De bevalling is een moment waar men vaak angstvallig naar kijkt: de vrees voor het onbekende, angst voor de pijn of schrik voor de veranderingen die gaan komen. Vooral als u uw eerste kind verwacht, wordt zeker aangeraden u goed voor te bereiden op de bevalling. Tijdens die voorbereiding komen de verschillende materiële, praktische, emotionele en fysieke aspecten aan bod.

De praktische voorbereiding op de bevalling

Een kraamkliniek kiezen

U kunt zelf kiezen in welke kraamkliniek u wilt bevallen. In de meeste gevallen is dat de kraamkliniek waarnaar uw voorkeur eerst uitgaat. Er zijn echter veel kraamklinieken en sommige bieden een andere verzorging en dienstverlening aan. Om een goede keuze te maken, is het belangrijk rekening te houden met een aantal factoren:
  • Uw zwangerschap (als het bijvoorbeeld een risicozwangerschap is, kies dan een kliniek die te vroeg geboren baby’s kan verzorgen en die een afdeling neonatologie heeft)
  • Uw budget (een privé- of een openbaar ziekenhuis, een eenpersoonskamer of een gedeelde kamer, enz.)
  • Het gewenste comfort
  • Uw bevallingsmethode (als u op een speciale manier wilt bevallen, bijvoorbeeld onder water, controleer dan of de kraamkliniek die mogelijkheid aanbiedt)
  • Het beleid van de kraamkliniek (betreffende de epidurale verdoving, keizersnede, borstvoeding enz.)

Hebt u een keuze gemaakt? Vraag dan of u al eens op bezoek mag komen. Soms mag u de kamers en verloskamer al zien. Maak ook al kennis met het medisch personeel (artsen, vroedvrouwen, verpleegsters, enz.). Op die manier zult u zich veel meer op uw gemak voelen op het moment van de bevalling.


Kiezen voor een epidurale verdoving

De epidurale verdoving is een verdovingstechniek die wordt toegediend via een ruggenprik. De pijnprikkels die van het bekken naar de voeten lopen worden op die manier geblokkeerd waardoor u de weeën niet meer voelt. Een epidurale verdoving is niet verplicht. U hoeft hier ook niet van tevoren over te beslissen.

les-differents-types-de-preparation-a-laccouchement-INTERNE

Een ontmoeting met de anesthesist is echter wel aangeraden. Als u dan in de verloskamer nog beslist om over te gaan tot epidurale verdoving, dan kan hij die toedienen.

De zwangerschapscursus:
om lichamelijk en geestelijk klaar te zijn

Een zwangerschapscursus is niet verplicht, maar wordt wel steeds vaker gevolgd. Zo'n cursus omvat tegenwoordig veel meer dan gewoon ademhalingsoefeningen. Er wordt eerder gekozen voor een totaalaanpak (een antwoord bieden op al uw vragen als toekomstige mama). Op die manier weet u hoe uw zwangerschap en de bevalling zullen verlopen. U zult uw pijn dus beter kunnen bevatten en uw angst beter kunnen beheersen als het zover is.

Naast de traditionele prenatale voorbereidingen zijn er nog andere methoden om u voor te bereiden op de bevalling:

  • Sofrologie: een methode gebaseerd op relaxatieoefeningen. Zo kunt u zichzelf in een toestand van diepe ontspanning brengen om de weeën te kunnen doorstaan.
  • Haptonomie: therapie gebaseerd op aanrakingen. Door de buik aan te raken, kunnen de mama en de papa zich allebei bewust worden van de zwangerschap en een liefdevolle band opbouwen met hun kind.
  • Prenatale aquagym: oefeningen in een zwembad om de doorgang van de baby door het bekken te bevorderen. Dankzij die oefeningen blijft u ook in vorm zodat u de nodige energie hebt voor de bevalling. Bovendien zijn ze ook goed om uw ademhaling te verbeteren.
  • Prenatale zang: zingen is niet alleen goed voor de ademhaling, het helpt ook om de pijn beter te verdragen.

Er bestaan nog andere methodes die het begin van de arbeid draaglijker maken, zoals wandelen tijdens uw weeën, een bad nemen, een zwangerschapsbal gebruiken of u laten masseren.

De voorbereiding op de bevalling is ook heel nuttig voor de toekomstige papa, die er zo meer en meer bij betrokken wordt. Zo kan hij zijn angst controleren en zijn partner beter steunen.

De materiële voorbereiding: de ziekenhuiskoffer

De bevalling voorbereiden betekent ook uw verblijf in de kraamkliniek voorbereiden. Het ziekenhuis bezorgt u gewoonlijk een lijst met de spulletjes die u nodig hebt voor u en uw baby: hemdjes, body’s, pantoffels, een kruippakje, een mutsje en pyjama's. Kies voor wol of katoen in plaats van synthetische stoffen die de huid van de zuigeling soms irriteren.

Zorg ook dat u thuis alle nodige babyspullen hebt staan voor na uw terugkeer van de kliniek (wieg, kinderwagen, luiertafel, enz.).

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Gautier Vandenbossche
Publicatiedatum : 11-01-2016