Neem je tijd om te genieten van de eerste keer
Vanaf welke leeftijd mag men voor het eerst seksuele betrekkingen hebben?
In België mag men volgens de wet seksuele betrekkingen hebben vanaf 16 jaar. Vóór deze minimumleeftijd is iedere seksuele relatie verboden en wordt het beschouwd als een strafbaar feit. Afgezien van de wettelijke context is het echter ook noodzakelijk dat je lichaam voldoende ontwikkeld is voor penetratie: de vaginawanden moeten elastisch, de schaamlippen uitgezet en de vagina glad zijn. Bovendien zijn niet alleen de lichamelijke aspecten van belang, het meisje moet er zich ook – en vooral – psychisch klaar voor voelen.
Wanneer weet je dat je er klaar voor bent?
In België ligt de gemiddelde leeftijd van het eerste seksuele contact op 17,2 jaar. Ieder voelt persoonlijk aan wanneer hij/zij klaar is voor die 'eerste keer'. Hierover wordt er best openlijk gepraat met de partner. Het is belangrijk dat de partner respect toont bij het horen van "nee, ik ben er nog niet klaar voor". Als hij/zij je onder druk zet, stel jezelf dan de vraag of hij/zij wel de juiste persoon is voor jou.
Zijn de eerste seksuele contacten pijnlijk voor meisjes?
In onze cultuur beweert een hardnekkige mythe dat meisjes altijd pijn ervaren tijdens hun eerste keer. Dat is echter niet waar! De eerste seksuele contacten kunnen gepaard gaan met pijn en bloedverlies – veroorzaakt door het gescheurde maagdenvlies. Maar de eerste seksuele betrekkingen zijn voor meisjes niet noodzakelijk pijnlijk!
Als ze echt wil vrijen, als de partner de tijd neemt en intiem is en als het meisje lichamelijk en mentaal opgewonden is, dan is de kans klein dat de eerste keer pijnlijk is. Doordat ze bang is voor de pijn kan een meisje echter wel (onbewust) haar bekkenbodemspieren aanspannen. In dat geval kan de penetratie moeilijker en dus pijnlijker verlopen.
Het is belangrijk om de tijd te nemen en het voorspel niet over te slaan. Strelingen, massages ... zorgen voor meer seksuele opwinding en bereiden het lichaam van de partners voor, zodat het vrijen vlot verloopt.
Kun je als koppel die (eventuele) pijn vermijden?
Alvorens die eerste keer te beleven, is het belangrijk dat jullie een tijdlang elkaars lichaam leren kennen, dat jullie niet gehaast zijn en dat jullie niet gestoord worden. De liefde bedrijven is iets dat je samen met je partner moet leren. Dat vraagt dus wat tijd.
Besef ook dat de eerste keer zelden de beste keer is. In tegenstelling tot de verwachting die de media creëren, komen meisjes tijdens hun eerste keer zelden tot een orgasme. Dat komt ook doordat vaginale penetratie doorgaans niet de beste manier is om een vrouw te doen klaarkomen. Toch kan die allereerste keer een mooie ervaring worden als het in goede omstandigheden gebeurt.
Vergeet niet jezelf te beschermen!
En wat ook nog belangrijk is: bespreek op voorhand welke soort anticonceptie jullie willen gebruiken, want geloof vooral het fabeltje niet dat een meisje niet zwanger kan worden tijdens de eerste seksuele contacten! Er bestaat een hele reeks anticonceptiemiddelen: pil, vaginale ring, implantaat, pleister, prikpil, spiraaltje (koperspiraaltje of hormoonspiraaltje), pessarium.
Opgepast: die beschermen tegen een ongewenste zwangerschap, maar niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Daarvoor is het condoom het meest betrouwbare middel.
Publicatiedatum: 29-09-2017