Symptomes_precoces_grossesse_01

Uitblijven van de menstruatie

Als u een regelmatige cyclus hebt, zou het uitblijven van uw menstruatie uw aandacht moeten trekken. Toch kan dit teken soms onopgemerkt voorbijgaan, bijvoorbeeld bij een onregelmatige of zeer lichte menstruatie.

Min of meer hevige misselijkheid

Vanaf de eerste weken van de zwangerschap kunt u al last hebben van de beruchte ochtendmisselijkheid. Dit veelvoorkomende fenomeen kan de hele dag en zelfs ’een hele nacht duren. Het kan gepaard gaan met braken.
De misselijkheid verdwijnt meestal na de derde maand.

Als u helemaal geen eten of drinken meer kunt binnenhouden, raadpleeg dan een arts. Er kan immers sprake zijn van hyperemesis gravidarum, een aandoening waarvoor een behandeling bestaat en die, als ze wordt behandeld, uw gezondheid en die van uw toekomstige baby niet in gevaar brengt.

Symptomes_precoces_grossesse_02

les-symptomes-precoces-de-la-grossesse-INTERNE

Symptomes_precoces_grossesse_03

Gevoelige borsten

Door de hormonen worden de borsten gespannen en zwaarder, wat voor een zeker ongemak zorgt.

Behoefte om vaker te plassen

De baarmoeder wordt groter en drukt op de blaas. Dat prikkelt de drang om te plassen, maar is soms een vals alarm.

Symptomes_precoces_grossesse_04

Apaiser_Maux_grossesse_04

Zware vermoeidheid

Veel zwangere vrouwen voelen zich heel moe in het begin van hun zwangerschap. Soms voelen ze de behoefte om constant te slapen en voelen ze zich heel loom. Dat is te verklaren door de hormonale veranderingen die plaatsvinden om de zwangerschap voor te bereiden en in het bijzonder door de werking van het progesteron in het lichaam.

Andere smaken en eetvoorkeuren

Het kan zijn dat uw eetvoorkeuren veranderen: u kunt een afkeer hebben en misselijk worden van bepaalde geuren, of net zin hebben om iets te eten wat u vroeger niet lustte.

Symptomes_precoces_grossesse_06

Symptomes_precoces_grossesse_07

Andere symptomen

Stemmingswisselingen, constipatie, oprispingen, spierkrampen en meer vaginale afscheiding zijn de mogelijke tekenen en symptomen van het begin van een zwangerschap.

Als u denkt dat u zwanger bent, is de betrouwbaarste oplossing een zwangerschapstest door een arts of een centrum voor geboorteregeling.

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Marie Mawet

Publicatiedatum : 11-01-16