Schema_OvulationZakjesvormige structuren in de eierstokken waarin zich de eicellen ontwikkelen. De follikels of eiblaasjes worden gevormd tijdens het intra-uteriene leven. Bij de geboorte heeft een meisje miljoenen follikels. Bij de puberteit schieten er daar nog enkele honderden duizenden van over in de twee eierstokken, maar er zullen niet meer dan 300-400 follikels ooit tot rijping komen.

Bij elke menstruatiecyclus ontwikkelt zich één enkele eiblaasje tot een voldoende stadium om een eicel af te geven ter hoogte van de opening van de eileider. De follikel wordt dan Graafse follikel of sprongrijpe follikel genoemd. De follikel wordt groter in het begin van de menstruatiecyclus.

Als de follikel openspringt en de eicel afgeeft, die dan kan worden bevrucht, spreken we van de eisprong. Na de eisprong verandert de lege follikel in een geel lichaam (corpus luteum). Dat laatste speelt nog een belangrijke rol: het scheidt progesteron af, een hormoon dat de menstruatie in gang zal zetten als de eicel niet wordt bevrucht.

Bijschrift

  1. Ovocyt
  2. Ovulatie
  3. Geel lichaam
  4. Ovule
  5. Eileider