongesteld?
  • Is uw cyclus regelmatig? Zijn uw maandstonden pijnlijk?
  • Bent u reeds seksueel actief?

 Hij zal u ook vragen stellen over uw familiale voorgeschiedenis, in het bijzonder wanneer u een voorschrift voor een anticonceptiemiddel wenst. Zo kan hij vragen of uw moeder of grootmoeder een vrouwelijke kanker heeft gehad (borstkanker, baarmoeder(hals)kanker, eierstokkanker, enz.) en of bepaalde ziektes voorkomen in uw familie (diabetes, flebitis, trombose, embolieën, enz.).

Hij kan ook uw bloeddruk meten en uw lichaamsgewicht controleren.

Zelf kunt u hem best duidelijk uitleggen wat de reden van uw bezoek is. Stel zeker de vragen die u hebt, zelfs al lijken ze een beetje belachelijk. Maak u geen zorgen: de gynaecoloog is er voor u en zal uw vragen op een objectieve manier beantwoorden, zonder u te veroordelen of uit te lachen.

cabinet-gyneco

Het gynaecologisch onderzoek, niet systematisch

De gynaecoloog onderzoekt u om uw organen te controleren en eventuele infecties of ziektes op te sporen. Zo'n gynaecologisch onderzoek neemt 10 minuten in beslag, doet geen pijn en kan – met uitzondering van het nemen van een uitstrijkje – zelfs uitgevoerd worden wanneer u ongesteld bent. Dit onderzoek gebeurt niet systematisch vanaf het eerste bezoek, behalve wanneer de gynaecoloog dat nodig acht.
Nadat u zich volledig of gedeeltelijk hebt uitgekleed, moet u op de gynaecologische onderzoekstafel gaan liggen en uw voeten in de beensteunen plaatsen.

Het onderzoek bestaat concreet uit drie handelingen:

Een vaginaal toucher:

de dokter brengt 2 vingers in de vagina, terwijl hij met de andere hand de onderbuik palpeert om de baarmoeder, de eierstokken en het perineum te controleren.

Een onderzoek

Een onderzoek van de borsten en oksels om een eventueel gezwel te vinden. De gynaecoloog zal u tonen hoe u dit onderzoek elke maand zelf kunt herhalen.

Een uitstrijkje

Een uitstrijkje, met andere woorden een monster van de cellen van de baarmoederhals. Het uitstrijkje wordt genomen met behulp van een speculum, een klein metalen instrument waarmee de gynaecoloog de wanden van de vagina kan spreiden om met een wattenstaafje tot bij de baarmoederhals te raken. Dit onderzoek, dat volledig pijnloos is, gebeurt niet bij elk bezoek.

Ook kan een inwendige echo

Ook kan een inwendige echo worden uitgevoerd door een klein echografisch instrument in te brengen in de vagina. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer u en uw gynaecoloog het spiraaltje hebben gekozen als voorbehoedsmiddel. Het doel is dan na te gaan of de baarmoederholte geschikt is voor het inbrengen van een spiraaltje.

Het volgende bezoek

Bent u niet helemaal tevreden met uw gekozen gynaecoloog, dan staat het u vrij om van gynaecoloog te veranderen tot u een arts gevonden hebt bij wie u zich op uw gemak voelt.

Ga vervolgens geregeld langs, liefst elk jaar!

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Marie Mawet
Publicatiedatum : 11-01-16