Tijdens de zwangerschap zijn de intieme zone en de vaginale flora bijzonder kwetsbaar.
Wij geven u enkele adviezen voor een onberispelijke intieme hygiëne tijdens de zwangerschap.

Bijzondere kenmerken van de intieme hygiëne tijdens de zwangerschap

De hormonale storingen van het lichaam tijdens de zwangerschap veroorzaken een verstoord evenwicht van de vaginale flora. (Lees meer : welke rol speelt de vaginale flora?). Tijdens die periode is de vaginale pH-waarde minder zuur, waardoor ze haar beschermende werking verliest. De intieme zone wordt dan kwetsbaarder en is meer vatbaar voor aanvallen door externe microben zoals irritaties en schimmelaandoeningen.

Tijdens de zwangerschap veroorzaakt de hormoonwerking nog andere ongemakken in de intieme zone. We denken hier bijvoorbeeld aan een verwijding van de vaginale bloedvaten of meer witverlies. Die toegenomen afscheiding is natuurlijk en volkomen normaal. Ze beschermt de vagina en maakt hem schoon. Maar als dat witverlies een onaangename geur heeft of zeer overvloedig is, doet u er goed aan een arts of gynaecoloog te raadplegen.

Al die verschijnselen bereiden de komst van het kind voor. Het is dus raadzaam om de intieme zone gezond en schoon te houden.

Content-light-vader

Tips voor de dagelijkse intieme
verzorging tijdens de zwangerschap

Tips voor de dagelijkse klassieke lichaamsverzorging gelden uiteraard ook tijdens de zwangerschap. Lees daarover ons artikel over de dagelijkse intieme hygiëne.

Maar omdat de zwangerschap toch een heel bijzondere periode is, moet u enkele extra voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen vaak last van intieme droogte. Om dat ongemak te bestrijden, is het raadzaam om een hydraterende verzorging te gebruiken. Kies een product dat aangepast is aan de vaginale flora;
  • Draag katoenen of zijden ondergoed. Daardoor kan men irritatie voorkomen en beschermt men de vagina tegen vulvovaginale infecties.

Inconveniant-light-vader

Te vermijden gewoontes
voor een goede intieme hygiëne tijdens de zwangerschap

Tips voor een evenwichtige vaginale flora tijdens de zwangerschap:

  • Draag uw kleding niet te strak, want als gevolg van de wrijving en het gebrek aan verluchting krijgen bacteriën de kans om zich te ontwikkelen;
  • Vermijd vaginale douches en beperk u louter tot de vulva;
  • Draag producten voor de vrouwelijke intieme hygiëne niet te lang, want door de hogere vochtigheid in de intieme zone bevorderen die de ontwikkeling van schimmelaandoeningen;
  • Gebruik in geval van irritatie of vaginale droogte geen vaginale zetpillen of kalmerende producten zonder medisch advies.

Aarzel niet om uw arts of gynaecoloog te raadplegen voor
meer tips voor de intieme hygiëne tijdens de zwangerschap.

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Gautier Vandenbossche

Publicatiedatum : 11-01-16