U hebt de laatste tijd geen zin meer om te vrijen met uw partner? Veel vrouwen krijgen vroeg of laat te maken met een verminderd libido. Hoe komt dat en wat zijn de oplossingen? Een seksuologe geeft tekst en uitleg …

Het hormonenfestival

Het libido (of de seksuele lust) wordt beïnvloed door verschillende factoren. Daarbij spelen de hormonen een belangrijke rol. Bij de man speelt het testosteron de hoofdrol. Ook vrouwen hebben dat mannelijke geslachtshormoon, zij het in mindere mate. Vrouwelijke geslachtshormonen (progesteron en oestrogenen) daarentegen beïnvloeden duidelijk het libido tijdens de menstruele cyclus.

Oestrogenen verhogen het, terwijl progesteron het doet dalen. Vandaar dat veel vrouwen meer zin hebben in seks rond de ovulatie (en dus tijdens de oestrogeenpiek), maar minder na die piek, wanneer het progesterongehalte stijgt.


Légende : 1. Oestrogenen / 2 . Progesteron

Factoren die het libido beïnvloeden

Ook al beïnvloeden hormonen het libido, het belangrijkste ‘lustorgaan’ is en blijft het brein. Een stevig libido vereist dat je lustgevoelens toelaat bij jezelf en goed naar je lichaam luistert. Verschillende situaties kunnen het libido negatief beïnvloeden:

Een hectische levensstijl

Veel vrouwen moeten werk combineren met gezin, huishouden, sociaal leven … , en krijgen een burn-out. “Ze voelen zich bijzonder vermoeid, en hun lichaam en hersenen functioneren minder goed. Daardoor luisteren ze minder goed naar hun lichaam en zijn ze minder gevoelig voor genotsprikkels”, aldus seksuologe Alexandra Hubin.

Stress

Ook stress is een belangrijke libidoremmer. Wie zich zorgen maakt en veel piekert, laat weinig ruimte voor opwindende gedachten en blokt ook lustverhogende lichaamssignalen af.

Libido en ziekte

Een ernstige ziekte kan eveneens het libido doen dalen. “Ziekte veroorzaakt niet alleen veel stress, maar kan ook gepaard gaan met pijn die alle positieve lichamelijke gevoelens overheerst.” Ook het gebruik van sommige geneesmiddelen kan een negatief effect hebben, ofwel omdat ze het libido verminderen, ofwel omdat ze fysiologische veranderingen veroorzaken die het vrijen bemoeilijken.

“Wat dan weer niet betekent dat ziekte en seksuele lust onverenigbaar zijn. Zo leren veel koppels hun seksualiteit op een andere manier ontdekken (door bijvoorbeeld meer belang te hechten aan knuffelen dan aan penetratie).”

En de menopauze?

In het collectieve geheugen wordt menopauze geassocieerd met het wegvallen van het libido, omdat de vaginale vochtigheid vermindert en de orgasmen minder hevig worden. En toch geven sommige vrouwen toe dat ze sinds hun menopauze nog nooit zo’n goed seksleven hebben gehad.

“Het geheim? Je lichamelijke veranderingen aanvaarden en ze beschouwen als een kans om je seksualiteit creatiever in te vullen en zelfs een boost te geven.”

Een langer voorspel, aangename glijmiddelen gebruiken … : er bestaan heel wat oplossingen om de typische menopauzeklachten te omzeilen en je libido op peil te houden!

De gevolgen van een verminderd libido

Een verminderd libido leidt vaak tot relatieproblemen. De partner heeft de neiging om daaruit te besluiten dat de ander minder liefde voor hem voelt. “Vandaar dat het zo belangrijk is om een onderscheid te maken tussen het affectieve en het seksuele. Een vrouw kan absoluut veel voelen voor haar partner, maar geen zin meer hebben in seks, en omgekeerd!” Het komt erop aan daar openlijk over te praten, kwestie van spanningen en frustraties zo weinig mogelijk kans te geven.

Quality time is essentieel binnen een relatie, maar de hele tijd samen zijn, is evenmin bevorderlijk voor het libido. De band moet hecht genoeg zijn om elkaar te willen verleiden, maar er moet ook een zekere afstand zijn, om een gevoel van gemis te creëren.

Dr. Alexandra Hubin, doctor in de psychologie en de seksuologie in de Cliniques Universitaires Saint-Luc

Hoe vindt u uw libido terug?

  • Laat uw erotische fantasie de vrije loop.
  • Zet uw zintuigen open, om goed uw lichaamssignalen te voelen. Yoga, mindfulness of sofrologie kunnen daarbij zeer nuttige technieken zijn.
  • Zorg voor voldoende intimiteit en ‘quality time’ binnen uw relatie: een lange natuurwandeling, een romantisch weekendje, een avondje bioscoop of restaurant …
  • Versterk uw bekkenbodemspieren met behulp van accessoires (zoals geishaballetjes) of oefeningen.
  • Beoefen activiteiten die de lust kunnen prikkelen, zoals een maaltijd bereiden op basis van afrodisiaca (gember, zwarte chocolade, oesters …).

Durf erover te praten

Bijna alle vrouwen kampen vroeg of laat met een verminderd libido. Panikeer vooral niet als dat ook u overkomt. “Zolang het niet blijft duren (langer dan één jaar), is het niet nodig om een arts te raadplegen. Durf er in het andere geval openlijk over te praten met uw gynaecoloog.” Hij kan de nodige onderzoeken uitvoeren om een lichamelijke oorzaak uit te sluiten, en u nuttige tips geven (u bijvoorbeeld doorverwijzen naar een seksuoloog).

Dit artikel kwam tot stand onder leiding van dr. Alexandra Hubin, doctor in de psychologie en de seksuologie in de Cliniques Universitaires Saint-Luc. Samen met Caroline Michel schreef ze ook het boek ‘Entre mes lèvres, mon clitoris’ (uitgeverij Eyrolles).
Publicatiedatum: 24-08-2018