Redactioneel Team

De volledige inhoud van de website Gyn&co werd gerealiseerd door wetenschappelijke journalisten die werken voor het communicatieagentschap Mission Systole. De inhoud werd herlezen en gecorrigeerd door een team van artsen. In onze video’s (Gyn&co minuut en Vragen van Vrouwen), vindt u ook tussenkomsten van artsen, gynaecologen, psychologen en voedingsdeskundigen.

Wenst u mee te werken aan Gyn&co?

Vul dan zeker het formulier in!

Het redactiecomité van Gyn&co

Het redactiecomité schrijven niet alleen de artikelen, maar nemen ook contact op met de gezondheidswerkers en de institutionele partners, waardoor ze de wetenschappelijke redactielijn van de website garanderen.

ViVio is een Belgische uitgever die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van content op maat rond gezondheid en welzijn. ViVio heeft ondertussen 19 jaar ervaring met het ontwerpen, realiseren en produceren van informatie- en communicatiemedia (magazines, brochures, gidsen, webinhoud, infografieën, video’s…), in samenwerking met de belangrijkste spelers in de medische, farmaceutische en gezondheidssector.

Zijn corebusiness is gericht op patiënteninformatie, maar ViVio ontwikkelt ook verschillende referentiemedia voor gezondheidsprofessionals (gidsen, nieuwsbrieven…).

Om correcte informatie te waarborgen, wordt de door ViVio geproduceerde inhoud altijd samengesteld door journalisten met een passie voor redactiewerk en gezondheid, in nauwe samenwerking met medische specialisten: artsen, kinesitherapeuten, ergotherapeuten, voedingsdeskundigen…

Het Leescomité van Gyn&co

Vooraleer iets online wordt geplaats, via eender welk medium, wordt de inhoud van het artikel geredigeerd door het redactiecomité, onderworpen aan een specialist die geïnterviewd werd, opdat nagegaan kan worden of zijn/haar opmerkingen in alle objectiviteit zijn gegeven.

Deze artikelen worden regelmatig herlezen door een leescomité bestaande uit andere specialisten om de wetenschappelijke waarde van de artikelen te beoordelen.

Dr Gautier Vandenbossche, gynaecoloog aan het UZ van Luik

Dr. Vandebossche is een jonge arts, afgestudeerd aan de Universiteit van Luik in 2011. Daarna besloot hij zijn professionele carrière verder te zetten door zich te specialiseren in de gynaecologie-verloskunde.

Hij werkt momenteel voor het CHU te Luik (op de site van Sart-Tilman en Notre Dame de Bruyères), de CHBA van Seraing en in 2 privépraktijken (te Boncelles en Embourg).

Zijn voorkeur gaat uit naar de volgende domeinen: opvolging van de zwangerschap, contraceptie en menopauze, verloskundige echografie (meer specifiek het onderzoek tijdens het 1e trimester) en gynaecologie.

Hij geeft ook les aan de hogeschool Sainte-Julienne te Luik waar hij verloskundige en gynaecologische pathologieën aan de klassen van het tweede jaar vroedkunde geeft. Daarnaast geeft hij ook les aan de hogeschool André Vésal van de provincie Luik waar hij medisch geassisteerde voortplanting onderricht aan het 4e jaar vroedkunde.

"Gynaecologie-verloskunde is waarschijnlijk de meest betrokken en gepassioneerde specialisatie in de geneeskunde. De gynaecoloog vergezelt zijn patiënte in alle belangrijke fases van haar leven, van de jeugdcontraceptie, opvolging van de zwangerschap tot de menopauze. Hij is polyvalent en moet evenwel een aanpak hebben op het gebied van chirurgie, endocrinologie, voortplanting met behulp van medicatie, de echografie, enz….

Hij deelt de gelukkigste momenten van een koppel maar soms ook de moeilijkste. Hij moet zich beschikbaar tonen naar zijn patiënten toe alsook vlug kunnen reageren. Hij moet een luisterend oor kunnen zijn voor de meest intieme klachten van zijn patiënten. Over het algemeen maak ik van de vrouwelijke gezondheidszorg mijn prioriteit !

Door deel te nemen aan de ontwikkeling van de site Gyn&co, hoop ik zo veel als mogelijk van mijn kennis aan te bieden aan de vrouwen. Ik hoop antwoorden te kunnen geven op hun vragen zodanig dat ze zich levenslang “vrouw” kunnen voelen in hun lichaam en in hun relatie."

Dr Marie Mawet

Na 2 jaar interne geneeskunde gestudeerd te hebben aan de Universiteit van Luik, besliste Dr Mawet in 2012 een loopbaan uit te bouwen als onderzoekster in de farmaceutische wereld naar Mithra Pharmaceuticals.

Aansluitend bij haar interesse in de endocrinologie, was het vanzelfsprekend dat zij koos voor de onderzoek naar vrouwelijke gezondheid, meer bepaald de ontwikkeling van de nieuwe hormonale contraceptiva.

Dr Mawet is dan ook in het bezit van een bijkomende master in de reproductieve endocrinologie.

"De vrouwelijke gezondheid blijft voor mij het meest interessante medisch domein maar ook het meest complexe. Naast het feit dat ik arts ben, ben ik ook een vrouw, een echtgenote en een moeder. Ik moet keuzes maken met betrekking tot mijn gezondheid alsook voor mijn familiale plannen.

Elke patient verdient een oplossing, passend bij zijn leefstijl en gezondheid. Om deze reden, is de ontwikkeling van nieuwe therapeutische strategieën in de vrouwelijke gezondheid, voor mij een noodzaak maar ook een doel."

Naleving van de wet

Gyn&co is en blijft een initiatief van een farmabedrijf. Daarom is het belangrijk erop te wijzen dat elk artikel grondig wordt nagelezen door de informatie-afdeling van Mithra Pharmaceuticals, om te garanderen dat de wet inzake reclame voor geneesmiddelen wordt gerespecteerd.

Met medewerking van: