Als het condoom gescheurd is tijdens het vrijen, zijn er twee gevaren: een ongewenste zwangerschap en een seksueel overdraagbare aandoening. Tips om snel en goed te reageren.

Risico op een ongewenste zwangerschap

Als het condoom het enige voorbehoedsmiddel was dat u gebruikte, moet u zo snel mogelijk noodanticonceptie gebruiken. Ga naar een apotheek of naar een centrum voor gezinsplanning en vraag er een morning-afterpil. Een noodspiraaltje is een andere mogelijkheid die u met een gynaecoloog kunt bespreken.

Als u een ander anticonceptiemiddel gebruikt op correcte wijze (geen pil vergeten, anticonceptiepleister of vaginale ring op tijd vervangen, pleister niet losgekomen, vaginale ring niet verwijderd, …), loopt u geen risico zwanger te worden door het gescheurde condoom.

Preservatif-dechire-que-faire-INTERNE

Risico op een seksueel overdraagbare aandoening

Als er een risico bestaat op de overdracht van hiv, moet u zo snel mogelijk en idealiter binnen 48 uur naar een dokter, een spoedafdeling of een centrum voor soa-tests. Na een gesprek kan de arts u een preventieve noodbehandeling voorschrijven indien hij dat nodig acht: de PEP (Post Exposure Prophylaxis) . Deze nogal zware behandeling houdt in dat u 4 weken lang medicijnen moet nemen en 6 maanden moet worden gevolgd.

Opsporingstests voor hiv geven een indicatie wanneer ze minstens 6 weken na het risicovolle contact worden uitgevoerd. Na 3 maanden zijn ze volledig betrouwbaar.

Wat andere soa’s betreft, kan tijdens een bezoek aan een arts worden uitgemaakt welke opsporingstests nodig zijn (bloedafname, uitstrijkje, urinemonster). Het merendeel van de soa’s kan 3 à 4 weken na het risicovolle contact met 100% betrouwbaarheid worden opgespoord.

Sommige soa’s worden overgedragen zonder symptomen. Bij andere zijn er wel degelijk alarmsignalen zoals pijn in de onderbuik of tijdens het vrijen, een branderig gevoel tijdens het plassen, jeuk, afscheiding of een branderig gevoel ter hoogte van de penis, de vagina of de anus, of kleine pijnlijke blaasjes aan de geslachtsdelen. Reden te over om meteen naar de dokter te stappen!

Article rédigé sous la direction du Dr Marie Mawet