Elke vrouw beleeft haar maandstonden op haar manier. Maar soms wordt het gewoon te veel: bloedingen die dagenlang aanhouden, vermoeidheid veroorzaken en zo overvloedig zijn dat de vrouw haar gewone activiteiten moet staken. In dat geval moet ze een arts raadplegen.

Elke vrouw haar regels …

Sommige vrouwen voelen zich heel slecht tijdens hun maandstonden, andere dan weer kiplekker. Sommigen merken aan hun humeur wanneer hun maandstonden er aankomen, anderen zien het aan de eerste bloeddruppels.

Kortom, er zijn evenveel manieren om de menstruatie te beleven als er vrouwen zijn.

Behalve wanneer het bloedverlies te overvloedig is en de gezondheid in gevaar brengt.

Wanneer kunnen we spreken van abnormaal overvloedige maandstonden?

In de regel wordt ervan uitgegaan dat een vrouw die meer dan 80 ml bloed per menstruele cyclus verliest, overvloedige maandstonden heeft (ook wel menorragie genoemd). Uiteraard is het niet evident om te weten hoeveel bloed u precies verliest. Maar als u een hele dag lang elk uur of om de twee uur uw tampon of maandverband moet vervangen, mag u er redelijkerwijze van uitgaan dat het om abnormaal bloedverlies gaat.

Ook als u merkt dat u grote bloedklonters verliest (meerdere centimeters groot), is er duidelijk iets fout.

We spreken ook van overvloedige maandstonden als de menstruatieperiode meer dan zeven dagen duurt of de bloedingen vaak terugkeren (om de drie weken in plaats van één keer per maand).

Waarom moet u zich zorgen maken over overvloedige regels?

Bij overvloedige regels is het lichaam niet altijd in staat om tussen twee cycli door zijn bloedreserve aan te vullen. Het gevolg daarvan is anemie (bloedarmoede), een tekort aan hemoglobine in het bloed. Anemie wordt meestal veroorzaakt door ijzertekort (ferriprieve anemie). Uiteraard leiden overvloedige maandstonden ook tot allerlei ongemakken: moeite om normaal actief te blijven tijdens de maandstonden, hevige pijn enz. Te overvloedig bloedverlies is trouwens soms te wijten aan een ander gezondheidsprobleem dat moet worden aangepakt. Vandaar dat het nuttig is om daar met uw arts over te praten.

Wat zijn de oorzaken van overvloedige maandstonden?

Ter herinnering: maandstonden worden veroorzaakt door de maandelijkse afstoting van het endometrium (baarmoederslijmvlies). Dit weefsel bekleedt de binnenkant van de baarmoeder. Het wordt elke maand dikker, om een eventueel embryo te kunnen ontvangen, maar als de zwangerschap uitblijft, wordt het vernietigd en geëlimineerd via de menstruatie.

Alles wat ervoor zorgt dat het endometrium dikker is dan gemiddeld, leidt automatisch tot overvloedige maandstonden.

  • Een belangrijke oorzaak van overvloedig bloedverlies is de aanwezigheid van afwijkingen (cysten, goedaardige tumoren …) in de baarmoederwand of het baarmoederslijmvlies: poliepen, adenomyose, fibromen …
  • Ook een verstoring van het hormonale evenwicht of het uitblijven van de ovulatie (eisprong) kunnen tot hevig bloedverlies tijdens de menstruatie leiden.
  • Ook stollingsstoornissen, zoals hemofilie, veroorzaken heviger bloedverlies, net als antistollingsmiddelen.
  • Tot slot kan een spiraaltje bij sommige vrouwen hevige bloedingen veroorzaken.

Bij overvloedige maandstonden worden meestal een echografie en een diagnostische uteroscopie (waarbij er een geminiaturiseerde camera wordt ingebracht in de baarmoeder) voorgeschreven, plus eventueel ook een biopsie.

Patricia Nervo, gynaecologe in het CHU van Luik.

Wat kan men doen tegen overvloedige maandstonden?

Eerste punt: nagaan of het wel degelijk om overvloedige maandstonden gaat. In sommige zeldzame gevallen hebben baarmoederbloedingen immers niets te maken met de menstruatie, maar gaat het om kanker, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of miskraam, een infectie van het endometrium … Vervolgens moet de oorzaak van de bloedingen opgespoord en behandeld worden, zodat ze ophouden. Hoe dan ook, er bestaan altijd oplossingen, dus als u vindt dat u abnormaal veel bloed verliest tijdens uw maandstonden, of als u hinder ondervindt bij uw dagelijkse activiteiten, praat er dan zeker over met uw arts!

Dit artikel kwam tot stand onder leiding van Patricia Nervo, gynaecologe in het CHU van Luik.
Date de publication : 29-11-2019