Heb ik tijdens de menopauze meer kans op hart- en vaatziekten? (Dr Mireille Smets)

De menopauze en hart- en vaatziekten

In de menopauze neemt het risico op hart- en vaatziekten toe. Om preciezer te zijn: tot deze periode van hun leven profiteren vrouwen van de bescherming van bepaalde hormonen, de oestrogenen. Die hormonen zijn gunstig voor de goede cholesterol, de HDL-cholesterol die de aders “reinigt”. En zij remmen de slechte cholesterol, de LDL-cholesterol die zich ophoopt in de bloedvaten en deze verstopt.

Zodra vrouwen in de overgang komen, daalt het oestrogeengehalte. Op het vlak van hart- en vaatziekten halen zij de mannen dus in.

De menopauze is niet de enige verklaring voor dit verschijnsel. Met de leeftijd verouderen de aders immers. De aderwanden worden stijver en de elastische vezels breken. Het hart moet dus harder werken om het bloed door de aders te pompen. De bloeddruk stijgt en het risico op een hartinfarct neemt toe.

De leeftijd en de overgang zijn dus allebei de oorzaak van hart- en vaatziekten zoals verhoogde bloeddruk, een beroerte, angina pectoris, trombose of hartinsufficiëntie.

Hoe vermindert u het risico op hart- en vaatziekten in de menopauze?

Een gezondere levensstijl kan het risico op de hart- en vaatziekten die vaker voorkomen tijdens de menopauze beperken. Gezonder leven heeft betrekking op verschillende aspecten:

  • Vermijd de slechte vetten, die de oorzaak zijn van de LDL-cholesterol: boter, vette kaas, spekvet, vet vlees. Laat echter niet alle vetstoffen weg uit uw voeding, ze hebben namelijk een gunstige werking op het lichaam. Eet dus liever vetten die goede cholesterol bevatten (vis, plantaardige oliën zoals olijf- en koolzaadolie). Er zijn ook vetten die nog slechter zijn voor het hart: de “transvetten” die ontstaan bij het harden van vetten. Deze transvetten zitten in fabrieksproducten zoals diepvriesfrieten, boterhampasta, koekjes, taarten, quiches, enz.
  • Stop met roken: naast de andere schadelijke effecten op het lichaam, versnelt roken ook de hartfrequentie. Het vermindert tevens de zuurstoftoevoer van de cellen en het gehalte van de goede cholesterol.
  • Drink geen calorierijke alcohol: sommige soorten alcoholische dranken bevatten veel meer calorieën en verergeren gewichtsproblemen en dus een hoge bloeddruk.
  • Beperk het zoutgebruik: voeg bij voorkeur geen zout toe aan het eten, of het nu tijdens het koken of aan tafel is. U kunt het zout vervangen door specerijen, kruiden, gember, knoflook of citroensap.
  • Beweeg: regelmatige lichaamsbeweging beschermt het lichaam tegen de effecten van het ouder worden en het is een goede manier om stress kwijt te raken. Het is dus een goede oplossing tegen een te hoge bloeddruk. Vermijd wel te intensieve sporten als u last hebt van hartinsufficiëntie.

Het effect van hormonale substitutietherapie (HST)

Als u veel last hebt van overgangsklachten, kan uw arts u hormonale substitutietherapie (HST) voorschrijven. Die therapie veroorzaakt, wanneer ze correct wordt voorgeschreven, slechts een lichte of helemaal geen toename van het risico op veneuze of arteriële trombose, d.w.z. de vorming van een bloedklonter in een (slag)ader.

Er is namelijk aangetoond dat de ongewenste effecten afhankelijk zijn van het soort HST, de toedieningswijze en de termijn tussen het begin van de menopauze en het moment dat de overgang een feit is1. Uw arts zal altijd de voordelen en risico's tegen elkaar afwegen, evenals de eventuele contra-indicaties, voordat u gedurende een beperkte periode HST krijgt voorgeschreven.

Meer informatie: Is HST gevaarlijk?

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Gautier Vandenbossche

Date de publication : 11-01-2016
Bron :Update International Menopause Society recommendations on MHT, Climateric 2013;16:316-337