Het is niet gemakkelijk om zich vrouwelijk te blijven voelen als men een borstamputatie ondergaan heeft, of als men zijn haar verliest als gevolg van chemotherapie. Enkele tips om zich te verzorgen en in alle omstandigheden koket te blijven.

Behandelingen tegen borstkanker hebben niet alleen lichamelijke gevolgen, ze grijpen ook in op de vrouwelijkheid. Hoe moet u zich verzorgen na borstkanker?

De effecten van chemotherapie verhullen

Hoe omgaan met haaruitval?

Als u chemotherapie krijgt, kunt u last krijgen van haaruitval twee tot drie weken na de start van de therapie. U kunt beslissen om uw haar beetje bij beetje te laten uitvallen, als u uw haar kamt of wast … Om die geleidelijke haaruitval te vermijden, kunt u uw haar ook meteen heel kort laten knippen (of u kunt zich laten kaalscheren). Na de behandeling groeit uw haar opnieuw aan (uitzonderlijk gebeurt dat niet). Wie mooi haar wil, doet er goed aan die eerste uitgroei te laten bijknippen.

Bij haaruitval bestaan er diverse tijdelijke oplossingen:

  • Kiezen voor een pruik

Dan hebt u de keuze uit twee soorten: een pruik van echt haar of een van synthetisch haar. Uiteraard ziet een pruik van echt haar er een stuk natuurlijker uit! Ze is ook soepeler. Anderzijds is ze ook zwaarder, duurder en ze vereist meer onderhoud.

Een synthetische pruik is goedkoper en kan makkelijker gewassen en gedroogd worden.

Bent u er nog niet uit? Weet dat bepaalde ziekteverzekeringen een pruik volledig of gedeeltelijk terugbetalen.

  • Kiezen voor een sjaal of hoed

Dergelijke accessoires bieden diverse voordelen. Ze zijn om te beginnen heel betaalbaar, maar vooral veel aangenamer om dragen dan een pruik. Een pruik kan immers jeuken en irriteren, en vereist veel onderhoud. Als u de juiste keuze maakt, kan een sjaal of hoed een elegante uitstraling geven.

Het is uw keuze, laat u dus door niets of niemand beïnvloeden.

Wees op uw hoede voor zogezegd ‘goede adviezen’, zoals het feit dat u ijskoude mutsen of handschoenen moet dragen om haaruitval en verlies van nagels uit te stellen. Praat erover met uw arts.


Niet alleen uw haar valt uit …

Maar u verliest niet alleen het haar op uw hoofdhuid, ook uw wenkbrauwen, wimpers, schaamhaar en het haar onder uw oksels vallen uit. Dit verschijnsel is het gevolg van het feit dat chemotherapie niet alleen inwerkt op de kankercellen, maar ook op alle andere cellen, zoals de cellen van de haarfollikels. Ook de nagels kunnen broos worden en groeven krijgen, en uiteindelijk soms uitvallen.

Maar, geen zorg! Ondanks alles kunt u er vrouwelijk blijven uitzien! Uw wenkbrauwen kunt u best zelf bijtekenen. Gebruik bij voorkeur twee potloden in verschillende tinten bruin en trek korte streepjes die voor een natuurlijk effect zorgen. Uw wimpers kunt u ook zelf tekenen. Als u tijd hebt, kunt u ook kunstwimpers aanbrengen; die zorgen voor een onberispelijk effect.


Wat doet chemotherapie met de huid?

Chemotherapie heeft eveneens een invloed op de huid: die wordt droger, gevoeliger en kwetsbaarder. Om hem beter te beschermen, kunt u enkele simpele gebaren toepassen:
  • breng zeer voorzichtig een aangepaste verzorging, olie of crème aan;
  • vermijd langdurig baden of douchen;
  • gebruik geen producten die alcohol bevatten;
  • verstuif uw parfum op uw kleren en niet op uw huid;
  • stel uw huid niet bloot aan de volle zon. Draag lange mouwen en hoeden. Gebruik een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor voor de lichaamsdelen die toch blootgesteld worden en zeker voor het littekenweefsel.

Operatie van de lymfeklieren: weg met ‘dikke armen’!

In sommige gevallen moet de chirurg de okselklieren wegnemen. De lymfedrainage raakt dan verstoord, wat aanleiding geeft tot opgezwollen armen (lymfoedeem), als gevolg van de ophoping van vocht. Dit is geen alarmerende, maar wel een vervelende toestand. Praat erover met uw arts, hij zal u sessies bij de fysiotherapeut of kinesitherapeut voorschrijven. Het doel van die oefentherapie is lymfedrainage, waardoor de zwelling afneemt.

Hoe vindt u passende kleding?

Uw boezem is veranderd, zoveel is zeker. Maar dat betekent daarom niet dat u ’s winters en ’s zomers een rolkraag moet dragen! Probeer ruguitsnijdingen, zijden kleding (die voelt aangenaam op een gevoelige huid!) of kleurrijke foulards. In een woord, blijf vrouwelijk en sexy door de nadruk te leggen op uw pluspunten.

Wat lingerie betreft is het zo dat sommige vrouwen zelf van ondergoed veranderen. Ze maken de prothese vast in hun beha zodat ze niet kan bewegen.

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Gautier Vandenbossche
Publicatiedatum : 11-01-2016