Buikpijn, gevoelige borsten … Wat gebeurt er allemaal in uw lichaam tijdens de menstruatie?
En wat is de oorzaak van die vervelende klachten waar veel vrouwen last van hebben?

De menstruatie gaat vaak gepaard met onaangename symptomen. De oorzaak daarvan is hormonaal. Onder invloed van hormonen verandert het lichaam inderdaad tijdens de diverse stadia van de menstruatiecyclus. Een opgeblazen gevoel, krampen, stemmingswisselingen … Al die lichamelijke, emotionele en gedragsgebonden symptomen houden verband met wat men het ‘premenstrueel syndroom’ noemt (lees ook : Wat is het premenstrueel syndroom?). Praat erover met uw huisarts of gynaecoloog als die klachten aanhouden buiten de menstruatieperiode.

Krampen, misselijkheid en diarree tijdens de menstruatie

Bij hevige krampen in de onderbuik of pijn in de rug spreekt men van dysmenorroe. Die klachten worden veroorzaakt door een hogere prostaglandineproductie in het baarmoederslijmvlies of endometrium. Als de vrouwelijke eicel niet bevrucht wordt door een mannelijke zaadcel, zorgen de prostaglandines ervoor dat de baardmoederspier zich samentrekt. Zo helpen ze om het overtollige slijmvlies en bloed af te scheiden. Dat noemen we de menstruatie.

Via de bloedsomloop komen die prostaglandines ook terecht in andere lichaamsdelen, waardoor ze aan de basis liggen van klachten zoals diarree en misselijkheid.

Pijnlijke, gezwollen borsten tijdens de menstruatie

Pijnlijke borsten worden veroorzaakt door de invloed die hormonen hebben op het lichaam. Tijdens de menstruatieperiode razen de hormonen door het lichaam van de vrouw, waardoor ze aanleiding geven tot een algemeen verstoord hormonaal evenwicht.

Dat verschijnsel houdt verband met overtollige oestrogenen in het lichaam. Tijdens de menstruatie worden de borsten daardoor gevoeliger: ze zwellen op, zijn gespannen en doen pijn bij aanraking.

Symptomes_precoces_grossesse_03

Overmatig zweten tijdens de menstruatie

Sommige vrouwen hebben tijdens de menstruatieperiode last van overmatig zweten. Deze klachten zijn ook weer het gevolg van de inwerking van hormonen op de zweetklieren.

Daardoor kunnen er zowel overdag als ’s nachts opvliegers ontstaan.

Vermoeidheid bij overvloedige menstruatie

Tijdens de menstruatie stoot de baarmoeder niet alleen slijmvlies, maar ook bloed uit. Als een vrouw tijdens haar menstruatie sterke bloedingen heeft, daalt de hoeveelheid rode bloedlichaampjes en ijzer in haar lichaam. In geval van een dalende hoeveelheid rode bloedlichaampjes wordt er minder zuurstof vervoerd en kan men zich slapjes en vermoeid voelen.

Migraine, slaapstoornissen en stemmingswisselingen

De prostaglandines die via het bloed vervoerd worden door het lichaam kunnen ook hoofdpijn veroorzaken. Bovendien leiden wijzigingen in het oestrogeengehalte tot allerlei veranderingen en schommelingen in de werking van bepaalde neurotransmitters in de hersenen. Een onevenwichtig oestrogeengehalte verstoort die neurotransmitters en dat leidt tot allerlei vervelende symptomen, zoals problemen om in te slapen, prikkelbaarheid, zwaarmoedigheid en zelfs migraine.

symptomes-desagreables-pendant-les-regles-INTERNE

Acne, net voor de menstruatie

Acne wordt veroorzaakt door een overmatige productie van de talgklieren, die zich in de opperhuid bevinden. Deze hormonale acne komt voor na de ovulatie, anders gezegd tijdens de week die voorafgaat aan de menstruatie. Doordat de talgklieren meer sebum (een soort vetlaagje) produceren, raken de poriën in de huid gemakkelijk verstopt. Daardoor verschijnt er op verschillende plaatsen acne, onder meer op de kin, de neus, de hoofdhuid en boven de boezem.

Anderzijds is het ook mogelijk dat u helemaal geen menstruatieklachten hebt. Elk lichaam is anders en ook de menstruatiecyclus is voor elke vrouw verschillend. Sommige vrouwen zijn helemaal klachtenvrij, terwijl voor andere vrouwen de menstruatie een echte lijdensweg is. Aarzel niet en praat over uw klachten met uw arts of gynaecoloog.

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Marie Mawet

Publicatiedatum : 11-01-2016