Moet ik een condoom omdoen als ik een ander voorbehoedsmiddel gebruik?
Ja, bij onveilige seks
Om soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) te vermijden, wordt aangeraden om bij elk seksueel contact met een nieuwe partner een condoom te gebruiken.
Een koppel met een vaste relatie dat van plan is geen condooms meer te gebruiken, moet dat toch even uitstellen. Eerst moet het koppel 6 weken wachten na het laatste onbeschermde contact. Vervolgens moet een soa-test worden gedaan en dat resultaat moet negatief zijn. Die procedure moet herhaald worden als een van beiden onbeschermde seks heeft met een andere partner.
Ja, als de gebruikte anticonceptie kan falen
Soms moet een condoom worden gebruikt ter aanvulling van een ander voorbehoedsmiddel wanneer er een risico bestaat dat dat middel niet afdoende beschermt. Bijvoorbeeld: u bent vergeten de pil te nemen, u hebt bepaalde medicijnen gebruikt die de werking van het voorbehoedsmiddel verminderen, of u hebt uw anticonceptiepleister of vaginale ring te laat vervangen.
U moet in de bijsluiter of bij uw gynaecoloog controleren hoe lang u ter aanvulling een condoom dient te gebruiken.
Ja, als uw voorbehoedsmiddel niet zo doeltreffend is
Sommige anticonceptiemethodes bieden op zichzelf geen al te grote bescherming. Dat is het geval voor het pessarium, het cervixkapje en zaaddodende crèmes. Voor de veiligheid kan ter aanvulling een condoom worden gebruikt.
Misschien, als u met hormonale anticonceptie begint of van hormonaal voorbehoedsmiddel verandert
Sommige hormonale voorbehoedsmiddelen zijn onmiddellijk doeltreffend wanneer u ermee begint op de eerste dag van uw menstruatie (de pil, de anticonceptiepleister, de vaginale ring , het implantaat binnen 24 uur ).
Begint u op een ander moment in uw menstruatiecyclus (methode ‘Quick Start’) met het gebruik van een anticonceptiemiddel, dan moet u 7 dagen of een hele cyclus lang een condoom gebruiken om beschermd te zijn. U bekijkt uw eigen situatie best met uw arts.
Bij andere hormonale voorbehoedsmiddelen is in het begin een aanvullende bescherming noodzakelijk.
Als u van het ene voorbehoedsmiddel overstapt naar het andere, doet u er goed aan op het moment van de omschakeling de adviezen in de bijsluiter te lezen. Een condoom kan ook dan een tijdlang noodzakelijk zijn.
Ja, vlak na anticonceptie door sterilisatie
Na een sterilisatie-ingreep verdwijnt de vruchtbaarheid niet onmiddellijk. Het is dan ook raadzaam om een voorbehoedsmiddel, bijvoorbeeld een condoom, te gebruiken tot de arts bevestigt dat de ingreep geslaagd is.
- Vasectomie : u moet 2 à 3 maanden wachten om zeker te zijn dat het sperma geen spermatozoïden meer bevat.
- Sterilisatie door middel van implantaten : de eileiders raken niet onmiddellijk verstopt en de gynaecoloog moet 3 maanden na de ingreep controleren of ze daadwerkelijk afgesloten zijn. Ondertussen moet een ander voorbehoedsmiddel worden gebruikt.
Publicatiedatum : 11-01-16