Vagina, baarmoeder, vulva … Een anatomische les is de beste manier om de werking van de geslachtsorganen te leren kennen.

point-d-interrogation

Wat verstaan we onder geslachtsorganen?

Dankzij de vrouwelijke geslachtsorganen kan de vrouw zich voortplanten.
We kunnen ze onderverdelen in twee categorieën:

 • De inwendige geslachtsdelen die zich binnen in het lichaam bevinden, zoals de vagina en de eierstokken
 • De uitwendige geslachtsdelen vormen het zichtbare gedeelte van de geslachtsorganen, bijvoorbeeld de clitoris en de grote of buitenste schaamlippen.

De geslachtsorganen, volg de gids!

De uitwendige geslachtsorganen

De vulva vormt het geheel van de uitwendige geslachtsorganen van de vrouw.

Vagin

Ze strekt zich uit van de schaamheuvel tot de anus en omvat volgende onderdelen:

 • De grote of buitenste schaamlippen (1) zijn de twee huidplooien aan weerskanten van de schaamspleet die de zone tussen de vagina en de anus (6) bedekken. Vanaf de puberteit zijn ze bedekt met schaamhaar. De grote schaamlippen omgeven de overige geslachtsdelen zoals de clitoris en de kleine schaamlippen om ze te verbergen en te beschermen.
 • De kleine of binnenste schaamlippen (2) zijn wat kleine huidplooien die verborgen worden door de grote schaamlippen. Ze zitten aan weerszijden van de vaginale opening en zijn niet behaard. Bij seksuele opwinding zwellen de kleine schaamlippen en stimuleren ze de vaginale afscheiding. Dankzij dat vocht kan de penis gemakkelijker in de vagina gebracht worden.
 • De clitoris (3) is een orgaan dat zich bevindt net onder de plek waar de kleine schaamlippen bovenaan samenkomen. Het is een bijzonder gevoelig orgaan dat zeer veel zenuwuiteinden bevat. Daardoor draagt het in hoge mate bij tot de seksuele opwinding en het genot. (zie ook Clitoris in onze glossarium)
 • Het plasgaatje (4) is de opening waarlangs de urine het lichaam verlaat.
 • Het maagdenvlies is een soepel randje weefsel dat de ingang van de vagina (5) gedeeltelijk afsluit. Dankzij de opening kan het menstruatiebloed wegvloeien. Dit weefsel wordt vaak gescheurd als men de eerste keer seks heeft of als men voor het eerst een tampon inbrengt.

De inwendige geslachtsorganen

Vagin

 • De vagina (1) is een ongeveer 8 cm lange structuur die zich bevindt tussen de vulva en de baarmoederhals. Langs deze buis vloeien het menstruatiebloed en de vaginale afscheiding naar buiten. De vagina heeft een bijzonder rekbaar en elastisch vermogen dat geslachtgemeenschap mogelijk maakt. Tijdens de bevalling rekt hij open zodat de baby erdoor kan.
 • De baarmoederhals (2) is een buisvormig gedeelte tussen de vagina en de baarmoeder. Dit orgaan scheidt baarmoederhalsslijmvlies af dat de vagina reinigt en ervoor zorgt dat de zaadcellen hun tocht naar de baarmoeder kunnen voortzetten.  
 • De baarmoeder (3) is een peervormig, gespierd orgaan dat zich bevindt tussen de blaas (6) en de dikke darm (7). Het beschermt en voedt de bevruchte eicel die zich hier innestelt en in negen maanden tijd uitgroeit tot een baby. De binnenkant van de baarmoeder is bekleed met een soepel slijmvlies, het endometrium. Als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden – als er in de eileiders dus geen ontmoeting is geweest tussen een eicel en een zaadcel – worden de eicel en het overtollige slijmvlies afgestoten door de baarmoeder. Dat is de menstruatie. Ook de baarmoeder is een elastisch orgaan waardoor ze zich kan samentrekken en ontspannen. Daardoor is het makkelijker om aan het eind van de zwangerschap de baby uit te drijven.
 • De eierstokken (4) zijn twee amandelvormige klieren die zich aan het uiteinde van de eileiders bevinden, in de buikholte ter hoogte van het schaambeen. Elke maand scheiden de eierstokken een eicel af. Ze produceren ook de seksuele hormonen (oestrogenen en progesteron) die nodig zijn voor de ontwikkeling van het vrouwelijk organisme. Die hormonen dragen meer bepaald bij tot de vorming van borsten, haar, enz. Een vrouw heeft twee eierstokken zoals een man twee teelballen heeft.
 • De eileiders (5) zijn trechtervormige organen die de eierstokken verbinden met de baarmoeder.

 

De eicel die maandelijks afgescheiden wordt door een van de eierstokken wordt via de eileider vervoerd.

Gewoonlijk vindt de bevruchting van een eicel door een zaadcel plaats in een van de eileiders.

Vagin-interne-B

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Gautier Vandenbossche

Publicatiedatum : 21-12-2016