Als het embryo/de embryo’s teruggeplaatst zijn in de baarmoeder, moet men minstens twaalf dagen geduld hebben. Pas na die termijn kan een bloedafname worden gedaan. Aan de hand daarvan kan men vaststellen of er zwangerschapshormoon aanwezig is in het bloed, een teken dat er echt sprake is van een zwangerschap.

De bloedafname is positief

Uit de bloedafname blijkt dat het hCG-gehalte ­– het zwangerschapshormoon – een flink stuk boven de 50 U/ml zit. Er is een beginnende zwangerschap en het koppel mag terecht hoop koesteren. In de daaropvolgende dagen worden de hCG-waarden herhaaldelijk gecontroleerd om te zien of alles goed evolueert. Bij een normale zwangerschap moeten die waarden om de 48 u verdubbelen. Drie tot vier weken later wordt een echografie uitgevoerd. Daarbij wordt vastgesteld hoeveel embryo’s er zijn en of ze zich goed ontwikkelen. De verdere opvolging, tot en met de geboorte, gebeurt door de gynaecoloog.

comment-savoir-si-une-fiv-a-fonctionne-INTERNE

Uit de bloedafname blijkt een positieve, maar lage hCG-waarde

 Het hCG-gehalte is te laag, meer bepaald lager dan 50 U/ml. Wellicht is er een beginnende zwangerschap geweest, maar is de groei gestopt en heeft zich geen embryo ontwikkeld. 48 tot 72 uur later wordt het hCG-gehalte, het zwangerschapshormoon, een tweede keer gecontroleerd. Als de waarden nog altijd laag blijven, is dit een teken dat de zwangerschap zich niet normaal ontwikkelt. Misschien dreigt er een miskraam. Er kan ook sprake zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, die snel behandeld moet worden.

De bloedafname is negatief

Er wordt geen zwangerschapshormoon of hCG geproduceerd. Het embryo heeft zich niet ingenesteld.

De mislukte zwangerschapspoging wordt onderzocht. Men kan voorstellen om een nieuwe behandeling op te starten, maar eerst moet men een rustpauze voor de eierstokken inlassen.

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Marie Mawet
Publicatiedatum : 11-01-16