Ononderbroken pilgebruik betekent afhankelijk van het type pil en het aantal tabletten per strip niet altijd hetzelfde. Er wordt eerst en vooral onderscheid gemaakt tussen combinatiepillen – die een oestrogeen en een progestativum bevatten – en pillen zonder oestrogenen.

pilule

Pillen met progestativa

Ze worden doorlopend genomen: een strip bevat 28 werkzame tabletten en er is geen stopweek. Ze zijn geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven of die door contra-indicaties geen anticonceptiemiddelen met een combinatie van hormonen mogen gebruiken. De maandstonden kunnen onregelmatiger zijn dan bij voorbehoedsmiddelen met een combinatie van hormonen.

Combinatiepillen

Dit type pil wordt het vaakst voorgeschreven. Het aantal tabletten per strip verschilt per merk. Het tijdschema voor de inname is bijgevolg ook anders.

Strips met 21 tabletten

Ze worden gedurende 21 dagen (21 werkzame tabletten) ingenomen, waarna een pauze van 7 dagen wordt ingelast. In die week komen doorgaans de maandstonden. De 8ste dag wordt met een nieuwe strip gestart. Het is mogelijk om verschillende strips na elkaar te nemen zonder onderbreking. Bij dergelijk doorlopend gebruik blijven de maandstonden uit.

Strips met 28 tabletten

De pil wordt doorlopend ingenomen met 28 tabletten per strip. De tabletten worden onderverdeeld in een reeks met werkzame bestanddelen (meestal hormonen) en een reeks met niet-werkzame bestanddelen (vaak hebben ze een andere kleur). De strip kan afhankelijk van het type pil bestaan uit 21 werkzame + 7 placebotabletten, 24 werkzame + 4 placebotabletten of zelfs 26 werkzame + 2 placebotabletten. Door de aanwezigheid van de placebotabletten kan zelfs zonder onderbreking ook in dit geval aan het einde van de strip de menstruatie beginnen.

De pil doorlopend nemen: waarom?

Om niet te vergeten met een nieuwe strip te starten

Bij ononderbroken gebruik van een combinatiepil wordt uw dagelijkse ritme niet ontregeld door de stopweek. Zo wordt de kans kleiner dat u met een nieuwe strip vergeet te beginnen, wat vaak gebeurt. De doeltreffendheid van de contraceptieve werking is immers niet meer gewaarborgd als de stopweek tussen 2 strips langer duurt dan 7 dagen.

Om de maandstonden uit te stellen of over te slaan

Bij pillen met 21 tabletten per cyclus mogen 2 à 3 strips zonder onderbreking na elkaar worden genomen. Zo kunt u voor bepaalde situaties uw maandstonden uitstellen of zelfs minder vaak menstrueren. Die methode is niet gevaarlijk, maar ze kan na enkele strips wel wat onregelmatig bloedverlies (spotting) met zich meebrengen. Daarom wordt aangeraden om na 3 of 4 maanden toch altijd een stopweek in te lassen.

Bij strips met 28 tabletten, waarvan enkele placebotabletten, kunt u met een nieuwe strip starten zodra alle werkzame tabletten op zijn (de placebotabletten neemt u dus niet in).

De pil vergeten: wat nu?

Periode zonder pil duurt niet langer dan toegestaan

U bent beschermd tegen een ongewenste zwangerschap als u minder dan 12 uur (combinatiepil) of minder dan 3 uur (pil zonder oestrogenen) te laat bent; lees de bijsluiter voor de samenstelling van uw pil. Neem de vergeten tablet alsnog in en neem vervolgens de overige tabletten van de strip weer op de gebruikelijke tijd in.

Periode zonder pil duurt langer dan toegestaan

Als u de vergeten tablet niet hebt ingenomen binnen bovenvermelde tijdspanne of als u meer dan één tablet van dezelfde strip hebt vergeten, dan kunt u zwanger zijn als u tijdens de 5 vorige dagen onbeschermde seks hebt gehad.
 • Neem de vergeten tablet(ten) alsnog in – ook als dit zou betekenen dat u 2 tabletten tegelijkertijd moet innemen – en gebruik de strip verder op tot het einde.
 • Bescherm uzelf de volgende 7 dagen met een extra voorbehoedsmiddel.
 • Er bestaan ook oplossingen die doeltreffend zijn tot 5 dagen na het vrijen, zoals de morning-afterpil en de variant die zelfs na twee dagen nog kan worden genomen of het noodspiraaltje.

Pil vergeten tijdens de laatste week met werkzame tabletten

De contraceptieve werking blijft behouden als u een van onderstaande mogelijkheden kiest:

 • Bij strippen met 21 tabletten:
  • Neem de strip verder uit en begin de volgende zonder stopweek tussen beide strippen. In de loop van de 2destrip kan wat onregelmatig bloedverlies optreden of aan het einde kunnen de gewone maandstonden starten.
  • U kunt ook met de strip stoppen op de dag dat u een tablet hebt vergeten en op de gebruikelijke dag met een nieuwe strip starten zodat uw stopweek korter wordt dan anders.
 • Bij strippen met 28 tabletten waarvan een van de laatste werkzame tabletten werd vergeten:
  • Gebruik alle werkzame tabletten op, maar gooi de placebotabletten weg. Start daarna meteen zonder onderbreking een nieuwe strip.

Of gooi de resterende werkzame tabletten van de strip weg en start meteen met de placebotabletten, maar onthoud op welke dag u een tablet hebt vergeten. U kunt op de gebruikelijke dag een nieuwe strip starten op voorwaarde dat u niet meer placebotabletten inneemt dan toegestaan (doorgaans 4 tot 7).

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Marie Mawet

Publicatiedatum : 11-01-2016