De vaginale ring is een zeer flexibel plastic buisje met een diameter van zo’n 5 centimeter dat achter in de vagina wordt geplaatst. De contraceptieve werking ontstaat door de verspreiding van hormonen in de weefsels van de vagina en in het bloed.

anneau-vaginal-sommaire

Is hij geschikt voor alle vrouwen?

De vaginale ring is geschikt voor vrouwen zonder contra-indicaties voor de inname van een voorbehoedsmiddel met oestroprogestativa. Die contra-indicaties kunnen worden gelinkt aan de medische en familiale voorgeschiedenis van de patiënte: hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten, typische vrouwenkankers… Over het algemeen wordt deze methode ook afgeraden voor vrouwen boven de 35 jaar die roken.

De vaginale ring is net als alle andere hormonale voorbehoedsmiddelen alleen verkrijgbaar op doktersvoorschrift.

Hoe werkt de ring?

De vaginale ring heeft een soortgelijke contraceptieve werking als de combinatiepillen en bevat twee soorten hormonen.

 • Het progestativum houdt samen met het synthetische oestrogeen de eisprong tegen.
 • Het progestatieve hormoon maakt het slijm van de baarmoederhals dikker zodat de zaadcellen minder goed via de vagina in de baarmoeder geraken.
 • Het progestativum verdunt tevens het baarmoederslijmvlies waardoor een bevruchte eicel moeilijker kan innestelen.
 • Het synthetisch oestrogeen verhindert bloedingen buiten de periode van de maandstonden.

De werking is 99,7%doeltreffend.

anneau-8-illu-article-bat

Gebruiksaanwijzing

De ring is eenvoudig in te brengen: knijp hem gewoon samen in de vorm van een 8 en plaats hem in de vagina. Bij een correcte plaatsing is hij niet voelbaar; de exacte positie is minder belangrijk.

De contraceptieve werking start meteen als de ring wordt ingebracht op de 1ste dag van de menstruatie en als in de vorige maand geen ander hormonaal voorbehoedsmiddel werd gebruikt. In geval van plaatsing op een ander moment in de cyclus moet nog 7 dagen een condoom worden gebruikt.
Vrouwen die na de combinatiepil of een anticonceptiepleister overschakelen op de vaginale ring, moeten die ten laatste inbrengen op de dag waarop ze een nieuwe strip of nieuwe pleister nodig hebben.

Vrouwen die een voorbehoedsmiddel op basis van uitsluitend progestativa gebruikten (contraceptief implantaat, prikpil met progestageen, pil met progestageen, hormonaal spiraaltje), moeten de eerste 7 dagen een lokaal anticonceptiemiddel gebruiken (zoals een condoom).

Na precies 3 weken wordt de vaginale ring verwijderd en volgt een ringvrije week. Doorgaans beginnen dan de maandstonden. Exact een week na het verwijderen (dus de 7de dag) wordt een nieuwe ring ingebracht. De vorige ring mag in de vuilnisbak.

Voordelen van de vaginale ring

 • De vrouw moet 3 weken niet aan anticonceptie denken.
 • Braken en diarree hebben geen invloed op de doeltreffendheid van de ring want de hormonen passeren niet via het spijsverteringsstelsel.
 • De ring geeft voortdurend hormonen af waardoor de neveneffecten van de hormonale pieken afnemen.
 • De maandstonden worden regelmatig, minder pijnlijk en minder overvloedig.
 • De vaginale ring kan eventueel gedurende maximaal 3 uurtjes worden weggenomen zonder aan betrouwbaarheid in te boeten.

Hoeveel kost de vaginale ring?

Tussen € 39 en € 54 per drie maanden, waarvan het ziekenfonds eventueel een gedeelte terugbetaalt.

Ongemakken en bijwerkingen

 • Sommige vrouwen voelen de ring en ervaren een licht onaangenaam gevoel (zeldzaam).
 • De ring kan ongemerkt uit de vagina glijden.
 • Net als bij andere anticonceptiemiddelen met oestroprogestativa tasten sommige geneesmiddelen de doeltreffendheid aan (bijvoorbeeld sint-janskruid, sommige antibiotica, medicijnen tegen tuberculose en epilepsie).
 • De ring is tot slechts 4 maanden na aankoop houdbaar (de uiterste gebruiksdatum staat op de verpakking).
 • De ring heeft ongeveer dezelfde mogelijke bijwerkingen als andere voorbehoedsmiddelen met oestroprogestativa: spotting, hoofdpijn, gewichtstoename, acne, …/li>
 • De ring vergroot het risico op veneuze trombo-embolie.
 • Vergeet niet dat de anticonceptiering niet beschermt tegen soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen).
Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Marie Mawet
Publicatiedatum: 11-01-2016
Bron:
1 : OMS, Medical eligibility criteria for contraceptive use - Part II, 5th edition (2015), p. 102