Hebt u last van lichamelijke en geestelijke vermoeidheid bij het naderen van of tijdens de menopauze? Dat kan komen door de hormonale veranderingen of het kan op iets anders wijzen. De feiten over de mogelijke oorzaken van de vermoeidheid.

De menopauze: verschillende soorten moeheid

De vermoeidheid kan zich bij elke vrouw in de menopauze anders uiten. U kunt een tekort aan energie hebben en u voortdurend zwak voelen. U kunt ook plotselinge aanvallen van intense moeheid krijgen op bepaalde momenten van de dag. In beide gevallen belet uw toestand u om de dagelijkse taken uit te voeren of om u op iets te concentreren.

De vermoeidheid heeft psychologische gevolgen: op den duur kunt u zich zeer snel geïrriteerd of gedeprimeerd voelen.

Vermoeidheid in de overgang:
meerdere oorzaken

Vaak is slecht slapen de oorzaak van vermoeidheid in de overgang. De vermoeidheid is ook dikwijls gerelateerd aan de hormonale veranderingen.

De hormonale schommelingen van de premenopauze kunnen ervoor zorgen dat u zich lichamelijk en geestelijk minder energiek voelt. In de menopauze kan vooral het tekort aan oestrogenen gevolgen hebben voor uw energieniveau.

Bovendien is de nachtrust vaak verstoord in de overgang. De nachtelijke zweetaanvallen en het feit dat u vaker naar het toilet moet dan vroeger, kunnen uw slaap verstoren. Dan is het vaak niet gemakkelijk om weer in slaap te vallen. Alles bij elkaar wordt het dus lastiger om een nacht goed door te slapen.

l.

Intense moeheid:
misschien een andere oorzaak?

Soms is de menopauze niet de oorzaak van de moeheid. Daarom is het verstandig om naar de huisarts te gaan zodat hij de andere mogelijkheden kan uitsluiten: een onvoldoende werking van de schildklier, bloedarmoede, depressie, slaapapneu, hartproblemen, enz.

De stress van het dagelijkse leven, de veranderingen die zich rond de 50 kunnen voordoen (scheiding, overlijden, de kinderen die het huis uit gaan, werkloosheid, enz.) kunnen ook een flinke aanslag plegen op de energiereserves.

Hoe krijgt u weer energie?

Probeer ‘s avonds gezond te leven:

  • Eet een lichte en gemakkelijk verteerbare maaltijd. Wacht na de maaltijd minstens twee uur alvorens te gaan slapen.
  • Drink niet te veel alcohol en opwekkende dranken (koffie, thee, cola).
  • Vermijd ‘s avonds factoren die onrust of spanning kunnen veroorzaken: ruziemaken, de oplossing zoeken voor een complex probleem of een enge film kijken zijn stuk voor stuk zaken die u beter de volgende dag doet, wanneer u uitgerust bent.
  • Neem wat tijd voor uzelf voordat u gaat slapen: een verzorgingsritueel, lezen of ontspanning.
  • Vecht niet tegen de slaap als u die voelt aankomen.

Overdag kunt u indien mogelijk een (korte) siësta houden om de batterijen weer op te laden.

Praat erover met uw arts als de vermoeidheid niet verdwijnt: hij kan u iets voorschrijven om de menopauze te behandelen en uw symptomen te verlichten.

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Gautier Vandenbossche
Publicatiedatum : 11-01-16