De risico’s van toxoplasmose tijdens de zwangerschap
Wat zijn de gevolgen voor een zwangere vrouw?
Als u toxoplasmose krijgt tijdens uw zwangerschap, kunt u die infectie overdragen op de foetus. De ernst van het risico op besmetting en van de letsels hangt af van het stadium van de zwangerschap. Tijdens het 1ste trimester komt een besmetting minder vaak voor, maar de gevolgen zijn wel veel groter dan tijdens het 2de en 3de trimester, wanneer de baby al wat meer weerstand heeft.
Toxoplasmose kan leiden tot misvormingen bij de foetus, voornamelijk aan de ogen maar in enkele gevallen ook aan de hersenen. Het kan zelfs uitzonderlijk leiden tot een miskraam.
Een besmette baby wordt bij de geboorte volledig onderzocht en regelmatig gecontroleerd tijdens zijn 1ste levensjaar (vooral zijn ogen). Ook tijdens zijn kindertijd en op volwassen leeftijd volgen er extra controles om een recidief of late symptomen te voorkomen.
Toxoplasmose tijdens de zwangerschap: maandelijkse onderzoeken
Als u van plan bent zwanger te worden, wordt nog vóór u zwanger bent een bloedafname gedaan om te zien of u immuun bent tegen toxoplasmose. U en uw foetus zijn immers beschermd als u deze ziekte ooit al hebt opgelopen.
Als dat niet het geval is, wordt elke maand tijdens de prenatale consultatie een bloedonderzoek gedaan om te controleren of u de infectie niet hebt opgelopen. Die onderzoeken zijn verplicht.
Neem uw voorzorgen
De parasiet die toxoplasmose veroorzaakt, is aanwezig in aarde, vlees, de vacht van dieren, kattenuitwerpselen en groenten. Daarom is een verhoogde waakzaamheid aanbevolen tijdens de zwangerschap:
- Eet geen rauw vlees of vlees dat niet goed doorbakken is (rood vlees, filet americain, gerookt of gemarineerd vlees zoals wild) en geen rauwe eieren
- Was uw handen zo vaak mogelijk en in het bijzonder voor u begint te koken en voor het eten (vooral na aanraking van vlees, aarde of rauwe groenten)
- Aromatische kruiden en rauw gegeten groenten en fruit moeten goed worden gewassen en indien mogelijk ook geschild
- Geef de voorkeur aan gekookte groenten
- Wrijf niet in uw ogen nadat u rauw vlees of aarde hebt aangeraakt
- Draag handschoenen om in de tuin te werken
- Speel niet met katten
- Raak geen dingen aan die besmet kunnen zijn door kattenuitwerpselen (aarde uit de tuin, kattenbak, enz.)
Hebt u zelf een kat? Geef ze dan enkel gebakken producten of voer uit blik. Draag handschoenen als u de kattenbak toch zelf moet schoonmaken en desinfecteer hem met bleekwater.
Maakt u zich toch ernstige zorgen, dan bestaan er geneesmiddelen die het risico op infectie van de foetus kunnen beperken. Vraag raad aan uw arts.
Publicatiedatum : 11-01-2016