Hoe kan een erectie worden bevorderd?
De oorzaken van de erectieproblemen
Bij de man kunnen erectieproblemen worden verklaard door meerdere oorzaken, afhankelijk van de leeftijd voor sommigen. Of ze nu van lichamelijke of van psychologische aard zijn, deze problemen zijn daarom niet minder lastig in het dagelijkse leven. De meest voorkomende oorzaken dat er geen erectie komt, zijn:
Atherosclerose
Deze ziekte wijst op de degeneratie van de aders door de accumulatie van vetstoffen of vetafzettingen op hun wanden. Als de aders dichtslibben, bemoeilijkt dit de bloedsomloop en de oxygenatie van de organen, waaronder de penis. Als de zwellichamen van deze laatste zich niet met bloed kunnen vullen, bemoeilijkt dit de erectie.
Te lezen : Hoe verloopt een erectie?
Prostaat
De prostaat is een orgaan dat zich tussen de urinewegen en de geslachtsorganenen bevindt en dat de erectiecapaciteiten snel kan beïnvloeden als de prostaat aangetast is door pathologieën. Eerst en vooral komt het goedaardige adenoom (of goedaardige hypertrofie), frequent voor bij mannen ouder dan 60 jaar en wordt gekenmerkt door een vergroting van het volume van de prostaatkleier die de bloedcirculatie blokkeert.
Vervolgens reduceert de behandeling van prostaatkanker de erectiefuncties eveneens. Chemotherapie en radiotherapie kunnen de bloedstroom immers beperken. Er is ook een chirurgische ingreep mogelijk waarbij de chirurg de zenuwen doorsnijdt om de irrigatie van de penis te bevorderen.
De pyschologie
Emotionele en psychologische factoren kunnen eveneens een invloed hebben op de erectiecapaciteiten, vooral bij jonge mannen. Stress, vermoeidheid en depressie kunnen problemen veroorzaken. Angstggevoelens en de schrik om te falen, spelen eveneens hun rol, vooral wanneer er al een fysiologiche stoornis bestaat.
De erectie kan ook worden beïnvloed door relatieproblemen van het koppel.
Andere oorzaken van erectiestoornissen
Er zijn nog andere factoren die de erectieprestaties kunnen beïnvloeden:
- Tabak- : meerdere studies tonen aan dat rokers (zelfs gelegenheidsrokers) 30 tot 70% meer risico lopen dan niet-rokers. Dit fenomeen is omkeerbaar. Door te stoppen met tabakverbruik kunnen mannen hun erectiecapaciteit in slechts 2-3 dagen verbeteren.
- De endocriene stoornissen : meerdere endocrieme pathologieën hebben eveneens gevolgen op de erectie. Men kan onder meer diabetes, onvoldoende testosteron en schildklierproblemen aanhalen.
- Het innemen van geneesmiddelen : een vrij groot aantal geneesmiddelen kan erectieproblemen bij de man veroorzaken. De belangrijkste zijn diuretica, sommige antidepressiva en tranquilizers, geneesmiddelen tegen een hoge bloeddruk, neuroleptica...
- De neurologische oorzaken : voor een erectie moeten de hersenen een prikkeling doorgeven aan de zenuwen. Sommige neurologische oorzaken kunnen dit proces verstoren (multiple sclerose, letsel van het ruggenmerg...)
De oplossingen om de erectie te stimuleren
De oplossingen die worden voorgesteld voor erectiestoornissen hangen vooral af van hun oorzaken. Daarom wordt sterk aangeraden om een arts te raadplegen alvorens een oplossing uit te proberen.
Medicamenteuze behandeling langs orale weg
De doeltreffendheid van deze afremmers hoeft niet langer te worden bewezen (men raamt het slaagpercentage op 75%), maar het is belangrijk te vermelden dat de effecten niet onmiddellijk optreden. Na het innemen van het geneesmiddelen moet u bijna 30 minuten wachten om een erectie te hebben. Er is ook een seksuele prikkeling nodig.
Deze behandelingen met geneesmiddelen zijn absoluut tegenaangewezen al u geneesmiddelen neemt van het type “genitreerde derivaten” (klasse geneesmiddelen op basis van nitraten) of als u ernstige hartproblemen hebt.
Medicamenteuze behandeling via injectie
Deze oplossing is veel sneller en mechanischer dan de vorige. Het product kan door de persoon zelf worden ingespoten, tien minuten voor een seksuele verhouding. Hier is geen seksuele prikkel nodig om de erectie op te wekken.
Deze behandeling is in 60 tot 70% van de gevallen doeltreffend, maar is niet vrij van secundaire effecten (persistente erectie, pijn in de penis...). Het is dus aanbevolen om 2 injecties per week niet te overschrijden.
Het vacuüm
Het penusimplantaat
Om deze prothese te implanteren, is een incisie aan de onderkant van het lid nodig. Ze wordt vervolgens ingebracht in elk van de zwellichamen. Er bestaan twee soorten implantaten:
- Opblaasbare implantaten : de opblaasbare prothesen worden in de penis ingebracht en zijn verbonden met een pomp (de grootte van een druif) die in het scrotum (de balzak) wordt geplaatst. Deze pomp is zelf verbonden met een klein soepel zakje dat een vloeistof bevat (fysiologisch serum). Door een paar keer op de pomp te drukken, zullen de cilinders (tutors) zwellen en de erectie veroorzaken.
- Semiregide implantaten: deze bieden meteen voldoende stijfheid om een seksuele relatie toe te laten zonder manoevre van de man. Deze stijfheid blijft gematigd zodat ze niet hinderlijk is in het alledaagse leven.
De penisimplantantaten hebben geen invloed op de ejaculatie. Ze bieden bijna 90% van de patiënten voldoening, ook al zijn er een paar risico’s aan verbonden. Het is immers geen zeldzaamheid dat de penisprothese moet worden verwijderd en/of vervangen vanwege pijn of door een technisch probleem.
De psychologische aanpak
Als de problemen blijven bestaan, kunt u een psycholoog of een seksuoloog, alleen of met twee, raadplegen. In het algemeen moet men sessies gedurende meerdere maanden volgen om een einde te maken aan de problemen.
Een meer natuurlijke behandeling
Het is bekend dat sommige voedingswaren de niveaus van testosteron en stikstofoxide verhogen, wat zeer nuttig is bij erectieproblemen. Het gaat bijvoorbeeld om biet, watermeloen, verse tomaten, guave, perzik of haver.
Overgewicht en diabetes van type 2 kunnen de erectie beperken. Een gezonde voeding werkt preventief. Geef dus de voorkeur aan mager vlees, vis, aubergines of gedroogd fruit.
Welke artsen raadplegen?
Om uw erectieproblemen te behandelen, is het zeer belangrijk dat u wordt gevolgd door een arts. Deze kan u de meest adequate oplossing voorstellen volgens de oorzaak van uw problemen. Raadpleeg daarvoor eerst uw huisarts. Hij zal de eerste tests afnemen om de oorzaak van uw probleem te achterhalen. Volgens deze resultaten kan hij u, indien nodig, doorverwijzen naar de adequate persoon:
- Een uroloog als de oorzaak mechanisch is (bijv. prostaatproblemen):
- Een psycholoog als de oorzaak vooral psychologisch is;
- Een seksuoloog voor een medicamenteuze, chirurgische en/of psychologische opvolging.
Publicatiedatum : 25/08/2017
Sources : La dysfonction érectile, du symptôme à la prescription, Revue de la médecine générale n°303, mai 2013 - Dysfonction érectile, Medipedia