Hoe weet ik of mijn menopauze begonnen is?
Wat is de menopauze?
De menopauze is geen ziekte, maar een natuurlijk fysiologisch proces dat bij de vrouw het einde van haar vruchtbare periode aangeeft. Het begin van de menopauze valt met andere woorden samen met het definitieve einde van de menstruatie.
De gemiddelde vrouw komt rond haar vijftigste in haar overgangsjaren. Toch kan de menopauze bij sommige vrouwen vroeger of later beginnen: er kan dus sprake zijn van een vroegtijdige overgang (rond 40 jaar) en een laattijdige overgang (na 55 jaar). Erfelijkheid speelt een belangrijke rol in dat proces: de leeftijd waarop de overgang bij andere vrouwen in uw familie begon, kan dus al een goede indicatie vormen.
De menopauze herkennen
De diagnose van de menopauze is eenvoudig: u hebt al meer dan een jaar niet meer gemenstrueerd.
In uw eierstokken zijn de laatste eicellen vertrokken en er komen geen vrouwelijke hormonen meer vrij.
Natuurlijk moet uw gynaecoloog die diagnose bevestigen aan de hand van de nodige onderzoeken.
De voortekenen
De overgang wordt heel vaak gedurende 4 à 5 jaar voorafgegaan door allerlei symptomen.
2 of 3 jaar voor het begin van de menopauze komt de vrouw al in de premenopauze: uit de eierstokken komen op onregelmatige basis hormonen en eicellen vrij, wat op lichamelijk maar ook op emotioneel vlak een heleboel gevolgen kan hebben.
De overgang komt nooit alleen. Aan de vooravond van de menopauze duiken allerlei klachten op:
Fysiologische symptomen:
Lichamelijke symptomen:
- Opvliegers en nachtelijk zweten
- Vaginale droogheid en pijn tijdens het vrijen
- Beginnend onwillekeurig urineverlies door een verslapt perineum en herhaalde urogenitale infecties
- Gewrichtspijn
- Gewichtstoename
- Haarverlies
- Vermoeidheid en futloosheid
Geestelijke symptomen:
- Slapeloosheid
- Humeurigheid: prikkelbaarheid, frequentere huilbuien, angst, depressie, …
- Geheugenverlies of concentratieproblemen
Elke vrouw heeft door de jaren heen andere klachten. Sommige vrouwen hebben er zelfs geen. Raadpleeg uw gynaecoloog als u vindt dat de symptomen uw levenskwaliteit aantasten, zodat zij samen met u een geschikte oplossing kan zoeken.
Blijf positief! De ene vrouw is de andere niet en niet alle vrouwen ondervinden dezelfde klachten. Bovendien bestaan er doeltreffende behandelingen.
Wat als ik een voorbehoedsmiddel gebruik?
LHormonale voorbehoedsmiddelen met oestrogenen kunnen vooral in hoge dosissen de symptomen van de menopauze verhullen.
Via een bloedonderzoek kan uw gynaecoloog de hoeveelheid FSH (follikelstimulerend hormoon) in uw bloed meten om te bepalen of u zich in de overgang bevindt. Op basis van de resultaten van die test kan uw gynaecoloog uitmaken of het nog nut heeft om uw voorbehoedsmiddel te blijven gebruiken.
Kan de menopauze behandeld worden?
Er bestaan oplossingen om verlichting te brengen bij vrouwen die erg worden gehinderd door sommige van bovenstaande symptomen:
- Hormonale substitutietherapie vervangt de hormonen die niet meer aanwezig zijn doordat de eierenstokken van de vrouw niet langer actief zijn. Het doel? Het hormonale evenwicht wat herstellen.
- Er bestaan ook alternatieven zoals fytotherapie en homeopathie.
Lees ook het artikel “De behandeling van de menopauze”
Zorg goed voor uzelf!
De overgang is definitief en onvermijdelijk. Vrouwen beschikken tegenwoordig echter over een heleboel middelen om de impact van hinderlijke klachten op hun dagelijkse leven en stemming te verminderen.
Uw lichaam en geest kunnen de menopauze alleen op een comfortabele manier doorkomen als u zich geregeld laat opvolgen door uw arts en als u gezond leeft.
Met andere woorden: gewoon goed voor uzelf zorgen!
Publicatiedatum : 11-01-16