Bij correct gebruik beschermt het condoom tegelijkertijd tegen ongewenste zwangerschappen en tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Hieronder volgen enkele bijzonderheden over dit voorbehoedsmiddel dat al bestond in de oudheid, maar dat sindsdien een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt en tegenwoordig meer dan ooit wordt aanbevolen!

point-d-interrogation

Is het condoom een voorbehoedsmiddel?

Het mannencondoom is een lokaal voorbehoedsmiddel. Het vormt een ondoordringbare fysieke barrière voor vaginale afscheiding, bloed en sperma. Aangezien het sperma niet in contact komt met de geslachtsorganen van de vrouw, is er geen bevruchting van de eicel mogelijk en bestaat er dus ook geen risico op een zwangerschap.

Deze barrière verhindert ook de overbrenging van infecties en ziektes. Samen met zijn tegenhanger, het vrouwencondoom, is het trouwens de enige afdoende bescherming tegen soa’s!

Is het condoom 100% doeltreffend?

Mode_Emploi_preservatif_hoIn theorie kan het condoom worden gebruikt als enige voorbehoedsmiddel.
Het mannencondoom is 98 % 1 doeltreffend bij een correct gebruik, dat in grote mate afhangt van de manier waarop het wordt aangebracht

(zie de artikel : ‘Hoe brengt u een condoom aan?’).

In de praktijk kunnen tal van situaties de contraceptieve werking van het condoom verhinderen.

Enkele voorbeelden:

  • Het condoom kan scheuren in het geval van vaginale droogheid of door een gebrek aan glijmiddel.
  • Het kan tijdens het vrijen afglijden als het te groot is of niet correct is aangebracht.
  • Het kan in de vagina achterblijven als de man zich na het klaarkomen niet meteen terugtrekt want zijn erectie verdwijnt dan.

Rekening houdend met die mogelijke ongelukjes, wordt de doeltreffendheid van het condoom geschat op 88% 2.
Sommige andere anticonceptiemiddelen bieden een grotere betrouwbaarheid. Voorbeelden zijn de pil, het spiraaltje, het implantaat, de anticonceptiepleister, de vaginale ring en de prikpil. Die voorbehoedsmiddelen beschermen echter niet tegen soa’s. Om de contraceptieve werking van het condoom te verhogen, is het raadzaam om het te combineren met een zaaddodende crème . Zo geniet u van dubbele bescherming.

Welk condoom kiest u?

Er bestaan allerlei soorten mannencondooms: klein of kingsize, glad of met structuur, met een geurtje of kleurtje, …
Los van uw smaak is het belangrijk dat u condooms kiest waarvan de kwaliteit gecontroleerd is. Check daarom of het CE-label en het lotnummer op de verpakking vermeld staan.

Kies ook een condoom waarvan de houdbaarheidsdatum niet is overschreden.
In de apotheek zijn latexvrije condooms verkrijgbaar voor wie allergisch is voor latex. Ze zijn gemaakt van polyurethaan.

Le-preservatif-comment-ca-fonctionne-INTERNE

Waar koopt u condooms?

Condooms kunt u zonder voorschrift kopen in de apotheek, de supermarkt en de centra voor gezinsplanning. U vindt ze ook in cafés, nachtclubs en voor sommige apotheken…

Zowat overal dus!

Hoeveel kosten condooms?

Condooms kosten tussen de € 0 en de 0,9 per stuk.

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Marie Mawet
Publicatiedatum : 11-01-16
Bron : 1 en 2 : OMS, Medical eligibility criteria for contraceptive use - Part II, 5th edition (2015), p. 102