Menstruatiecyclus
De menstruatiecyclus is de periode bij de vrouw die loopt van de eerste dag van de menstruatie tot het begin van de volgende menstruatie. De cyclus wordt geregeld door hormonen die worden afgescheiden door een klier in de hersenen, de hypofyse. De hypofyse wordt zelf ook geregeld door een andere hersenstructuur, de hypothalamus. De menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar is niet bij alle vrouwen altijd perfect regelmatig.
Het optreden van de eerste menstruatiecyclus vormt het begin van de genitale periode van het meisje. Vanaf dat ogenblik kan het meisje dus zwanger worden.
De menstruatiecycli verdwijnen bij de menopauze, het einde van de genitale periode. De cycli vallen ook weg tijdens de zwangerschap en de periode van borstvoeding.
De eerste fase van de cyclus is de menstruatie, ook maandstonden genoemd. De menstruatie is een bloeding uit de baarmoeder door afstoting van het baarmoederslijmvlies (endometrium), de binnenste laag van de baarmoeder. Het baarmoederslijmvlies groeit tijdens het eerste gedeelte van de cyclus om zich voor te bereiden op de komst van het eitje als dat wordt bevrucht. 14 dagen voor de volgende menstruatie vindt de ovulatie plaats. De ovulatie of eisprong is de afgifte van de ovocyt of eicel door een eierstok. Die eicel daalt via de eileider af naar de baarmoederholte en kan ondertussen worden bevrucht. Als de eicel niet wordt bevrucht, start een nieuwe cyclus.