Een besmetting met Chlamydia, of chlamydiasis, is de meest voorkomende Seksueel Overdraagbare Infectie (SOI), en komt vooral, maar niet exclusief, voor bij jongeren onder 28 jaar. Indien tijdig behandeld, is genezing zonder sequelen mogelijk. Als de diagnose en de behandeling echter uitblijven, kan Chlamydia chronische ontstekingen veroorzaken die onder andere kunnen leiden tot onvruchtbaarheid.

Wat houdt een besmetting met chlamydia in?

Chlamydia is het gevolg van een besmetting met de bacterie Chlamydia trachomatis. Het is een Seksueel Overdraagbare Infectie (SOI) die zich nestelt in de seksuele secreties. De bacterie wordt teruggevonden in het slijmvlies van de schede (vagina) bij vrouwen en van de penis bij mannen, in de plasbuis (urethra) bij mannen en vrouwen, de endeldarm (rectum, vaak bij homoseksuelen) tot zelfs in de keel (orale seks).

De infectie is goed te behandelen. Uitstel van behandeling leidt echter tot ernstige problemen. Een langdurige (chronische) ontsteking van de organen in de onderbuik, met name de baarmoeder (endometritis) en de eileiders (salpingitis) kan tot onvruchtbaarheid leiden. Ook keel, ogen en longen kunnen worden aangetast naargelang het soort bacterie.

De bacterie kan ook buitenbaarmoederlijke (extra-uteriene) zwangerschappen en voortijdige bevallingen veroorzaken. De infectie lijkt sterk op een andere SOI, gonorroe, waarvan de verwekker, de gonokok veel agressiever is. Vaak worden beide bacteriën samen aangetroffen en dienen er behandelingen toegediend te worden die de twee infecties tegelijk dekken.

Chlamydia is de vaakst voorkomende SOI.

Het aantal besmettingen neemt nog steeds toe bij jongeren.

Hoe wordt je besmet met chlamydia ?

Zoals geldt voor de meeste SOI, wordt Chlamydia doorgegeven via vaginale seks, maar ook seksuele contacten, zoals liefkozingen zonder penetratie of ejaculatie, en orale of anale seks kunnen de bacterie doorgeven. Ook via seksspeeltjes of via het gebruik van de handen kan de bacterie worden overdragen.

Een moeder met Chlamydia kan haar baby besmetten tijdens de geboorte.

Wanneer wordt je besmet met chlamydia?

Iedereen kan Chlamydia infectie oplopen, de ziekte is immers zeer besmettelijk. De overdracht van mannen naar vrouwen is efficiënter dan omgekeerd, dus worden vrouwen worden vaker getroffen dan mannen. De permanente toename van het aantal gevallen betreft vooral jonge vrouwen tussen 15 en 28 jaar.

De overdracht van mannen naar vrouwen is efficiënter dan omgekeerd, dus worden vrouwen vaker getroffen dan mannen.

Dr Gilbert Donders, Gynaecoloog

Onbeschermde seks met meerdere partners - of met een partner die zelf meerdere seksuele partners heeft - vergroot het risico. Ook het hebben van een nieuwe partner gedurende de laatste twee maanden, of zelf ooit een of andere SOI gehad te hebben, verhoogt het risico.

In België is één vrouw op de 20 tussen 15 en 25 jaar besmet met chlamydia

(Plateforme Prévention Sida)

Wat zijn de symptomen van besmetting met chlamydia?

Het komt vaak voor dat een besmetting met Chlamydia geen symptomen geeft.

Twee tot zeven dagen na besmetting kunnen volgende symptomen zich voordoen:

  • een branderig gevoel bij het plassen,
  • geelachtig en soms slechtriekend vaginaal verlies,
  • verlies van etter langs de aars, bemoeilijkte stoelgang,
  • pijn in de onderbuik, in de schede (vagina) en aan de plasopening,
  • roodheid van de slijmvliezen in de schede,
  • roodheid en irritatie in de keel (vergelijkbaar met een keelontsteking).

Wat doen bij klachten?

Vermits besmetting met Chlamydia zelden gepaard gaat met alarmtekens, is het aangeraden om huisarts of gynaecoloog te raadplegen van zodra symptomen optreden, maar ook bij onbeschermde seks. Opsporing van de bacterie gebeurt met een uitstrijkje van de schede, de baarmoeder of de aars, en in een urinestaal.
Seksuele partner(s) op de hoogte brengen is een must, opdat ze op hun beurt geen andere personen zouden besmetten, en ze zich zouden laten screenen en behandelen.
Aan 15-28-jarigen, vrouwen met zwangerschapswens en zwangere vrouwen met een risicofactor wordt aangeraden zich systematisch te laten screenen.

Hoe wordt de ziekte behandeld?

Net als gonorroe en syfilis wordt besmetting met Chlamydia behandeld met antibiotica. De behandeling beschermt evenwel niet tegen nieuwe infecties, zodat je meer dan eens in je leven met chlamydia kan besmet geraken.
Een besmet persoon blijft besmettelijk zolang die niet volledig genezen is.
Meer dan ooit wordt zelfmedicatie afgeraden; foute behandeling is legio, vermits dezelfde symptomen kunnen worden veroorzaakt door verschillende ziekteverwekkers en de behandeling moet worden aangepast aan de diagnose. In dit geval, bijvoorbeeld, halen crèmes niets uit.
Bovendien is het vaak nodig tegelijkertijd een behandeling tegen gonorroe in te stellen.

Lymphogranuloma venerum

Lymphogranuloma venerum is een ernstige SOI die wordt veroorzaakt door een variant van de Chlamydia bacterie die hierboven wordt beschreven. Ze is erg zeldzaam in onze gewesten, en komt vaker voor in de tropen. 2 tot 60 dagen na besmetting ontstaat een klein pijnloos zweertje op de penis, vulva, wand van de schede, baarmoederhals, of endeldarm, mond of keel. Een tot twee weken later ontstaat een pijnlijke lymfeklierzwelling (in de lies bij mannen, dieper in de onderbuik bij vrouwen, of in de hals), die bijna op springen staat. Dit gaat gepaard met koorts, koude rillingen, een griepachtig gevoel, spier- en gewrichtspijn. Onbehandeld wordt de ontsteking chronisch en zijn verwikkelingen mogelijk (derde fase). De ziekte is goed te behandelen met antibiotica als dat vóór de derde fase gebeurt.

Het is aangeraden zich bij partnerwissel systematisch te laten screenen voor Chlamydia.

Dr Gilbert Donders, Gynaecoloog

Wat kan ik preventief doen?

Het gebruik van een condoom bij alle seksuele activiteiten, zowel met als zonder penetratie, is de beste preventie voor Chlamydia. Ook sekspeeltjes krijgen een condoom en handen een latex handschoen. Beter en praktischer haalbaar is zich regelmatig te laten screenen, ook als geen symptomen.

Met medewerking van Dr Gilbert Donders, Gynaecoloog, RZ Tirlemont.
Publicatiedatum: 10-03-2017
Bronnen: Sante.gouv.qc.ca - Plateforme Prévention sida. 2014 - Les IST. Fédération des Centres de planning familial des FPS. 2010. - Surveillance des IST dans la population générale. Institut scientifique de santé publique. 2013. - OMS