Vermoeidheid, misselijkheid en uitblijvende maanstonden vormen een veelvoorkomende combinatie. Bij sommige vrouwen wordt het idee dat ze zwanger zijn echter zo sterk en realistisch dat ze er negen maanden of zelfs langer van overtuigd zijn dat ze een baby verwachten, ook al is er geen foetus. Dat noemt men een schijnzwangerschap of pseudocyesis

De symptomen van een schijnzwangerschap

Sommige vrouwen ontkennen hun bestaande zwangerschap en zijn zich soms zelfs tot het einde totaal niet bewust van hun toestand. Bij een schijnzwangere vrouw is het net omgekeerd: zij is ervan overtuigd dat ze zwanger is, ook al is het tegendeel duidelijk bewezen. Ze krijgt ook de symptomen van een zwangerschap:

  • Uitblijven van de menstruatie
  • Misselijkheid
  • Verhoogde hormoonwaarden
  • Buikpijn
  • Zware vermoeidheid
  • Gewichtstoename
  • Opgezwollen buik, soms zoals in de 8ste maand van de zwangerschap
  • Pijnlijke borsten (soms komt er zelfs colostrum uit)

In sommige extreme gevallen kan de vrouw zwangerschapscomplicaties krijgen, zoals zwangerschapsvergiftiging. Ze kan zelfs weeën voelen en het begin van de arbeid.

Schijnzwangerschap is een psychische stoornis die steeds minder voorkomt. Dat kan worden verklaard door het bestaan van zwangerschapstesten of de evolutie van de samenleving, waarin de rol van de vrouw niet langer alleen wordt gekoppeld aan het moederschap.

grossesse-nerveuse-une-sensation-plus-que-reelle-INTERNE

Wat zijn de oorzaken van een schijnzwangerschap?

In de meeste gevallen is de oorzaak vooral psychosomatisch. De vrouw wil zo graag zwanger worden dat haar hersenen allerlei veranderingen in haar lichaam op gang brengen. Het kan ook gaan om vrouwen die een panische angst hebben om zwanger te worden. Daarom komt dit verschijnsel vooral voor bij jonge meisjes en oudere vrouwen.

Ook een traumatische gebeurtenis kan tot een schijnzwangerschap leiden: verschillende miskramen, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, het overlijden van de partner, een abortus, enz.

Tot slot kunnen ook bepaalde fysieke of psychologische stoornissen zwangerschapssymptomen opwekken. Bijvoorbeeld een zware depressie of een eierstokgezwel kunnen de hormoonhuishouding van de vrouw overhoophalen en de menstruatie laten stoppen.

Een grondige en multidisciplinaire behandeling

De diagnose van een schijnzwangerschap is eenvoudig te stellen. Men hoeft enkel een zwangerschapstest te doen en een echografie uit te voeren om aan te tonen dat de vrouw niet zwanger is. De ziekte behandelen is echter veel gecompliceerder.

Schijnzwangerschap is een psychologische stoornis die behandeld moet worden door deskundigen. Zo kan de vrouw over haar emoties en gewaarwordingen praten en zich bewust worden van haar lichaam. Het is raadzaam een beroep te doen op multidisciplinaire zorgverleners (psychiaters, artsen en gynaecologen) om de ziekte en de oorzaak ervan beter te begrijpen.

Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Marie Mawet
Publicatiedateum : 11/01/2016