Een menstruatiecup is een alternatief voor tampons of maandverband. Het is een bekertje in de vorm van een kelkje. Maar hoe werkt zo’n cup precies? Hoe kies ik het juiste model? En waar koop ik een menstruatiecup?

MoonCup_picto_picto

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een hypoallergeen bekertje dat eruitziet als een omgekeerd klokje of kelkje. Hij is gemaakt van soepel, buigzaam materiaal, zoals silicone, rubber of thermoplastisch elastomeer (TPE). Het is een product voor de vrouwelijke intieme hygiëne en wordt gebruikt om het menstruatiebloed op te vangen.
In tegenstelling tot andere producten zoals maandverband of tampons is een menstruatiecup herbruikbaar! Het is dus een uitstekend alternatief voor de traditionele middelen.

Hoe werkt een menstruatiecup?

Anders dan maandverband en tampons die het vocht absorberen, vangt een menstruatiecup het bloed op. De cup wordt alleen tijdens de menstruatie ingebracht in de vagina. Als de cup vol zit, verwijder je hem en leeg je hem in het toilet.
De menstruatiecup moet minimaal om de twaalf uur geleegd en schoongemaakt worden. Daarna kun je hem meteen weer inbrengen. Een cup kan ook ‘s nachts gedragen worden, zonder risico op lekken.

mooncup-INTERNE

Maar opgelet!

Je kunt een menstruatiecup niet gebruiken tijdens het vrijen of als voorbehoedmiddel, want hij biedt geen bescherming tegen soa’s of een ongewenste zwangerschap.

Hoe kies ik de juiste menstruatiecup?

Om lekkage te voorkomen en ervoor te zorgen dat de cup prettig draagt, moet je nagaan welke maat je nodig hebt. Aarzel niet en vraag jouw arts/gynaecoloog om advies voor je de grootte bepaalt.
Menstruatiecups heb je in twee maten: een kleine cup en een grotere cup.

  • Vrouwen onder de 25 jaar die nooit een vaginale bevalling gehad hebben, kiezen bij voorkeur de kleinere, smallere maat;
  • Vrouwen boven de 25 jaar en/of vrouwen die al een vaginale bevalling gehad hebben, gebruiken best de grotere, minder smalle maat.

Waar vind je een menstruatiecup?

Menstruatiecups worden verkocht in de apotheek of in andere winkels voor de intieme vrouwelijke hygiëne, zoals maandverband of tampons.
Aarzel niet en vraag uw arts of gynaecoloog om advies.

De prijzen voor een menstruatiecup verschillen volgens merk en model. De prijzen schommelen tussen 15 en 50 euro per stuk. Maar een menstruatiecup is herbruikbaar en gaat jarenlang mee.

Meer informatie is te vinden in de artikelen ‘Hoe gebruik je een menstruatiecup?’ en ‘Voor- en nadelen van de menstruatiecup’

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Marie Mawet
Publicatiedatum : 22-01-16