De komst van een baby gooit het leven van een koppel helemaal overhoop. De rol van ouder neemt immers al snel de bovenhand in plaats van die van man en vrouw.
Daardoor kan de zin in seks afnemen. Welke factoren kunnen verklaren waarom men minder zin heeft in seks na een zwangerschap? Welke oplossingen zijn er?

point-d-interrogation

Vanaf wanneer kunt u weer vrijen na de bevalling?

Vanuit medisch oogpunt kunt u drie weken of zelfs een maand na de bevalling weer seksuele betrekkingen hebben. Dit kan afhangen van het type bevalling (keizersnede, verlostang, enz.). Het is altijd raadzaam te wachten tot de bloedingen gestopt zijn.

De meeste koppels beginnen opnieuw met seks tijdens de eerste drie maanden, maar sommige wachten zes maanden of een jaar. Het belangrijkste is dat beide partners er zich klaar voor voelen.

De remmingen om seks te hebben na de zwangerschap

Hoewel ook mannen na de geboorte van hun kind een lager libido kunnen hebben, zijn het in het algemeen de vrouwen die er meer last van hebben. Dit is te verklaren door verschillende factoren:

  • Na de bevalling heeft de vrouw de neiging om zich meer moeder dan vrouw te voelen. Ze sluit zich op in een emotionele cocon waar haar baby, en hij alleen, haar een volledig bevredigend gevoel geeft.
  • Door de typische postnatale hormoondaling kan de vaginale afscheiding verminderen (of zelfs stoppen). Door deze intieme droogte wordt seks pijnlijker voor de vrouw.
  • Naast het probleem van de vaginale droogte kan de bevalling nog voor andere tijdelijke lichamelijke ongemakken (keizersnede, episiotomie, litteken, intieme gevoeligheid, enz.) zorgen die de geslachtsgemeenschap
  • De zorg voor een pasgeboren baby betekent dat u amper rust krijgt. Tussen de voedingen, de luiers verschonen en de huilbuien (overdag en ’s nachts) door begint de vermoeidheid te wegen. De slaapkamer wordt dan vaak alleen gebruikt om te slapen.
  • Nadat ze zich negen maanden dikker zag worden, heeft een jonge mama niet meer hetzelfde beeld over haar lichaam. Het kan zijn dat ze het niet meer herkent en zich niet meer zo begeerlijk voelt als vroeger.

Het artikel lezen : Uw lichaam na de zwangerschap

Baisse_libido_picto

Wanneer moet u een arts raadplegen?

Seks na de bevalling kan pijnlijk zijn de eerste keren. Praat erover met uw arts als die pijn blijft duren en heviger wordt, zelfs bij heel rustige seksuele betrekkingen, of als u slecht ruikend bloedverlies hebt.

Dit kan erop wijzen dat de episiotomie/knip niet goed geneest of dat u een infectie heeft.

Hoe krijgt u weer zin in seks na de bevalling?

Praten is heel belangrijk in een relatie. Zeggen wat u voelt, wat u mist of waarom u minder zin hebt, is al een eerste grote stap om de intimiteit in de relatie terug te vinden na de bevalling.
Er zijn nog andere oplossingen om de zin in seks weer te doen toenemen:

  • Postnatale revalidatiesessies helpen om de bekkenbodemspieren te trainen en opnieuw seksuele betrekkingen te hebben na de bevalling.
  • Met een glijmiddel wordt de geslachtsgemeenschap minder pijnlijk, vooral als u last hebt van vaginale droogte.
  • U kunt rustig beginnen en langzaam opbouwen, door te beginnen met aanrakingen, liefkozingen en meer intieme strelingen.
  • Kies standjes die geen druk uitoefenen op uw gevoelige zones.
  • Las wat tijd in voor u beiden, samen met uw partner, om elkaar opnieuw te ontdekken.
Artikel opgemaakt onder toezicht van Dr Gautier Vandenbossche
Publicatiedatum: 12-02-2016