De eisprong: wanneer, symptomen en vruchtbare periode
Wat is de eisprong ?
De eisprong is het moment tijdens de menstruatiecyclus waarop een eicel loskomt van de eierstok. Tot die tijd zit de eicel opgeslagen in een Graafse follikel, die gegroeid is tijdens de eerste fase van de cyclus (folliculaire fase).
Deze fase is essentieel voor de voortplanting: zonder eisprong is een zwangerschap onmogelijk.
Het ovulatieproces begint op het einde van de puberteit, bij de eerste menstruatie.
Een vrouw heeft al haar eicellen al van bij de geboorte.
In theorie stoot de eierstok tijdens elke menstruatiecyclus één eicel uit.
Die eicel is ongeveer 24 uur vruchtbaar. Ze volgt de bewegingen die ontstaan in de eileider en die haar langzaam naar de baarmoeder leiden.
- Als zich op dat moment zaadcellen in de eileider bevinden, kan een bevruchting plaatsvinden. Het ei dat op die manier wordt gevormd, vervolgt zijn reis en wordt gevoed door de eileider. Vervolgens komt het aan in de baarmoeder, waar het zich in het baarmoederslijmvlies nestelt. Dat bevat veel bloedvaten die het ei voorzien van zuurstof en glycogeen. Dat proces duurt 6 tot 12 dagen.
- Als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden, valt de eicel uiteen tijdens haar tocht naar de baarmoeder. De menstruatiecyclus duurt tot de volgende maandstonden.
Wanneer vindt de eisprong plaats?
Het is heel moeilijk om de datum van de eisprong te berekenen. De eisprong gebeurt immers op het einde van de folliculaire fase. Die varieert echter bij elke vrouw en hangt af van het feit of ze een regelmatige cyclus heeft of niet.
- Regelmatige cyclus: de eisprong vindt elke cyclus ongeveer op dezelfde dag plaats.
- Onregelmatige cyclus: de eisprong vindt elke cyclus op een ander moment plaats.
De regelmatigheid van de cyclus kan beïnvloed zijn door factoren zoals stress of een tijdsverschil.
De tweede fase van de menstruatiecyclus (luteale fase) begint na de eisprong. Die fase is regelmatiger en duurt gewoonlijk 14 dagen. Daardoor kan de datum van de eisprong achteraf worden berekend door 2 weken terug te tellen vanaf de eerste dag van de menstruatie .
De symptomen van de eisprong
De eisprong kondigt zich aan door bepaalde lichamelijke tekenen.
De hoeveelheid en consistentie van het baarmoederslijmvlies
De pH-waarde van de vagina
De temperatuurcurve
- De temperatuur zakt tijdens de folliculaire fase/li>
- Ze stijgt lichtjes (0,2 tot 0,5 °C) na de eisprong.
- De temperatuur blijft vervolgens stabiel tot de 27ste of 28ste dag.
Omdat de temperatuurverschillen aangeven dat de eisprong al heeft plaatsgevonden, kunt u deze metingen beter enkele cyclussen na elkaar herhalen. Zo kunt u de volgende mogelijke vruchtbaarheidscurve en bijgevolg de volgende vruchtbare dagen beter bepalen. Deze methode is soms moeilijk te interpreteren, bijvoorbeeld bij koorts.
De vruchtbare periode
De vruchtbare periode duurt ongeveer 6 dagen: 5 dagen vóór de eisprong en de dag van de eisprong zelf.
Tijdens onbeschermde seks komen er zaadcellen in de vagina. Tijdens de vruchtbare dagen zwemmen de zaadcellen door de baarmoederhals en baarmoeder om uiteindelijk in de eileiders bij een potentiële eicel terecht te komen. Zaadcellen overleven 5 dagen. Als tijdens die dagen een eicel vrijkomt, stijgt de kans op bevruchting – en dus op zwangerschap – aanzienlijk.
Buiten de vruchtbare periode kan geen bevruchting plaatsvinden. Maar aangezien de datum van de eisprong niet met zekerheid kan worden berekend, kan die periode in de ene cyclus vroeger of later beginnen dan in de andere.
Als u niet zwanger wilt worden, is het daarom raadzaam een anticonceptiemiddel te gebruiken op elk moment van de menstruatiecyclus.
Publicatiedatum : 11-01-2016