De menopauze: een hoger, lager of stabiel libido?

De zin in seks verschilt van vrouw tot vrouw. Dat geldt ook tijdens de menopauze: het libido kan zeker de hoogte inschieten. Sommige vrouwen ervaren dit keerpunt in hun leven als een bevrijding. Ze worden niet meer gehinderd door hun menstruatie en hoeven niet meer te vrezen voor een ongewenste zwangerschap.

Andere vrouwen daarentegen voelen geen opwinding of krijgen geen orgasme meer. Hun seksueel verlangen is dus verdwenen. Ze geven eerder de voorkeur aan strelingen en wat kussen en vinden dat voldoende. Het is ook mogelijk dat het libido helemaal niet verandert tijdens de menopauze.

Er is dus niet echt een verband tussen het libido en de overgang. Tal van factoren kunnen het lagere libido verklaren en de meeste daarvan hebben meer te maken met de leeftijd dan met de menopauze zelf.

De oorzaken van minder zin in seks tijdens de menopauze

De vrouwelijke seksualiteit moet in haar geheel worden bekeken.

Ze kan immers worden beïnvloed door allerlei factoren: biologische, lichamelijke, psychologische of maatschappelijke factoren.

De rol van hormonale veranderingen

Door het dalende oestrogeengehalte tijdens de menopauze krijgen sommige vrouwen last van vaginale droogte. Er is dan te weinig vocht in de vagina waardoor intiem contact pijnlijk kan worden en tot minder zin in seks kan leiden.

Sommige vrouwen hebben ook last van urogenitale atrofie. Er is minder vaginale afscheiding en de schede trekt samen en wordt kleiner. Het weefsel wordt dunner, minder elastisch en brozer, de vulva wordt rood en ontstoken. Door de verminderde bloeddoorstroming kunnen de geslachtsorganen minder gevoelig worden. Door al die intieme veranderingen wordt vrijen tijdens de menopauze minder aangenaam.

Psychologisch onbehagen

Met de leeftijd en de menopauze verandert het lichaam en ook het beeld van de eigen aantrekkelijkheid. Sommige vrouwen voelen zich niet langer voldoende begeerlijk en willen niet meer worden aangeraakt.

De overgang kan ook leiden tot een depressie, prikkelbaarheid en vermoeidheid. Ook daardoor kan het libido veranderen.

Relatieproblemen

De relatie met de partner speelt een bepalende rol in de seksuele ontplooiing van een koppel. Bij een gebrek aan intimiteit en communicatie wordt er niet gepraat over libidoproblemen, eventuele pijn en gevoelens. Er kan dan geen oplossing worden gevonden en het onbegrip groeit. En uiteindelijk verdwijnt de seks gewoon helemaal.

Maatschappelijke factoren

In de huidige maatschappij woont een deel van de vrouwen in de menopauze alleen. Dat kan een persoonlijke keuze zijn, of het gevolg van een scheiding of overlijden. Sommigen gaan hun verlangens verdringen om het gemis niet te voelen dat ze toch niet kunnen opvullen.

De oplossingen om de menopauze en het libido met elkaar te verzoenen

Als de vrouw last heeft van vaginale droogte worden de seksuele betrekkingen minder pijnlijk als een glijmiddel wordt gebruikt. Er bestaan verschillende soorten: gels, natuurlijke oliën, vaginale bevochtigers, glijmiddelen op basis van water, capsules, enz. Sommige zijn speciaal ontwikkeld voor oudere vrouwen.

Te weinig vocht door het lagere oestrogeengehalte kan ook worden opgelost met hormonen. Er bestaan verschillende heilzame oplossingen met oestrogenen die in de vagina worden ingebracht, zoals ringen, tabletten of crèmes.

Een andere methode om het libido tijdens de menopauze opnieuw aan te wakkeren, is relatietherapie of een groepsgesprek met andere vrouwen om over uw ervaringen te praten. Zo kunt u de menopauze relativeren en uzelf beter aanvaarden. Er kan terug intimiteit in de relatie komen en de vlam kan opnieuw aanwakkeren.

Hoe meer seks u hebt (met penetratie), hoe meer uw vaginale zone zal ontspannen. Ook de hoeveelheid vocht zal daardoor verbeteren.

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Gautier Vandenbossche
Publicatiedatum : 11-01-2016