De puberteit: veranderingen in mijn lichaam
Borstontwikkeling tijdens de puberteit
- Vóór de puberteit zijn de borsten plat. Er zijn alleen twee tepels te zien.
- In het begin van de puberteit worden de borstknoppen (dat is het uiteinde van de borsten) geleidelijk aan groter en donkerder. Tegelijk ontwikkelen zich kanaaltjes onder de borstknoppen om de borstklieren te vormen. Die klieren zullen langzaamaan dikker worden, waardoor de borsten groter worden.
- De tepelhoven (de omtrek van de tepels) worden donkerder van kleur en de borstknoppen worden dikker. Deze fase kan soms pijnlijk zijn omdat de huid uitrekt.
- De borst groeit en bereikt haar definitieve grootte. De vorming van de borstklieren is voltooid; nu zijn ze klaar om melk te produceren als de vrouw een baby gebaard heeft.
Wist je dit?
De borsten zijn zelden symmetrisch, ook al is dat verschil vaak amper zichtbaar.
Maak je geen zorgen als je de indruk hebt dat een van jouw borsten groter is dan de andere!
Vroeg of laat zal jouw boezem gelijkmatiger worden.
Aanvaard jouw borsten zoals ze zijn: rond, puntig, klein of groot.
Het verschijnen van beharing tijdens de puberteit
Naast de haren die geleidelijk aan verschijnen onder de oksels (onder de armen) en op de benen, ontstaat er ook pubisbeharing.
- Vóór het begin van de puberteit zijn de haren amper zichtbaar, want ze zijn zeer fijn.
- In het begin van de puberteit verschijnen er haren die een fijne donslaag vormen.
- De hoeveelheid haren wordt alsmaar talrijker en ze groeien ook op steeds meer plaatsen. Ze veranderen van textuur en worden dikker en donkerder. Ze gaan ook krullen.
- Rond de leeftijd van 15 jaar is de haargroei bijna voltooid. De haren zijn nog meer gekruld, ze zijn heel erg zichtbaar en bedekken de volledige pubis. Er kan ook beharing zijn aan de binnenzijde van de dijen.
Wist je dit?
Haar dient om die lichaamsdelen te beschermen die gevoeliger zijn
voor temperatuurverschillen en vuil. Het beschermt eveneens tegen irritatie.
Andere fysieke veranderingen tijdens de puberteit
- Jouw bekken en heupen worden breder. Dankzij die verandering bereidt jouw lichaam zich voor op een eventuele toekomstige zwangerschap.
- Op het huidoppervlak produceren de groeihormonen een vette stof die huidsmeer of sebum genoemd wordt. Sebum kan de poriën in de huid verstoppen en aanleiding geven tot kleine pukkeltjes die men acne noemt. Acne is niet besmettelijk en kan worden verzorgd door de huid op de juiste manier te reinigen met zachte zeep. Maar je kunt ook het advies inwinnen van een dermatoloog. Acne verdwijnt doorgaans aan het eind van de adolescentie.
- Tijdens de puberteit ontwikkelen ook de geslachtsorganen zich:
- Jouw vagina verandert: het maagdenvlies bij de vaginaopening wordt soepeler en elastischer.
- De kleine en grote schaamlippen worden groter en omgeven de vulva. Daarrond begint er haar te groeien.
- De eierstokken beginnen eicellen te produceren, de voortplantingsorganen veranderen.
- Ook de stem verandert, ze wisselt. Onder invloed van de hormonen, veranderen het strottenhoofd en de stembanden; ze zwellen en worden groter. Daardoor krijg je een lagere stem. Het duurt gemiddeld een jaar voor de stem stabiel is. Ondertussen wisselt ze tussen hoge en lage tonen.
- Je gaat meer zweten en ook jouw lichaamsgeur verandert.
- Er is sprake van witverlies of vaginale afscheiding (leukorroe). Die vloeistof dient om de vagina te reinigen en vochtig te houden, en om hem te beschermen tegen bacteriën. Gewoonlijk is dat witverlies de voorbode van de eerste menstruatie, die in de daaropvolgende maanden zal komen. Wie hierover meer wil weten, leest best het artikel ‘Alles over de eerste menstruatie’.
Psychologische veranderingen tijdens de puberteit
Het is ook mogelijk dat je tijdens deze periode niet goed in je vel zit. Je krijgt gevoelens van boosheid, verdriet, intense vreugde of opstandigheid. Het is dan ook niet gemakkelijk om zich goed te voelen in een lichaam dat voortdurend verandert.
Maar dat is allemaal heel normaal! De hormonale veranderingen in jouw lichaam liggen aan de basis van dat verschijnsel. En die hormonen hebben niet alleen invloed op jouw lichaam, maar ook op je gemoedsgesteldheid!
Als je vragen hebt over je puberteit praat er dan over met jouw ouders of arts. Zij kunnen je helpen.
Wist je dit?
Leer jouw lichaam kennen door het zelf te ontdekken.
Wie meer wil weten, doet er goed aan het artikel over de geslachtorganen te lezen.
Publicatiedatum : 08-02-2016