Heel wat factoren kunnen ertoe leiden dat men moeilijk zwanger wordt. Om de oorzaken te achterhalen, moet men eerst grondig onderzocht worden. Welke onderzoeken zijn dat en waarvoor dienen ze?

Verminderde vruchtbaarheid: een medische check-up voor elke partner

Als er een vermoeden van verminderde vruchtbaarheid is, moet elke partner een reeks medische tests ondergaan.

Picto_fe

Medische check-up van de vrouw

Je arts zal vragen stellen over je medische voorgeschiedenis en je levensstijl. Daarna zal hij een grondig gynaecologisch onderzoek uitvoeren.

Andere tests zijn eveneens noodzakelijk:

 • Een bloedafname, bestemd om een eventueel hormonaal probleem op te sporen, om de ovulatie te evalueren, om de ovariële reserve in te schatten of om een erfelijke ziekte of infectie te ontdekken.
 • Een echografie om vast te stellen of de baarmoeder en de twee eierstokken goed werken.
 • Een hysterosalpingografie of röntgenonderzoek van de binnenkant van de baarmoeders en de eileiders, om eventuele afwijkingen op te sporen.
 • Eventueel, in bepaalde gevallen:
  • Een hysteroscopie, die erin bestaat om, onder algemene of gedeeltelijke narcose, een dunne kijkbuis in de baarmoeder in te brengen. Die buis wordt aangesloten op een camera.
  • Een laparoscopie, die erin bestaat om, onder algemene narcose, een kijkbuis in de buik in te brengen en de ligging van de organen te bekijken. Het onderzoek zoekt naar eventuele gevolgen van infecties, naar misvormingen van de baarmoeder, verklevingen of endometriose. Al die klachten kunnen de oorzaak zijn van vruchtbaarheidsproblemen.

comment-savoir-si-je-suis-infertile-INTERNE

Medische check-up van de man

De arts zal je partner ook vragen stellen over zijn medische voorgeschiedenis en zijn levensstijl. Andere onderzoeken zijn ook aangewezen:

 • Het nemen van een spermastaal. De man kan masturberen en het sperma opvangen in een steriel potje dat hij binnen het uur moet binnenbrengen in het labo. Het laboratorium voert dan een spermiogram uit, dat is een onderzoek naar de vorm en de beweeglijkheid van de zaadcellen, en van de hoeveelheid zaadcellen. Op die manier kan men vaststellen of ze in staat zijn tot bevruchting.
 • Een bloedafname, om hormonale of genetische problemen, of infecties op te sporen.
 • Een klinisch onderzoek van de geslachtsorganen. Bij een ontregeld spermiogram is een echografie van de teelballen aanbevolen. Dergelijke onderzoeken worden uitgevoerd door een gynaecoloog of door een uroloog die een opleiding andrologie gevolgd heeft.

Daarna bekijkt men de diverse therapeutische oplossingen en kan de behandeling van de verminderde vruchtbaarheid van start gaan.

Picto_ho

Article rédigé sous la direction du Dr Marie Mawet

Date de publication : / Date de modification :