Bij mannen zijn erectiestoornissen niet zeldzaam en deze kunnen alle generaties raken. Om de adequate behandeling te vinden, moet de oorzaak onder de zeer diverse mogelijkheden worden bepaald. Ontdek hier hoe men de erectie volgens het geval kan bevorderen.

De oorzaken van de erectieproblemen

Bij de man kunnen erectieproblemen worden verklaard door meerdere oorzaken, afhankelijk van de leeftijd voor sommigen. Of ze nu van lichamelijke of van psychologische aard zijn, deze problemen zijn daarom niet minder lastig in het dagelijkse leven. De meest voorkomende oorzaken dat er geen erectie komt, zijn:

Atherosclerose

Deze ziekte wijst op de degeneratie van de aders door de accumulatie van vetstoffen of vetafzettingen op hun wanden. Als de aders dichtslibben, bemoeilijkt dit de bloedsomloop en de oxygenatie van de organen, waaronder de penis. Als de zwellichamen van deze laatste zich niet met bloed kunnen vullen, bemoeilijkt dit de erectie.

Te lezen : Hoe verloopt een erectie?

Prostaat

De prostaat is een orgaan dat zich tussen de urinewegen en de geslachtsorganenen bevindt en dat de erectiecapaciteiten snel kan beïnvloeden als de prostaat aangetast is door pathologieën. Eerst en vooral komt het goedaardige adenoom (of goedaardige hypertrofie), frequent voor bij mannen ouder dan 60 jaar en wordt gekenmerkt door een vergroting van het volume van de prostaatkleier die de bloedcirculatie blokkeert.

Vervolgens reduceert de behandeling van prostaatkanker de erectiefuncties eveneens. Chemotherapie en radiotherapie kunnen de bloedstroom immers beperken. Er is ook een chirurgische ingreep mogelijk waarbij de chirurg de zenuwen doorsnijdt om de irrigatie van de penis te bevorderen.

De pyschologie

Emotionele en psychologische factoren kunnen eveneens een invloed hebben op de erectiecapaciteiten, vooral bij jonge mannen. Stress, vermoeidheid en depressie kunnen problemen veroorzaken. Angstggevoelens en de schrik om te falen, spelen eveneens hun rol, vooral wanneer er al een fysiologiche stoornis bestaat.

De erectie kan ook worden beïnvloed door relatieproblemen van het koppel.

Andere oorzaken van erectiestoornissen

Er zijn nog andere factoren die de erectieprestaties kunnen beïnvloeden:

  • Tabak- : meerdere studies tonen aan dat rokers (zelfs gelegenheidsrokers) 30 tot 70% meer risico lopen dan niet-rokers. Dit fenomeen is omkeerbaar. Door te stoppen met tabakverbruik kunnen mannen hun erectiecapaciteit in slechts 2-3 dagen verbeteren.
  • De endocriene stoornissen : meerdere endocrieme pathologieën hebben eveneens gevolgen op de erectie. Men kan onder meer diabetes, onvoldoende testosteron en schildklierproblemen aanhalen.
  • Het innemen van geneesmiddelen : een vrij groot aantal geneesmiddelen kan erectieproblemen bij de man veroorzaken. De belangrijkste zijn diuretica, sommige antidepressiva en tranquilizers, geneesmiddelen tegen een hoge bloeddruk, neuroleptica...
  • De neurologische oorzaken : voor een erectie moeten de hersenen een prikkeling doorgeven aan de zenuwen. Sommige neurologische oorzaken kunnen dit proces verstoren (multiple sclerose, letsel van het ruggenmerg...)

De oplossingen om de erectie te stimuleren

De oplossingen die worden voorgesteld voor erectiestoornissen hangen vooral af van hun oorzaken. Daarom wordt sterk aangeraden om een arts te raadplegen alvorens een oplossing uit te proberen.

Medicamenteuze behandeling langs orale weg

Het gaat om de eenvoudigste en meest aanbevolen oplossing om het hoofd te bieden aan erectieproblemen van lichamelijke oorsprong (prostaat, atherosclerose...). Deze orale geneesmiddelen blokkeren het fotodiësterase enzyme van type 5 (enzyme dat de erectie verzwakt). Het zijn dus de afremmers van DPE-5.

De doeltreffendheid van deze afremmers hoeft niet langer te worden bewezen (men raamt het slaagpercentage op 75%), maar het is belangrijk te vermelden dat de effecten niet onmiddellijk optreden. Na het innemen van het geneesmiddelen moet u bijna 30 minuten wachten om een erectie te hebben. Er is ook een seksuele prikkeling nodig.

Deze behandelingen met geneesmiddelen zijn absoluut tegenaangewezen al u geneesmiddelen neemt van het type “genitreerde derivaten” (klasse geneesmiddelen op basis van nitraten) of als u ernstige hartproblemen hebt.


Medicamenteuze behandeling via injectie

Als deze orale geneesmiddelen niet efficiënt blijken te zijn, is het mogelijk om stoffen te injecteren die de erectie bevorderen. Het is de bedoeling om in de zwellichamen van de penis een vaatverwijdende stof te injecteren die de bloedvaten uitzet en het bloed toelaat om beter te circuleren (en zo de penis te doen verstijven).

Deze oplossing is veel sneller en mechanischer dan de vorige. Het product kan door de persoon zelf worden ingespoten, tien minuten voor een seksuele verhouding. Hier is geen seksuele prikkel nodig om de erectie op te wekken.

Deze behandeling is in 60 tot 70% van de gevallen doeltreffend, maar is niet vrij van secundaire effecten (persistente erectie, pijn in de penis...). Het is dus aanbevolen om 2 injecties per week niet te overschrijden.


Het vacuüm

In de gevallen waarin de behandelingen met geneesmiddelen onmogelijk of inefficiënt zijn, wordt een systeem met vacuümpomp voorgesteld: het vacuüm. Dit apparaatje bestaat uit een cilinder, een pomp en een ring. Als de penis in de cilinder wordt ingebracht, verdrijft de pomp de lucht en veroorzaakt een bloedtoevoer. De erectie komt in slechs enkele minuten tot stand. Vervolgens wordt de latexring aan de basis van de penis aangebracht om te beletten dat het bloed wegtrekt als de cilinder wordt verwijderd.

Het penusimplantaat

Dit is de laatste toevlucht en vereist de verwijdering van de twee zwellichamen die verantwoordelijk zijn voor de erectie om een penisprothese in te brengen (ook een penisimplantaat genoemd). Deze is dus alleen aanbevolen als alle andere opties ondoeltreffend zijn gebleken.

Om deze prothese te implanteren, is een incisie aan de onderkant van het lid nodig. Ze wordt vervolgens ingebracht in elk van de zwellichamen. Er bestaan twee soorten implantaten:

  • Opblaasbare implantaten : de opblaasbare prothesen worden in de penis ingebracht en zijn verbonden met een pomp (de grootte van een druif) die in het scrotum (de balzak) wordt geplaatst. Deze pomp is zelf verbonden met een klein soepel zakje dat een vloeistof bevat (fysiologisch serum). Door een paar keer op de pomp te drukken, zullen de cilinders (tutors) zwellen en de erectie veroorzaken.
  • Semiregide implantaten: deze bieden meteen voldoende stijfheid om een seksuele relatie toe te laten zonder manoevre van de man. Deze stijfheid blijft gematigd zodat ze niet hinderlijk is in het alledaagse leven.

De penisimplantantaten hebben geen invloed op de ejaculatie. Ze bieden bijna 90% van de patiënten voldoening, ook al zijn er een paar risico’s aan verbonden. Het is immers geen zeldzaamheid dat de penisprothese moet worden verwijderd en/of vervangen vanwege pijn of door een technisch probleem.

De psychologische aanpak

De meest aangepaste oplossing voor erectieproblemen van psychologische oorsprong is de communicatie. Aarzel vooral niet om hierover te praten met uw partner. Zorg voor ontspannende momenten met twee en besteed meer aandacht aan het voorspel om de prikkelingen geleidelijk aan op te bouwen.

Als de problemen blijven bestaan, kunt u een psycholoog of een seksuoloog, alleen of met twee, raadplegen. In het algemeen moet men sessies gedurende meerdere maanden volgen om een einde te maken aan de problemen.

Een meer natuurlijke behandeling

Hoewel het niet mogelijk is om erectiestoornissen op deze manier volledig op te lossen, blijft de voeding een goed middel om de problemen te matigen. Een diëtiste of een voedingsdeskundige kan u helpen om uw voeding weer in evenwicht te brengen.

Het is bekend dat sommige voedingswaren de niveaus van testosteron en stikstofoxide verhogen, wat zeer nuttig is bij erectieproblemen. Het gaat bijvoorbeeld om biet, watermeloen, verse tomaten, guave, perzik of haver.

Overgewicht en diabetes van type 2 kunnen de erectie beperken. Een gezonde voeding werkt preventief. Geef dus de voorkeur aan mager vlees, vis, aubergines of gedroogd fruit.

Welke artsen raadplegen?

Om uw erectieproblemen te behandelen, is het zeer belangrijk dat u wordt gevolgd door een arts. Deze kan u de meest adequate oplossing voorstellen volgens de oorzaak van uw problemen. Raadpleeg daarvoor eerst uw huisarts. Hij zal de eerste tests afnemen om de oorzaak van uw probleem te achterhalen. Volgens deze resultaten kan hij u, indien nodig, doorverwijzen naar de adequate persoon:

  • Een uroloog als de oorzaak mechanisch is (bijv. prostaatproblemen):
  • Een psycholoog als de oorzaak vooral psychologisch is;
  • Een seksuoloog voor een medicamenteuze, chirurgische en/of psychologische opvolging.
Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Gautier Vandenbossche
Publicatiedatum : 25/08/2017
Sources : La dysfonction érectile, du symptôme à la prescription, Revue de la médecine générale n°303, mai 2013 - Dysfonction érectile, Medipedia