Seks: wat verandert er bij zwangerschap?
Lichamelijke veranderingen
Als een vrouw zwanger is, zijn er in de eerste plaats belangrijke lichamelijke veranderingen. Ze krijgt een dikkere buik, zwaardere borsten, stemmingswisselingen, … De eerste drie maanden van de zwangerschap hebben veel vrouwen zwangerschapskwalen, zoals vermoeidheid, misselijkheid, … Het is dan niet ongewoon om minder zin in seks te hebben.
In het tweede trimester nemen de zwangerschapskwalen meestal wat af. Veel vrouwen krijgen weer meer energie en voelen zich meer dan ooit vrouw. Tijdens een zwangerschap neemt ook de bloeddoorstroming van het bekken (vasocongestie) toe. Het gevolg daarvan is dat de vagina makkelijker vochtig – en soms ook gevoeliger – wordt, waardoor vrijen ook plezieriger kan worden.
In het laatste trimester treden er nieuwe ongemakken op: veelvuldig plassen, moeilijker slapen, sommige houdingen worden moeilijker, … Daardoor zijn veel koppels tijdens de laatste maanden van de zwangerschap seksueel minder actief, maar wordt er meer gekust en gestreeld.
Bloedverlies of weeën na het vrijen?
Na seksuele gemeenschap kunnen zwangere vrouwen last hebben van bloedverlies. Die gewoonlijk goedaardige bloedingen zijn het gevolg van de grotere kwetsbaarheid van de baarmoederhals tijdens de zwangerschap of aan een prolaps van het endometrium, het slijmvlies aan de binnenzijde van de baarmoeder. Toch is het altijd raadzaam om in dat geval uw gynaecoloog te raadplegen, die een controle-echo van uw zwangerschap zal uitvoeren. In geval van herhaalde bloedingen zal de arts nagaan of er een eventuele pathologische oorzaak is, zoals een infectie van de baarmoederhals, een abnormaal uitstrijkje of een baarmoederpoliep. In dat geval moet de toekomstige moeder van nabij gevolgd en behandeld worden.
Na seksuele omgang kunnen zwangere vrouwen ook soms weeën krijgen. Gewoonlijk zijn dat goedaardige contracties van de baarmoeder. Als die meteen na het vrijen voorkomen, is er gewoonlijk geen reden tot paniek. Maar als ze te pijnlijk zijn, kan het koppel best tijdelijk afzien van seksueel verkeer met penetratie. Als de aanstaande moeder echter vaak last heeft van een harde buik en dat ook als ze niet vrijt, raadpleegt ze beter haar arts. Een en ander kan namelijk het voorteken van een vroegtijdige bevalling zijn.
Ander lichaamsbeeld
Daarnaast ondergaat een zwangere vrouw psychologische veranderingen. Doordat hun lichaam verandert, zijn vrouwen meer op zichzelf gericht en verandert hun lichaamsbeeld. Het is mogelijk dat een vrouw zich met haar dikke buik en zware borsten niet meer aantrekkelijk vindt. Dat kan ook de partner overkomen. Vrouwen ervaren ook vaker dat geuren, smaken of aanrakingen leuker of net onaangenamer worden. Dat alles kan een invloed hebben op de seksualiteitsbeleving van een koppel.
Puur lichamelijk is er geen enkel bezwaar om tot de dag vóór de bevalling nog seks te hebben, tenzij de gynaecoloog dat om medische redenen afraadt.
Aandacht voor elkaar
Wanneer een vrouw zo sterk op zichzelf gericht is, brengt dat niet zelden ook relationele veranderingen met zich mee. Soms voelt een partner zich wat buitengesloten. Maar ook de wetenschap dat er een kind in de buik van de vrouw groeit, kan het vrijen afremmen. Partners zijn dikwijls – onterecht – bang dat seksualiteit hun ongeboren kind zal schaden.
Als koppel is het heel belangrijk om ook tijdens de zwangerschap openhartig over seksualiteit te blijven spreken. Zeg elkaar eerlijk wat je wel of niet leuk vindt. Blijf ook tijdens een zwangerschap aandacht hebben voor elkaar als partner en niet alleen als aanstaande ouder.
Publicatiedatum : 27-07-2017