Tijdens de menopauze worden de vaginale flora en de intieme zone veel kwetsbaarder. Hierna volgen enkele tips voor een aangepaste intieme hygiëne tijdens deze specifieke periode van het leven.

De intieme hygiëne tijdens de menopauze: wat zijn de bijzondere kenmerken?

Zoals men weet betekent de menopauze dat de eierstokken langzaam stoppen met hun werking. Er worden niet langer vrouwelijke hormonen zoals oestrogenen aangemaakt, wat aanleiding geeft tot verschillende lichamelijke veranderingen zoals het einde van de menstruatie en opvliegers en nachtelijk zweten.

Die hormonale veranderingen veroorzaken ook wijzigingen in de intieme zone. Zo wordt de huid van het perineum kwetsbaarder en minder dik, wat kan leiden tot infecties van de urinewegen.

Ook de vaginale flora kan worden verstoord, waardoor die bijzonder gevoelig wordt voor bacteriële infecties. Die infecties kunnen de vorm aannemen van schimmelaandoeningen, irritatie en jeuk.

Tijdens de menopauze kan een vrouw ook meer last hebben van intieme droogheid.

De hormonale veranderingen tijdens de menopauze geven dus aanleiding tot een aantal hormonale veranderingen. Om die te beperken is een aangepaste intieme hygiëne raadzaam.

Tips voor de hygiëne tijdens de menopauze

In het dagelijkse leven gelden hier ook de regels voor de klassieke hygiëne. Lees dus zeker ons artikel over de intieme hygiëne. Maar omdat de menopauze toch wel een specifieke periode is, moeten enkele bijkomende maatregelen genomen worden:

  • Tijdens deze periode treedt gewoonlijk intieme droogheid Om die tegen te gaan, doet u er goed aan om te zorgen voor een goede hydratatie. Gebruik een reinigingsproduct dat aangepast is aan uw vaginale flora en was u niet alleen met water want daardoor kunnen de slijmvliezen uitdrogen;
  • Draag katoenen of zijden ondergoed. Daardoor voorkomt u irritatie en beschermt u de vagina tegen vulvovaginale infecties;
  • Doe spieroefeningen om uw perineum te verstevigen en urineverlies te voorkomen.

Te vermijden gewoontes voor een goede intieme verzorging tijdens de menopauze

Voor een evenwichtige vaginale flora tijdens de menopauze:

  • Vermijd té strakke kleding, want daardoor krijgen bacteriën meer kans om zich te ontwikkelen;
  • Vermijd vaginale douches: was enkel de uitwendige geslachtdelen (de vulva);
  • Vermijd om te lang intieme hygiëneproducten te dragen, want die bevorderen de ontwikkeling van schimmelaandoeningen.

Voor meer tips in verband met de intieme hygiëne tijdens de menopauze raadpleegt u best een arts of gynaecoloog.

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Gautier Vandenbossche

Publicatiedatum : 11-01-2016