Pil versus vruchtbaarheid:
van mythe tot werkelijkheid

Volgens sommige opvattingen zou de pil de vruchtbaarheid van de vrouw verminderen. Die mythe, die diep in ons gedachtegoed geworteld is, doet menige vrouw huiveren. Toch werden al meerdere studies uitgevoerd die dat bijgeloof ontkrachten.

De pil zou inderdaad de vruchtbaarheid beïnvloeden, maar slechts tijdelijk en dus niet voorgoed. Ze zou zelfs beschermende eigenschappen hebben die heilzaam zijn voor de vruchtbaarheid.

Hoe werkt de pil?

De pil dient om de eierstokken van de vrouw tijdelijk op non-actief te stellen. Ze geeft een kleine dosis hormonen vrij om de eisprong tegen te houden* en dus te voorkomen dat de zaadcellen in contact komen met een eicel. Er vindt dan ook geen bevruchting en geen mogelijke zwangerschap plaats. De pil heeft met andere woorden wel degelijk een invloed op de vruchtbaarheid.

Natuurlijk verdwijnen de hormonen van de pil geleidelijk aan uit het lichaam wanneer de vrouw stopt met de inname ervan en de gebruikelijke hormonale cyclus start weer op.

Daardoor begint de vrouw opnieuw te ovuleren.

Vruchtbaarheid weg door de pil?

Het is belangrijk om weten dat de vruchtbaarheid afhangt van factoren die niets te maken hebben met de pil of een ander voorbehoedsmiddel in het algemeen.

Bijvoorbeeld:

  • Het gewicht van de vrouw is een doorslaggevende factor voor de voortplanting. Een vrouw met overgewicht zal zich moeilijker kunnen voortplanten dan een vrouw met een stabiel gewicht. Hetzelfde geldt trouwens voor vrouwen met ondergewicht.
  • Stress en levenswijze
  • Een al dan niet gezonde levensstijl
  • De inname van geneesmiddelen die inwerken op het centraal zenuwstelsel, zoals medicijnen tegen angst, migraine, depressie enz., kunnen eveneens de vruchtbaarheid beïnvloeden

En dan zijn er nog de factoren die niets met het vrouwelijke geslacht te maken hebben: ook de mannelijke partner kan problemen ondervinden met de voortplanting. In dat geval is het raadzaam samen een arts of gynaecoloog te raadplegen.

Vergeet niet dat vrouwen het vruchtbaarst zijn tussen 20 en 30 jaar. Na 30-35 jaar neemt de vruchtbaarheid af.

Vruchtbaarheid na het stoppen met de pil

Na het stoppen met de pil komt de menstruatiecyclus weer op gang. De vrouw kan dan perfect zwanger worden. Geduld is echter geboden, want de baarmoeder moet langzaam maar zeker herstellen van de jarenlange opname van hormonen ten gevolge van de inname van de pil.

Er is dus geen reden tot paniek als u niet meteen resultaat boekt! Geen enkele vrouw kan zelf kiezen wanneer ze zwanger zal worden. Alles hangt af van bovenstaande factoren en verschilt van vrouw tot vrouw.
Raadpleeg wel uw gynaecoloog als u na een jaar van regelmatige geslachtsgemeenschap en pogingen om zwanger te geraken nog geen resultaat hebt.

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Marie Mawet
Publicatiedatum : 11-01-16