U bent over tijd en hebt onlangs onbeschermde seks gehad. U kunt dus zwanger zijn. Als dat daadwerkelijk zo blijkt te zijn, wilt u uw zwangerschap niet uitdragen. Wat nu?

De zwangerschap bevestigen

U kunt een zwangerschapstest kopen bij de apotheker of in de supermarkt, of naar uw arts of gynaecoloog gaan voor een bloedafname. ’Die laatste is betrouwbaar vanaf de 9de dag na de eisprong. De centra voor geboorteregeling doen dit gratis.

Bij een positief resultaat bent u zwanger. Dat kan schokkend nieuws zijn en allerlei vragen bij u oproepen.

Ongewenste zwangerschap : Waar kan ik hulp vinden?

Als u twijfelt over het uitdragen van uw zwangerschap, dan kunt u daarover spreken met een arts of gynaecoloog.
Ook psychologen, maatschappelijke werkers en artsen gespecialiseerd in gezinsplanning kunnen u helpen. Enerzijds door u te informeren over de oplossingen die er bestaan, anderzijds door naar u te luisteren zonder u te veroordelen of te beïnvloeden.

Al die gesprekspartners zijn gebonden aan het beroepsgeheim. Ze zullen nooit zeggen dat ze u hebben ontmoet en waarover u gesproken hebt.

Hoe komt het dat ik zwanger ben?

Het leven is geen rustig stromende rivier. Er zijn verschillende redenen waarom u ongewenst zwanger kunt zijn.
Enkele voorbeelden:

  • Een ongelukje met de anticonceptie (gescheurd condoom, een vergeten pil, pleister of ring, enz.);
  • Onbeschermde seks: omdat u het niet had voorzien, omdat u vergeten bent een condoom te gebruiken, omdat u dacht dat u niet vruchtbaar was in deze periode van de cyclus of in het algemeen, enz.;
  • U kunt zich momenteel geen anticonceptiemiddel aanschaffen omdat u geen voorschrift hebt, door financiële problemen, onder druk van uw partner, uw familie of omdat het verboden is in uw cultuur, enz.;
  • De anticonceptiemethode heeft gefaald (geen enkele methode is 100% betrouwbaar, hoewel de bescherming over het algemeen zeer goed is).

Het is belangrijk om te onthouden dat u op elk ogenblik van de menstruatiecyclus zwanger kunt worden, zelfs na één keer vrijen! Het gebruik van een anticonceptiemiddel – zelfs noodanticonceptie als de gewone anticonceptie heeft gefaald – is de enige manier om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Condooms zijn dan weer onmisbaar voor de bescherming tegen de overdracht van soa’s. Denk eraan u te laten testen als u onbeschermde seks hebt gehad met een nieuwe partner.

Wilt u meer weten over het risico op een ongewenste zwangerschap? Lees dan ons artikel over de bevruchting.

je-ne-voulais-pas-tomber-enceinte-que-faire-INTERNE

Ongewenste zwangerschap :
Welke oplossingen bestaan er?

Tijdens het gesprek met een arts of in een centrum voor geboorteregeling krijgt u neutrale informatie die u kan helpen bij uw beslissing.
Let wel, niet alle artsen en gynaecologen voeren abortussen uit! Via een gewetensclausule kunnen ze weigeren deze procedure op te starten. Ze zijn wettelijk wel verplicht u de gegevens te bezorgen van de centra waar de abortus wel kan worden uitgevoerd en waar het eerste informatieve gesprek kan worden gehouden.
Tijdens dat gesprek komen de verschillende mogelijkheden aan bod.

  • U beslist om uw zwangerschap af te breken. De arts moet controleren of u nog binnen de toegelaten termijn valt en welke methode hij u kan voorstellen (abortuspil of zuigcurettage). Hij bespreekt ook uw huidige anticonceptie en of die moet veranderen.
  • U beslist om uw zwangerschap uit te dragen. Daardoor krijgt u toegang tot rechten en wettelijke hulp voor zowel uzelf als uw toekomstig kind.
  • U kunt beslissen het kind bij de geboorte af te staan voor adoptie. Die oplossing komt heel zelden voor en wordt vaak pas als laatste uitweg gekozen . Er is evenwel een assistent ter beschikking die u kan helpen uw eventuele psychologische problemen aan te pakken die aan de basis kunnen liggen van uw situatie.

Uw gesprekspartner geeft u natuurlijk een verplichte bedenktijd van enkele dagen. U kunt nog een of meerdere nieuwe gesprekken vastleggen met die persoon als u daar behoefte aan hebt.

En daarna?

Er wordt minimale begeleiding voorzien, ongeacht uw beslissing.

  • Als u een abortus wilt, dan wordt de eigenlijke ingreep gevolgd door een extra raadpleging om te bevestigen dat u niet meer zwanger bent.
  • Indien u de zwangerschap wilt uitdragen, zult u worden bijgestaan door een medisch team dat vaak is samengesteld uit uw huisarts, uw gynaecoloog en een vroedvrouw.
  • Als u vragen hebt of als u graag met iemand over uw situatie praat, aarzel dan niet om een beroep te doen op een professionele zorgverlener.

Nuttige websites

Gegevens van de centra voor geboorteregeling

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Marie Mawet
Publicatiedatum : 11-01-2016